Cirkus (Scout): top 3 Spiel des Jahres 2022

Hra měsíce: Cirkus (Scout)

V angličtině se herní mechanismus Cirkusu nazývá ladder climbing (tedy lezení po žebříku). Proč? Tím, co vyložíte, musíte zkrátka přebít to, co vyložili hráči před vámi. Cirkus je skvělá hra. Dokazuje to i nominace v hlavní kategorii  prestižní Spiel des Jahres 2022 (něco jako deskoherní Oskar), hra sice nevyhrála, ale TOP 3 ze všech her na celém světě se počítá. 

Cirkus má nominaci na deskoherního Oskara

 

Cirkus se v angličtině jmenuje Scout, ale skautování je u nás skoro nepoužívaný výraz. Hledali jsme trefnější název – a protože ve hře se proměníte v principály cirkusů a snažíte se mít co nejlepší show, pojmenovali jsme českou verzi podle tématu hry. Ze Skauta se tak stal Cirkus. 

Takhle vypadá Cirkus po vybalení z krabičky

Pro koho, od kolika, na jak dlouho

Cirkus je určen pro 2–5 hráčů od 8 let a zabere zhruba 20 minut. Vydalo ho v roce 2021 japonské vydavatelství Oink Games, od kterého už od loňska nabízíme i Ponorku (a od letoška navíc ještě Gorily a Startupy). Mimochodem Jun Sasaki, spoluautor grafiky Cirkusu, pracoval taky na Ponorce. Cirkus sem dovážíme v tzv. pololokalizaci, což znamená, že k jazykově nezávislé hře (na komponentech není nic napsáno) přikládáme tištěný český návod (drží ho prďácká křížová gumička, kterou od nás dostanete jako dárek).

Všechny oinkovky, které nabízíme

 

Ve hře musíte v ruce často držet tolik karet, že s tím mohou mít děti problém. A tak jsme si v barvě hry nechali na míru vytisknout na 3D tiskárně speciální dvoudílné skládací držáky na karty (dva díly jsou praktické, do batohu nebo tašky díky tomu držák lépe uložíte), které si můžete ke hře přikoupit. A protože 3D tisk žereme, přihodili jsme i dva speciální žetony, které ke hře dostanete zdarma. K čemu jsou, to zjistíte z našeho videa. 

Nová grafika na našem YouTubu

 

A o co v Cirkusu jde? V malé, ale opravdu nadité kapesní hře bojujete všichni proti sobě o to, kdo vyloží nejlepší karty. Když nemůžete přebíjet, musíte nabírat (skautovat) karty od protihráčů. Vykládáte postupku (buď vzestupnou, nebo sestupnou), nebo karty stejné hodnoty, které jsou silnější než postupka.  

Jedno video je lepší než 1000 slov

Jako ke všem hrám u nás v e-shopu, i k Cirkusu jsme natočili podrobný videonávod.

Hry od Oink Games, které u nás koupíte:

Všechny čtyři oinkovky si můžete pořídit jak u nás v e-shopu, tak nově i u dalších prodejců. K nákupu bezva 3D komponentů k hrám si je můžete přihodit v Myším doupěti a k hromadě jiných deskovek v Planetě her, což je brněnský e-shop i s kamennou prodejnou. Byli jsme se tam nedávno mrknout a oinkovky najdete hned u dveří (lokaci ve vitríně jsme na fotce označili červeným kolečkem).

 

BQ1A9816-minBQ1A9796-minBQ1A9823-minBQ1A9847-minBQ1A9838-minBQ1A9854-minBQ1A9861-min