Malé letní hry aneb co si balíme na výlety a dovolené

Malé letní hry_6

Jaké malé letní hry máme teď nejraději? Co vozíme s sebou na výlety, dovolené? Dali jsme dokupy 21 malých a rychlých her, které u nás zrovna frčí. Něco jsou letité tutovky, jiné jsou novinky roku 2023. Baví nás ale všechny. A protože jsou malé, s trochou dobré vůle (nebo když vyhodíme bokem Azul mini a Psí parťáky) je všechny dáme do jednoho malého kufříku. 

Seřadili jsme je podle abecedy do přehledné tabulky, doplnili věk a počet hráčů, čas hry i naše dojmy z jednotlivých kapesních kousků. A skoro ke všem máme i další obsah, někdy článek a skoro ke všem těmto hrám i videa. Omrkněte je na našem youtubovém kanálu. Jo a věk ideální pro tu kterou hru jsme upravili podle našich zkušeností, často jsme ho snížili proti tomu, co se píše přímo na hrách. Třetina her je z našeho 4kavčího hnízda, takové hry jsme v levém sloupci označili modře, můžete se prokliknout přímo do našeho e-shopu. K Cirkusu, Ponorce i Troice máme v nabídce i insert z Myšího doupěte. 

Hra   Hráči Čas Věk Naše dojmy
Azul mini 2–4 30-45 8+ Milovníci klasické hry Azul (jedna z nejkrásnějších abstraktních her na trhu) mohou zvolit zmenšenou cestovní novinku.
Citrusy 1 10 8+ Jednoduchoučká sólo hra do kapsy. 
Cirkus (Scout) 2–5 20 9+ Bezvadná hra pro 3 a více hráčů, nomimovaná na deskoherního Oskara Spiel des Jahres 2022, chytrá přebíjecí karetka se zajímavým způsobem práce s kartami. Balení je opravdu kapesní. 
Dorty jsou vrženy 2–6 15 5+ Naše letošní novinka, veselá párty hra pro všechny generace, rozhoduje šikovnost. Házíte kartami v podobě dortů a snažíte se seřadit vedle sebe co nejvíc polev stejné barvy. Jde o českou hru renomovaných autorů Petra Vojtěcha a Jindřicha Pavláska.
Gorily (Durian) 2–7 20 7+ Veselá párty hra pro malé i velké. Stanete se gorilami a prodáváte v pralese ovoce, ale běda vám, když překročíte skladové zásoby. Čeká vás vyhazov. Balení je opravdu kapesní. 
Hmyzáci (Hive) do kapsy 2 20′ 9+ Jednodušší hmyzí šachy do kapsy. Bez herní desky. Světově už léty prověřená hra z Anglie. 
Kabo 2–4 45 8+ Paměťová karetka, kde si budete i trochu škodit a vyhraje ten, kdo posbírá karty nejnižší hodnoty. 
Kluster  1–4 10 5+ Asi nejjednodušší hra ever. Provázek, uprostřed kolečka z provázku pár magnetů. Co tah, to položíte magnet. Kdo se jako první zbaví všech magnetů, vyhrává. Ale jakmile se vám váš magnet spojí s jinými, berete si všechny spojené magnety k sobě. 
Pirátské kostky 2–5 30′ 8+ Kostkovo karetní hra s pirátskou tématikou. Zkoušíte štěstí, sbíráte poklady, bojujete s piráty a získáváte body. Kdo jich nakonec má nejvíc, vyhrává. Hra po dlouhé době opět vyšla česky. 
Psí parťáci 2–4 30′ 10+ Novinka letošního roku - pro milovníky psů a karetních her MUST HAVE. Existuje podobná hra Kočičí klub, ale Psí parťáci mají řadu vylepšených herních mechanik a za nás jsou prostě lepší. 
Ponorka (Deep Sea Adventure) 2–6 30′ 6+ Léty prověřený světový bestseller od japonského vydavatelství Oink Games, stanete se potápěči a noříte se do hlubin oceánu pro poklady, ale máte s ostatními společnou ponorku a taky zásobu kyslíku, takže vás mohou potopit nebo vy je. Na stole vypadá krásně a je strašně lehká. Nepotkali jsme snad ještě člověka, který by okamžitě nepropadl jejímu kouzlu. Balení je opravdu kapesní. 
Similo 2+ 10′ 7+ Všichni hrajete společně a snažíte se uhádnout jednu kartu, na kterou myslí jeden z vás. Dává vám nápovědy, ale nikoli slovní. Jen pomocí dalších karet. Kooperativní hra, kterou můžete koupit v různých tématických podobách (zvířata, safari, pohádky, strašidla, Harry Potter, Fantastická zvířata, historie, řecké báje).
Taco kočka koza sýr pizza 2–8 10′ 6+ Prdlá párty karetka, u které si dámy lámou nehty, ale děti baví. Hit dětských oslav, škol v přírodě i školních přestávek. My dospěláci ji s dětmi obvykle odmítáme hrát. 
Timeline Česko 2–8 15′ 8+ Je to jen balíček maličkých karet s nejrůznějšími událostmi z českých dějin, kde na jedné straně karty je jen událost a na druhé straně je i s letopočtem. Tou první stranou pokládáte kartu do lajny na stole a snažíte se ji správně zařadit. Pak juknete na druhou stranu a pokud jste kartu položili na časovou osu správně, zbavili jste se jí. Jde o to zbavit se všech karet v ruce. 
Trablíci 2–6 20′ 6+ Bezvadná malá karetka, při které zkoušíte štěstí a vykládáte karty, dokud nemáte smůlu. Získáváte tlupy zombíků, za které jsou na konci body. Je to česká hra a funguje moc hezky a jednoduše. Ta nám v batohu na cestách asi nikdy nechybí. 
Troika 2–5 20′ 9+ Další naše hra od japonských Oink Games (vozíme je sem v tzv. pololokalizacích a přidáváme k nim český návod i videonávod). Letíte na jinou planetu sbírat vzácné nerosty, ze sady tří stejných máte palivo potřebné pro návrat ne Zemi, ze tří v postupce pak drahokam. Ale pozor, musíte odletět dřív, než planeta vybuchne. Barevně krásná hra, jejíž pravidla vám rychle přejdou do krve. Balení je opravdu kapesní. 
Turboprší  2–5 15′ 5+ Naše úspěšná česká postřehová párty hra, kterou jsme nedávno dotiskávali. Odhazujete z ruky karty podobně jako ve hře prší, ale tady hrají všichni najednou a na víc odhazovacích balíčků. Takže je to masakr. Hra má vysoký HA HA efekt, je u ní prostě strašná sranda a ani sám autor hry Honza Vodička neví, čím to je. 
Ubongo mini  1–4 15′ 6+ Máte rádi tetris? Tak tohle je jeho rychlá verze. Všichni najednou skládají tetrisové dílky a vyplňují mřížku na své kartě. Kdo je nejrychlejší vyhrává. Cestovní verze nám úplně stačí a okleštěná pravidla nás baví víc než v klasické velké stolní hře Ubongo. 
Velkoměsto 1–4 15′ 8+ Perfektní i když mozkolamová kapesní hra - novinka letošního jara. Můžete hrát i sólo nebo všichni společně proti hře. Z jednoduchých karet stavíte město, které se skládá ze 4 barevných oblastí. Ty se snažíte dávat k sobě a mít co nejmíň silnic. Další úkoly vám určují úkolové karty. Hra je to těžká, ale perfektní. Není složitá na pochopení, ale zavaří vám mozek, pokud budete chtít dosáhnout slušného výsledku. 
Zbodni salát 2–6 30′ 8+ Letitá tutovka, ve které sbíráte karetní sety různých druhů zeleniny a tvoříte výsledný salát. Z jedné strany karet je zelenina, z druhé bodovací úkoly, podle kterých na konci hry dostanete bodíky. Velice oblíbená hra napříč generacemi a hráči. 
Prší 2–5 10′ 5+ Klasika, ale nikdy nás neomrzí, a tak pršíovky taky vždycky vozíváme s sebou.  

 

 

Malé letní hry_1

Malé letní hry_7