Virus: zábavná škodící párty hra

Virus

VIRUS

Virus je škodící karetní párty hra, ve které vykládáte orgány, očkujete a léčíte je pomocí léků a protivníci vám je napadají pomocí virů. Kdo před sebe na stůl jako první vyskládá 4 různé zdravé orgány nenapadené viry, vyhrává. Ale bacha, kromě karet orgánů, virů a léků jsou tu i tzv. karty ošetření, které pořádně zamíchají kartami. I celou hrou. Díky nim si hráči mohou krást či měnit nejen jednotlivé orgány, ale i celá těla, mohou nakazit ostatní všemi svými viry nebo donutit protihráče odhodit komplet karty v ruce. 

  • počet hráčů: 2-6 hráčů
  • čas: 20 minut
  • věk: 8+ 

Vyhraje ten, kdo jako první vyloží 4 různé zdravé orgány. Nesmí na nich být viry, ale může na nich být jeden či dva léky. 

Virus 1_obsah

V balíčku je 68 karet orgánů (v rozích karet jsou označeny srdíčky), virů (v rozích karet jsou označený viry), léků (v rozích karet jsou označený pilulkou) a ošetření (v rozích karet jsou označeny křížky a na každé kartě je i ikony dané akce). Součástí jsou i 2 prázdné karty, takže můžete vymyslet svá vlastní pravidla. 

  • 20 léků (4 zelené, 4 červené, 4 modré, 4 žluté, 4 duhové)
  • 17 virů  (4 zelené, 4 červené, 4 modré, 4 žluté, 1 duhový)
  • 21 orgánů (5 zelených, 5 červených, 5 modrých, 5 žlutých, 1 duhový)
  • 10 akčních karet (2x nákaza, 3x zloděj, 3x transplantace, 1x rukavice, 1x chyba lékaře)

 

Virus_obecné

2 naše vymyšlené karty

HOMERULE: My máme kartu Darkweb a Covid - 23. Darkweb je jako online černý obchod s orgány a umožní hráči, který kartu odhodí, líznout si za ni z dobíracího balíčku 3 jiné, z těch si jednu vybrat, dát si ji do ruky, zbytek odhodit a hrát normálně dál. Covid - 23 donutí všechny hráče včetně toho, který kartu zahrál, odhodit všechny napadené orgány, na kterých je nějaký virus. Tato karta se musí odehrát, nedá se v rámci tahu vyměnit za jiné karty. Ale kdy ji zahrajete, je čistě na vás. 

??? Máte taky svoje akční karty? Napište nám (alice@4kavky.cz), jaké. Ať máme inspiraci my i ostatní. 

Jak se hra hraje 

Zamícháte karty a každému hráči rozdáte 3. V každém kole hráč zvolí jednu ze dvou možností, buď zahraje 1 kartu (vyloží ji z ruky před sebe nebo k někomu jinému na stůl) nebo vymění 1-3 karty z ruky tak, že je odhodí na odhazovací balíček a z dobíracího balíčku si za ně lízne nové (může tak odhodit i akční karty, aniž by zahrál jejich efekt). Tím jeho tah končí a hraje další hráč proti směru hodinových ručiček (HOMERULE: to je jediná hra, kterou známe, kde se hraje proti směru hodinových ručiček, a to by nám nešlo, tak hrajeme klasicky po směru).

Pravidlo: pokud máte vyložený modrý orgán, už další modrý vykládat nesmíte. Od každé barvy smíte vyložit jen jeden orgán. 

Orgán: zdravý, infikovaný, vyléčený, imunizovaný

Jak se pracuje s kartami orgánů, léků a virů? Zdravý orgán je ten, na kterém není žádný virus. Když vám na něj však někdo položí první kartu viru, je orgán infikovaný. Když vám na něj někdo položí další virus, orgán tím zabije a všechny 3 karty se odhazují. Když je na vašem orgánu jen jeden virus a vy na něj položíte lék, odhodíte jen 2 karty s virem a lékem a orgán je zdravý. Můžete ale nákaze i předcházet. Když na svůj orgán položíte lék, jste připraveni hned odrazit nápor viru. Jakmile na kartu přijde vir, obě karty se odhodí a orgán je zdravý. A když na kartu orgánu položíte 2 léky, orgán je imunizovaný a žádné viry už si na něj nepřijdou. 


POZOR! Ctěte barvu!

VIRY musejí ctít barvu, takže když chcete napadnout virem modrý orgán, musíte použít modrý virus. Když chcete léčit červený orgán, jde to jen červeným lékem. Když lék léčí zelený virus, musí být taky zelený atd. Prostě na kterou kartu reagujete, její barvu musíte ctít. 


Karty ošetření

Ve hře jsou taky akční karty ošetření, takovou kartu můžete v rámci tahu odhodit a zahrát její efekt. 

  1. Transplantace - vyměníte jeden svůj orgán za nějaký soupeřův (mění se vše, co na orgánu leží - vir, lék, nesmíte ale nikomu vzít jeho imunizovaný orgán)
  2. Zloděj orgánů - vezmete si jeden orgán od soupeře (může na něm být vir či lék, ale nesmíte brát imunizovaný orgán)
  3. Nákaza - své viry rozdej na zdravé neočkované orgány soupeřů (HOMERULE: my to hrajeme tak, že je můžeme dát i na polonakažené orgány a zabít je tak, jako vždy se ale musí ctít barva, takže zelený vir na modrý orgán dát nemůžete)
  4. Latexová rukavice - všichni hráči kromě toho, kdo kartu zahrál, odhodí všechny karty v ruce, doberou si do 3 nové a hraje zas ten, kdo odhodil tu akční kartu
  5. Chyba lékaře - jediná karta, která smí někomu vzít imunizovaný orgán, tahle karta totiž bere vše a umožní hráči vyměnit si s někým komplet těla včetně všech i imunizovaných orgánů. 

Náš tip: zpočátku se nám akční karty pletly, tak jsme si je popsali. 

Virus_druhy karet

Duhové karty

Duhové karty jsou trojího druhu - 1 orgán, 1 vir a 4 léky. Fungují jako žolík. Zastupují všechny barvy. Ale pozor, jde o to, na jakou kartu reagují a stále platí, že se ctí barva. S těmito kartami jsme si dost lámali hlavu, díky komunitě Deskovky pro tři bratry jsme se tím ale úspěšně prokousali.

Pomohly dost obrázky v návodu, kde je třeba duhový orgán vyléčen léky dvou různých barev nebo zničen viry dvou různých barev. Pak je na žlutý orgán dán duhový vir a ten je vyléčen modrým lékem. Pak je na modrý orgán dán duhový lék a ten je zničen červeným virem. 

Virus_duhové karty


Virus útočí na orgán = ctí barvu orgánu

Virus likviduje lék = ctí barvu léku

Lék likviduje virus = ctí barvu viru

Lék očkuje/imunizuje orgán = ctí barvu orgánu


Duhový vir 

  • ničí lék jakékoli barvy
  • ale i jeho léčí lék jakékoli barvy
  • může napadnout orgán jakékoli barvy
  • pokud ale leží duhový vir třeba na modrém orgánu, druhý vir musí ctít barvu orgánu, protože reaguje na orgán a nikoli na vir 

1_5

2_3

3_1


Duhový orgán

  • na duhový orgán smíte dát jakýkoli lék (pokud je lék žlutý a vy ho chcete zničit virem, musí mít ten vir žlutou barvu, protože reaguje na vir, nikoli na orgán)
  • smí být imunizován dvěma léky jakékoli barvy
  • na duhový orgán smíte dát jakýkoli vir (pokud na váš duhový orgán zaútočil zelený vir a vy ho chcete vyléčit, musíte použít zelený lék, protože reagujete na vir, nikoli na orgán)
  • může být zničen dvěma viry jakékoli barvy

4_1

5

6


Duhový lék
  • může očkovat orgán jakékoli barvy 
  • může léčit virus jakékoli barvy
  • pokud léčí nějaký orgán, může být napaden virem jakékoli barvy

7

8


Náš tip: Zahrajte si hru tak, že budete postupně přidávat druhy karet. Hlavně s dětmi či začátečníky se tak do hry líp dostanete. 
  1. dejte si pár koleček bez karet ošetření a duhových karet, hra pak sice skoro nejde dohrát, ale dostanete se do toho a pochopíte základní mechanismus hry
  2. pak si dejte kolo s akčními kartami 
  3. nakonec kolo s komplet celým balíčkem včetně duhových karet


Dobré video v angličtině od Games on Board

Ofiko video:

Tady na TC 2:34 říkají, že duhový orgán je orgán navíc, 5.orgán. A na 2:44 pak doplňují, jak se s duhovým orgánem pracuje. Může být napaden i léčen jakoukoli barvou, když ho ale napadne červený vir, léčit se musí červeným lékem.