Historie deskovek: Scrabble - hra se slovy z roku 1949

Historie deskovek: Scrabble - hra se slovy z roku 1949

Scrabble vymyslel Newyorčan Alfred Butts. Hře dal různé názvy, třeba To, Lexiko nebo Criss-Cross Words. První verzi vydal samonákladem v roce 1934. Skončil v mínusu. Po válce od něj koupil práva James Brunot a přejmenoval hru na Scrabble. V roce 1952 si hru zahrál ředitel sítě obchodních domů Macy's a nakoupil ji ve velkém. To byl zlom. Ze hry se stal hit, který rádi hrají Madonna, Barack Obama, Bill a Hillary Clintonovi, Keanu Reeves či královna Alžběta II. Po celém světě se prodalo 150 000 000 sad. V roce 2004 byla hra uvedena do Národní síně slávy hraček.

Scrabble_game_in_progress

Zdroj: wikipedia.org

Když v roce 1929 padla americká burza, Alfred Butts dělal architekta pro New York City. O dva roky poté byl bez práce a byl jen další obětí Velké hospodářské krize. Jinou práci nemohl najít a trávil dny doma v newyorské čtvrti Jackson Heights v Queensu tím, že přemýšlel, z čeho zaplatí nájem. Dělal nejrůznější drobné prácičky, ale stejně měl stále hluboko do kapsy. Vždycky miloval šachy, na škole byl dokonce členem školního šachového týmu, a napadlo ho, že stvoří nějakou hru. 

Ať žijí křížovky

Základem Scrabble byla čtvercová hrací deska připomínající novinové křížovky, které byly od 20.let 20. století naprostým hitem. I křížovky mají zajímavý osud. Odstartoval je novinář Arthur Wynne, editor sobotní přílohy Zábava (FUN) v novinách New York World. Znal podobné slovní hry z rodné Anglie. Do přílohy dělával nejrůznější rébusy, hlavolamy a slovní hříčky. Šéfové od něj chtěli nějaké nové mentální cvičení a on si vzpomněl na Kouzelné čtverce (Magic squares), které hrával se svým dědečkem v rodné Anglii. Základem byl jen papír a na něm prázdné čtverce a sada slov. Hráči museli jednotlivá písmena vepsat do různých čtverců tak, aby celou síť správně zaplnila. První křížovku noviny uveřejnily 13. prosince 1913 pod názvem americká křížovka. 

My jsme ale taky křížovkářsky zajímavá zem. Dokonce se říká, že jsme Ameriku předběhli, protože první křížovku vytvořila pražská učitelka Mlada Antošová už v roce 1899. Říkala jí Čapka z písmen. Luštění hádanek sestavených křížovým způsobem tu měly v oblibě i slavné osobnosti - Jan Werich, Ema Destinová nebo Miroslav Horníček. 

Hra inspirovaná novinovými křížovkami

Butts se inspiroval novinovými křížovkami v tom, že slova se nakonec i v jeho hře tvořila tak, aby se dala číst zleva do prava a ze shora dolů a položená slova musela navazovat na slova, která už na desce ležela. Další inspirací mu byl Edgar Allan Poe s krátkou povídkou z roku 1843 s názvem Zlatý brouk (The Gold-Bug). V příběhu hrdina objeví skrýš se zakopaným pokladem poté, co rozluští zprávu napsanou v kódu založeném na četnosti výskytu jednotlivých písmen abecedy v anglickém jazyce. Butts se rozhodl, že podobně jako Poe ve své povídce využije nejčastěji používaných písmen z angličtiny a stvoří z nich slovní hru. Jenže která to jsou? 

Puntičkářský Butts zkoumal celé týdny titulky The New York Times, aby vybral těch pravých 100 písmenek do své hry. Na písmenka vyrobil i pěkné stojany. Podle frekvence používání jim dával číselnou hodnotu. Nejčastěji používaná písmena byla za bod, nejméně používaná pak i za 10 bodů. Nejvíc bodů hráči získali, když složili slovo z deseti písmen, ideálně samozřejmě co nejméně frekventovaných. 

Alfred_Mosher_Butts

Autor Scrabble Alfred Butts _ Zdroj: wikipedia.org

35_Av_Scrabble_street_sign

Alfres Butts bydlel v Queensu ve čtvrti Jackson Highs, na jeho památku je na křižovatce ulic 35. Avenue a 81.ulici umístěna dopravní značka ve scrabble stylu. 

Zdroj: wikipedia.org

Coby architekt neměl problém s návrhem designu ani s provedením. Hrál si s velikostí hrací desky, s umístěným prémiového ohodnocení. Vyrobil písmenkové destičky, namaloval hrací desku, nakopíroval pravidla a sháněl správnou krabici, do které by celou hru dal. 

1934 - To, Lexiko, Criss-Cross Words

Hra měla několik názvů, nejdřív To, pak Lexiko. Butts ji nabídl několika vydavatelům her, ale nikdo neměl zájem. A tak ji začal prodávat sám. Prodal necelých 100 kousků a spočítal si, že je v mínusu. A tady mohl příběh hry skončit. Roky ubíhaly, začala a skončila druhá světová válka. V roce 1938 Butts přidal desku 15×15 a hru přejmenoval na Criss-Cross Words. Po mnoho let se neúspěšně pokoušel prodat hru velkým výrobcům.

1949 - Scrabble = zběsile škrábat

V roce 1947 se s ním spojil podnikatel a milovník her James Brunot, že zná jeho hru a chtěl by na ni koupit práva a prodávat ji. Tak se i stalo. Brunot hru trochu upravil a dal jí čtvrté a finální jméno Scrabble, což v překladu znamená něco jako “zběsile škrábat". Původní autor hry dostával tantiémy z každého prodaného kusu. Brunot se svou ženou postavil továrnu na výrobu Scrabble (přestavěl opuštěnou školu v Connecticutu) a v roce 1949 společně vyrobili 2400 sad a začali je prodávat. 

První rok prodělali, ale nevzdali to. Zlom přišel v roce 1952, kdy si hru zahrál ředitel společnosti Macy's (síť slavných obchodních domů) a pak zjistil, že ji ve svých obchoďácích neprodává. Udělal velkou objednávku a do roka ji chtěl mít každý. Prodeje se rozjely tak, že Brunotovi nestíhali vyrábět. 

1952 - vlastníci práv v průběhu let

A tak se v roce 1952 obrátili na výrobce licenčních her Selchow and Righter a prodali jim práva na výrobu hry. Vtipné je, že právě Selchow and Richter podobně jako Parker Brothers a Milton Bradley Company předtím hru odmítli. Ani teď hře nijak zvlášť nevěřili, měli pocit, že to bude hezká doplňková hra, která se bude dobře prodávat v knihkupectvích. Ale v roce 1954 Selchow and Righter prodaly téměř čtyři miliony sad. 

V roce 1986 byla společnost Selchow and Righter prodána společnosti Coleco, která brzy poté zkrachovala. Společnost Hasbro odkoupila její aktiva, včetně her Scrabble a vlastní je dodnes. Tedy alespoň na území Ameriky a Kanady. Ve zbytku světa má práva na Scrabble Mattel (jeho anglická dceřiná společnost J.W. Spear & Sons Limited). 

Scrabble v TV a na stolech celebrit

Hra se stala fenoménem. Od roku 1984 až do roku 1993 měla vlastní denní herní tv pořad na NBC. Scrabble milují Madonna a Martha Stewartová, Barack Obama, Bill a Hillary Clintonovi, Keanu Reeves a dokonce i královna Alžběta II.. Dodnes se po celém světě prodalo 150 000 000 sad, ročně se jen v severní Americe prodají i 2 miliony kusů. V roce 2004 byl Scrabble uveden do Národní síně slávy hraček.

scrabble-tiles-5981980_1280

Zdroj: Pixabay