Hra měsíce: Karak - nejslavněší český dungeon crawler nebo-li podzemní zabijačka

Tento článek jsme napsali pro 4letter - náš newsletter o hrách a hraní, který rozesíláme odběratelům každý měsíc. Chcete-li, aby v mailové schránce přistál i vám, přihlaste se k odběru. 

Karak je původní česká veleúspěšná hra s více než 100 000 prodanými kusy jen u nás. Je určená pro 2–5 hráčů od 7 let (ale s pomocí ji zvládají i menší děti), jedna hra zabere zhruba 45 minut. Jde o podzemní zabijačku – putujete podzemím, hledáte poklady, bojujete s příšerami a nakonec musíte zabít draka. Kdo po jeho skonu vlastní nejvíce truhel s poklady, vyhrává. 

 

Rozehraný Karak na stole

Karaku se říká dětský dračák (Dračí doupě). A matkám, které jsou nuceny se svými ratolestmi hrát Karak stále dokola, se zase přezdívá karakmatky (více slangu najdete v našem deskoherním slovníčku)

Na fotkách se nám hra nezdála nijak zajímavá – jen pár destiček s chodbami a nic víc. Fotogenická hra to moc není.

Karak – všude samé chodby

 

Jenže když si Karak zahrajete, zjistíte, že ta pravá legrace se odehrává při samotné hře. Nerdi, geekové a hardcore hráči Karakem opovrhují a dokolečka se v deskoherních skupinách ptají tisíců lidí, proč si hru pořídili a co je na ní baví. Odpověď je prostá – pro začínající hráče nebo děti je to boží hra. Jednoduchá, ale přitom dobrodružná. S příběhem, který děti oslovuje. 

Navíc hru snadno vysvětlí i svým vrstevníkům, kteří k nám domů chodí „na Karak“. A často baví i nás dospěláky, což se o každé dětmi oblíbené hře zdaleka říct nedá. 

 

Obludy a to, co můžete po souboji s nimi získat

Velkou roli sice hraje náhoda, ale i přesto je hra zábavná – pořád se v ní něco děje, v podzemních katakombách zůstávají příšery, které dosud nikdo neporazil, občas se někde volně povalují i poklady, které už hráči neměli kam dát (na deskách hráčů je přesně dané, co se kam smí dát, a kromě truhlic, kterých může být neomezeně, si na ně můžete položit jen dvě zbraně, jeden klíč a tři kouzla).

Desky hráčů s omezeným počtem předmětů

 

Otáčením kartiček s chodbami a tajuplnými místnostmi dál objevujete podzemí a bojujete s dalšími nestvůrami v podobě krys, pavouků, zombie nebo draků. Vylepšujete si arzenál zbraní a zvyšujete svou bojovou sílu. A hlavně – sbíráte truhlice a pomoci klíčů je otevíráte, abyste jich na samém konci, až někdo porazí draka, měli co nejvíc.

A to je ve zkratce všechno.

Karak a jeho rozšíření

 

Přečtěte si, co už jsme o Karaku napsali:

Na hře nás baví to, že je česká a že k ní vznikla docela zajímavá nabídka doplňků a rozšíření. Tak třeba – k základu se dají koupit nádherné 3D figurky všech postav. Z těch jsou děti naprosto nadšené. Navíc existuje i karetní verze hry na cesty, rozšíření Karak Regent nebo rozšíření se třemi novými postavami.

Natočili jsme taky pár videí, abyste atmosféru hry nasáli. Můžete se v nich třeba mrknout na to, co všechno se dá ke Karaku pořídit, jaký jsme si sepsali tahák k základní hře i postavám a v čem to pak všechno nejlíp drží

Adélka drží jednu z 3D postav z Karaku

 

Naše hodnocení
Pokud moc moderních deskovek z tohoto století nehrajete, Karaku se rozhodně nemusíte bát. Je to fakt tutovka u menších dětí, ale baví třeba i desetileté. A neurazí ani nás rodiče. S klidným svědomím můžeme říct, že je to rodinná masthevka, hra, kterou musíte mít. Monopoly, Dostihy a sázky nebo člobrda strčí hravě do kapsy.