Naše výbava zahradních her

Naše domácí výbava venkovních her

Her na ven máme hodně a můžeme je vřele doporučit. Co u nás frčí?  

Opeřený hakisak
Vietnamský badminton je ideální na pinkání skoro kdekoli. Cílem je co nejdéle ho udržet ve vzduchu, přičemž můžete použít jakoukoliv část těla. Této hře se říká také jianzi, shuttlecock, da cau nebo featherball. Jde o tradiční asijskou zábavu pocházející z Vietnamu z 5. století před naším letopočtem. V Evropě se jako jianzi objevila poprvé v roce 1936 na letní olympiádě. Můžete hrát pouliční freestyle, ale i přes síť podle ofiko pravidel.

U nás jsme viděli nejen vietnamský badminton, ale i tzv. indiacu, která pochází z Brazílie. Je větší, její pravidla se podobají volejbalu (odbíjí se dlaní nebo hřbetem ruky) a psali jsme o ní samostatný článek na náš blog

Indiaca (vlevo) a vietnamský badminton

Očíslované kuželky
Další kultovní viginská hra jsou mölkky. Vyrábí se ručně ve Finsku z místních borovic. Mölkky jsou podobné ruským gorodkám i kubbu, o kterém jsme psali – jen hážete na konkrétní kolíky s čísly a podle toho, které shodíte, si počítáte body. Koupili jsme si verzi od Albi, ale k dostání jsou i tzv. Kubby s čísly od STOA nebo třeba miniaturní obrázková hra pro nejmenší od Djeca. Ale tedy za nás je to mnohem slabší hra než Kubby. 

Mölkky

Petanque
Petanque s těžkými kovovými koulemi zná kdekdo, narazili jsme ale i na měkkou a odlehčenou verzi, která se dá brát na výlety, protože není tak těžká. A díky tomu si s ní poradí i děti. Pravidla jsou stejná jako u klasiky. Soft Petanque můžete pořídit v nejrůznějším provedení od Sun sport, Djeca (fórová verze, která se hodí maximálně do obýváku) i dalších výrobců.

Petanque

Kroket
Klasika našeho dětství. I tuto velkou zahradní hru můžete pořídit v mnoha provedeních. Opět doporučujeme nešetřit a koupit si pořádnou sadu, aby vám vydržela. My máme kroket original pro 6 hráčů od Bexu, což je podle našich zkušeností vždy zárukou kvality.

Kroket

Obří mikádo
Jedna z posledních venkovních her, kterou jsme pořídili, je obří mikádo. Vyrábí ho Bex, ale českou verzi má i STOA. Je v ní sice méně tyčí, ale nemají ostré hroty, které matkám s dětmi nedělají už od pohledu dobře. Ovšem podpořit české kolegy vyrábějící hry nám naopak radost dělá. Pravidla venkovního mikáda jsou stejná jako u nám známé barevné verze z Chemoplastu, jen se u toho fyzicky víc namakáte. Není to taková bomba hra jako Kubby nebo indiaca, ale kdo chce zkusit víc netypických her, může pořídit i toto. 

Obří mikádo na zahradu

Frisbee
Létající talíř může být k ničemu, nebo super. Ty dobré nakupujeme v pražském obchodě 22 na Letné. Umí poradit, mají zásoby a neprodávají šunty. Máme tuto značku a lítá skvěle. Neříká se mu frisbee, ale aerobie a lítá parádně. 

IMG-9998

Slackline
Taky sleklajny doporučujeme koupit ve 22. Mají velký výběr a poradí vám, co je pro vaše provazochodce nejvhodnější.

Badminton

Beďas určitě znáte. Co ale vřele doporučujeme a co totálně nadchlo naše děti na dovolené, je skládací cestovní síť z Decathlonu. Můžete pořídit i ohraničení hracího pole a dát si turnaj. je to pecka a děcka košíkama nic nezničí, což je proti volejbalu výhoda. 

IMG-9983