Cluedo Harry Potter - klasická detektivní hra v HP licenci

 

271771267_488869049247995_4613214212949629732_n

Klasická detektivní hra Cluedo se prodává po celém světě už od roku 1949 (celou historii hry si můžete přečíst v tomhle našem článku). Můžete si koupit karetní verzi, verzi Lháři, Teorie velkého třesku nebo Harry Potter. Tady je naše video, ale to jsme ještě hru nezkoušeli hrát, jen ji Alice zkoumala.

Licencované Cluedo s malými kouzelníky vyšlo v roce 2008. Nás doma hra celkem bavila, i když nejspíš jako mnoho ostatních sáhneme po pár úpravách, abychom hru líp rozchodili. Kromě několika úprav pravidel jsme změnili i figurky hráčů, vzali jsme si figurky Funko Pop z deskovky Funkoverse a těmi chodíme po hrací desce. Všechny nás to mnohem víc baví, než ťapat obyčejnými stojánky.

272234181_1244586292702304_7660292055454100014_n

Co se vydavateli Winning moves nepovedlo

Licencovaná verze je v mnoha ohledech jiná než klasika, pořizujeme i základní verzi, abychom je mohli obě pořádně porovnat, ale vypadá to, že se vydavateli úplně nepovedlo licenci na hru nalepit, aniž by se pokazila základní hratelnost hry. Třeba zatímco v základu je na herní desce velký prostor na pohyb, v Harry Potterovi jsou úzké cestičky, na kterých vás navíc neustále zastavují hvězdy. Jak na hvězdu stoupnete, váš tah tím končí. Pokud ale nemáte letax (na začátku hry ho trochu nafasujete, ale jak vám dojde, další už získat nemůžete), šlapat na hvězdy pozbývá smyslu. Protože po šlápnutí na hvězdu získáváte karty s hvězdou, které právě letax chrání. Volba přejít hvězdu bez povšimnutí, když hvězdnou kartu nechci, v pravidlech chybí. Takže kdo chce ťapat, často se daleko nedostane. Hvězda zabírá místo na jedné z kostek a stejně tak i znamení zla, po kterém taháte kartu z temného balíčku, která útočí na letax. Ale protože letaxu je celkem málo a nedá se dokrmovat, oba balíčky karet už pak jen zdržují hru. 

Vydavatel se snažil, ale přehnal to. Překombinoval. Když ten problém Alice řešila v deskoherní komunitě, mnoho hráčů se shodovalo, že hra s Harrym je prostě překombinovaná, a že si ji zlehčují a upravují pravidla, aby je bavila. A pak je baví moc. Protože prostě to téma Harryho Pottera tam je a detektivní pátrání po vrahovi, vražedné zbrani a místě činu nás baví. Jak si hráči upravují pravidla, aby je hra bavila?

  1. Nehrají hvězdy, když na ně šlápnou, jdou normálně dál
  2. Nehrají balík s hvězdou na zadní straně karet
  3. Nehrají temný balík, protože připravuje hráče o letax a možnost zajímavého cestování krby
  4. Aby mohli hrát i ve dvou, rozdají karty pro pomyslného třetího hráče a při vznesení podezření mu buď kouknou vždy jen na jednu kartu nebo je prohlédnou všechny. Ve dvou hráli i v tomto anglickém videu. 
  5. Někdo při stoupnutí na hvězdu bere z banku 1 letax (jinak letaxy jen ubývají a nedají se nijak doplňovat)
  6. My si vylepšili hru ještě FUNKO POP postavičkami Rona, Hermiony a Harryho, jejich nožičky hezky pasují do hracích polí. Originální stojánky/figurky hráčů jsou zcela obyč a nic moc. Škoda, že místo vychytávek a blbnutí kolem hvězd a letaxu autoři raději neudělali pořádné figurky. 

Cluedo Harry Potter nás ale bavil i tak, i s těmi nedorazy a překombinováním. Vyzkoušíme úpravy doporučené deskokolegy a uvidíme.