Kabo, Bobří banda, Bobří klan

Hra měsíce: Kabo

Kabo je karetka pro 2–4 hráče od 8 let, která se vám vejde do kapsy. Jedna hra vás zabaví zhruba na 45 minut. Nás baví natolik, že se stala naší hrou měsíce a v novoročním dílu našeho 4letteru (newsletteru o hrách a hraní) jsme Kabo srovnali s dalšími dvěma podobnými karetkami. 

Rozehrané Kabo na stole

 

Proč je v podtitulu jednorožec?
Protože ve hře jsou dvě karty s nulou a na nich je jednorožec zvaný Kabo – a právě to jsou karty, po kterých všichni pasou. Jedničky, dvojky, trojky taky ujdou, ostatních se ale hráči snaží zbavit. 

Jak se tedy hraje?
Stejně jako ostatní hráči na začátku dostanete čtyři karty s číselnými hodnotami od 0–13, ty ovšem leží před vám na stole lícem dolů, takže většinou nevíte, co vlastně máte. Smíte se podívat jen na dvě vybrané – tak si je dobře zapamatujte. Jenže! Ve hře se škodí, a tak můžete o karty přijít jedna dvě a jste zase nahraní. Cílem hry je mít na konci jednotlivých kol hry co nejnižší součet hodnot karet. 

Uprostřed stolu jsou dobírací a odhazovací balíček. Hraje se ve směru hodinových ručiček a hráč na tahu má vždy možnost odehrát jednu ze tří akcí:

  1. Líznout si jednu kartu z lízacího balíčku.
  2. Vzít si jednu kartu z odhazovacího balíčku.
  3. Zvolat KABO a tím kolo ukončit.
Tak vypadá krabice hry Kabo

 

Pokud si líznete z dobíracího balíčku, můžete kartu buď zase hned odhodit na odhazovací balík, nebo si ji vyměnit za jinou svou kartu. Kartu, kterou si líznete, vidíte jen vy. Žádnou jinou ze svých karet nesmíte okukovat – pokud chcete karty měnit, musíte se spolehnout na svou paměť nebo na štěstí. Když kartu měníte, tu líznutou položíte do řady svých karet obrázkem dolů. Jediné karty, které se pokládají obrázkem nahoru, jsou ty, které si berete z odhazovacího balíčku. Takové karty pak zůstávají obrázkem nahoru po zbytek hry, i když si je mezi sebou hráči dál přesouvají. 

Jestliže víte, že máte víc karet stejné hodnoty (například dvě čtyřky), můžete je odhodit výměnou za jednu líznutou kartu. Abyste ale dokázali, že máte skvělou paměť a dobrý přehled, musíte karty před výměnou otočit. Když se spletete, musíte si je ponechat, za trest je otočíte obrázkem nahoru a navíc k nim přiložíte i líznutou kartu. A kdybyste se pokoušeli neúspěšně vyměnit tři a více karet, vezmete si z dobíracího balíčku ještě jednu trestnou kartu, a aniž byste se na ni podívali, přiložíte ji taky do své řady. 

Tak se vaše karty obměňují a jejich sestava tuní. Občas ale věci nejdou podle plánu – třeba se vám povede vyměnit blbou kartu za výbornou, když vyhodíte kartu, jejíž hodnotu jste buď neznali, nebo úspěšně zapomněli.

Jednotlivé karty v Kabu

 

Kuk, špion a kšeft
Na kartách od sedmičky výš jsou ještě doplňkové funkce. Pokud si takovou kartu líznete z dobíracího balíčku a hned ji odhodíte, můžete, ale nemusíte využít i jejich efekt. 

KUK. Na kartách s čísly 7 a 8 je KUK. Díky tomu můžete okouknout jednu ze svých karet, zapamatovat si ji a zas ji položit obrázkem dolů. 

ŠPION. Na kartách 9 a 10 je ŠPION. Pokud špiona líznete a hned odhodíte, smíte špízlovat u protihráče a omrknout mu jednu kartu. 

KŠEFT. Na kartách 11 a 12 je KŠEFT. Pokud takovou kartu líznete a hned odhodíte, můžete vyměnit svou kartu za kartu libovolného soupeře. Ani na jednu kartu se ale při samotné výměně nesmíte podívat. Občas tak nevíte, co komu berete, ani co mu za to dáváte.

Konec kola
Kolo končí, když doberete dobírací balíček nebo když někdo vykřikne KABO! Ale ne okamžitě – zbylí hráči ve směru hodinových ručiček ještě můžou odehrát jeden tah, ve kterém můžou kabistovi pořádně zavařit a dát mu vysoké karty. Teprve pak se počítají body.

Pokud hráč, který kolo ukončil, nemá nejméně bodů, počítá se mu nejen součet hodnot všech jeho karet, ale navrch vyfasuje ještě 10 trestných bodů. Úspěšný kabista, který má v konečném součtu opravdu nejméně bodů, si na konto připíše 0 bodů. Kabista tedy hodně riskuje, ale může taky hodně získat. 

Konec hry
Hraje se obvykle na několik kol a hra končí ve chvíli, kdy někdo nasbírá 100 bodů. Vítězí hráč, který má nejméně bodů. V případě shody patří vítězství tomu, kdo měl míň bodů v posledním odehraném kole. 

Kamikaze a odpis skóre
Když už máte základní hru v paži, můžete hrát i verze Kamikaze nebo Odpis skóre. Pokud má hráč na konci kola přesně dvě 12 a dvě 13 a žádné jiné karty, je to Kamikaze a takový riskér si připíše 0 bodů a ostatní dostanou 50 bodů navíc. I on může před koncem kola zvolat Kabo! Pak ale samozřejmě riskuje, že mu někdo vypiplanou sestavu zničí. 

Odpis skóre zařídí snížení průběžného součtu bodů o 50. Abyste to ale mohli jednou za celou partii využít, musíte po nějakém kole dosáhnout přesně na 100 bodů. Jinak máte smůlu. 

Znovuhratelnost
Kabo můžete hrát pořád dokola, každá hra je jiná a nuda fakt nehrozí. Tuhle malou karetku teď vozíme všude sebou a zařadili jsme ji i mezi naše TOP hry roku 2021

Kabo u nás vede před bobry

                                             Kabo vedle Bobří bandy a Bobřího klanu
 

Jednorožec, nebo bobři? 
Ještě před Kabem vyšla v češtině Bobří banda, kterou později doplnil i Bobří klan. Obě hry se Kabu podobají, ale Kabo je jejich o dost vytuněnější verzí. Pokud máte doma prcky nebo s hrami právě začínáte, klidně sáhněte po bobrech, ale už jen o fous zkušenější malí hráči a především dospěláci si mnohem víc užijí jednorožce Kaba. 

Karty z her Kabo, Bobří banda a Bobří klan

 

Bobří banda

  • 2–6 hráčů
  • 20 minut
  • věk 6+

Bobří banda má sice o 14 karet víc než Kabo a vyšla o pár let dřív, ale tím její prvenství končí. I v ní jsou karty s různými hodnotami (od 2–9 jsou na kartách kromě bobrů i zlé vodní krysy) a i v ní jde o to mít na konci co nejnižší součet. Ale zatímco v Kabu se hraje s kartami s hodnotami 0–13, bobři mají jen karty s hodnotami 0-9.

Akční karty číselnou hodnotu nemají a hraje se s nimi tedy jen akce, což dost omezuje strategické možnosti hráčů. Pokud si líznete akční kartu, musíte ji buď jen odhodit, nebo odhodit a zahrát její efekt, nesmíte ji ale měnit za jinou svou kartu na stole. Navíc odhozenou akční kartu si další hráč nesmí z odhazovacího balíčku líznout.   

Bobří akční karty jsou taky tři jako v Kabu, ale nejsou všechny stejné, navíc nemají slovní popisky, jen obrázky:

  1. Výměna (vyměníte jednu svou kartu za soupeřovu)
  2. Špehuj (můžete juknout na jednu svou kartu)
  3. Druhá šance (akční kartu odhodíte na odhazovací balíček a líznete si další kartu z dobíracího balíčku)
Akční karty v Bobří bandě

 

A co je na bobrech nejhorší? Kromě toho, že zdaleka nemají takové herní možnosti a spád jako Kabo, na úplném konci kola musíte eventuální akční karty vyměnit za náhodně tažené karty z dobíracího balíčku a ty pak přičíst ke zbylým kartám, které před vámi leží. Takže pokud máte akční karty, vůbec nevíte, jak na konci dopadnete a nemáte na to ani vliv. V Bobří bandě se nehraje do 100 bodů, ale hraje se tolik kol, kolik je hráčů. Výjimkou je hra ve dvou, kdy se hrají 4 kola. 

Bobří klan

  • 2–6 hráčů
  • 20 minut
  • věk 7+

Hlavní rozdíl oproti Bobří bandě je v tom, že se snažíte získat co nejvyšší karty, protože ve hře vyhrává hráč s nejvyšším skóre. Ale i nižší karty se hodí, pokud máte na svém hradě aspoň dvě.

Opět jsou v hlavní roli bobří, tentokrát bez vodních krys, bobři si staví hrady. A tak každý hráč kromě základních čtyř karet na začátku hry vyfasuje i svůj vlastní hrad – podložku s pěti pozicemi pro umístění pěti karet. Tři se dávají do spodní řady a dvě na ně do horní řady. Jakmile na některé dvě spodní položíte jednu horní, ty spodní už jsou ochráněné a nemůžete o ně přijít. A jakmile máte v hradě jednu jedinou kartu otočenou obrázkem nahoru, tak tu vám taky nikdo jiný než vy nesmí vyměnit. 

Hrad v Bobřím klanu

 

Hraje se na pět kol, každé kolo končí, když někdo do hradu položí poslední pátou kartu. Poté všichni dohrají poslední tahy a spočítá se skóre. Hráč s pěti kartami v hradu má celý hrad chráněný a oproti Kabu mu nehrozí, že mu někdo jeho sbírku při posledních tazích znehodnotí. 

Počítání bodů
Pokud ten, který ukončil kolo, nemá ve finálním součtu nejvíc bodů, odečte se mu 10 bodů. Jinak se sčítají hodnoty karet a navíc přičítají bonusy za více shodných karet v hradu:

  • 3 stejné karty – 15 bodů
  • 4 stejné karty – 25 bodů
  • 5 stejných karet – okamžité vítězství v celé hře

Bobří klan má stejný počet karet jako Bobří banda, stejné karty s číselnými hodnotami 0–9 a pouze dva druhy akčních karet Úklid a Odhalení. Tyto karty se ale hrají jinak – úklid umožní vzít jakoukoli nechráněnou kartu soupeře a odhodit mu ji na odhazovací balíček. Po odehrání se akční karta úplně vyřadí ze hry a lížete si novou kartu z dobíracího balíčku – tah končí až položením nějaké karty do vašeho hradu. Odhalení umožní otočit jednu nechráněnou kartu v hradu soupeře, ať už je lícem nahoru nebo dolů.

Akční karty v Bobřím klanu

 

Na začátku nenafasujete žádné karty, ve svém tahu pak prostě vždy jednu líznete a kartu ukládáte na volné místo do svého nebo do cizího hradu obrázkem dolů nebo nahoru, můžete ji ale taky vyměnit za jinou kartu soupeře, kterou si pak ovšem musíte umístit do vlastního hradu.

Ano, je to slušný maglajs. Jestli vám Kabo nebo Bobří banda zavařily závity, tady se připravte na svěrací kazajku. Bobří klan se dá hrát i rozšířený o některé karty z Bobří bandy. V návodu najdete popis, které karty si můžete do hry přidat. To je fajn možnost, když vás už Bobří banda nudí, ale Bobří klan vás nepřestává bavit.

Všechny tři hry vedle sebe: Kabo, Bobří banda a Bobří klan