Naše nejoblíbenější hry roku 2021

Naše nejoblíbenější hry roku 2021

Text je z našeho vánočního 4letteru, který vyšel v prosinci 2021.

Jdeme na to – začínáme nejstaršími a skončíme u nejmladších. Jako první tak dostává slovo Martinova maminka Iva, přezdívaná babi Hů, protože za námi dlouho dojížděla z Ostravy do Prahy vlakem. Děti tehdy ještě nemluvily, ale věděly, že přijede jejich milovaná Hů – a později, když se naučily první slova, to byla babi Hů. No a babi Hů s námi i hraje. Ne všechno jí jde, ne všechno ji baví, ale TOP 8 dala dokupy. Půlka věcí je od nás, to proto, že se zaměřujeme na mezigenerační rodinné hry, které oslovují i veselé a pohodové seniorky. 

PS: Hry v TOP žebříčcích nejsou řazeny podle oblíbenosti ale podle abecedy. 

 

Zmenšené

Iva, 75 let

  1. Azul
  2. Heckmeck
  3. Krycí jména
  4. Párty hra Čeština 2.0
  5. Ponorka
  6. Rummikub
  7. Tik Tak Bum
  8. Turboprší

A teď ještě pár slov k jednotlivým hrám: 

AZUL
Azul je abstraktka (abstraktní strategická hra, krásná a chytrá), psali jsme o ní na blogu

HECKMECK
Heckmeck je super mezigenerační hra do kapsy, a když jsme na ni v Česku nenarazili, začali jsme ji dovážet z Německa a připravili jsme k ní nejen tištěná česká pravidla, ale taky český videonávod

KRYCÍ JMÉNA
Krycí jména jsou klasika, česká slovní párty hra, která obrovsky uspěla ve světě – celkem se prodalo více než 5 000 000 kusů. Více o hře si přečtěte na našem blogu

PÁRTY HRA ČEŠTINA 2.0
Kdo nezná naši zábavnou slovní Párty hru Čeština 2.0, měl by zbystřit. Je vtipná a ostrá jak chilli paprička, však je taky 15+ (vhodná pro 15leté a starší). Je plná českých neologismů – však mrkněte na video. Můžete si přečíst i příběh jejího vzniku v našem seriálu Jak vydáváme hry. No a taky si ji u nás můžete koupit. K dostání je posledních pár desítek kousků, v roce 2022 chystáme dotisk. 

PONORKA
Super strategická stolní hra v minimalistickém balení, kterou dovážíme z Japonska a ke které jsme stvořili tištěný český návod i videonávod. Nyní je vyprodaná – zásoby se však chystáme co nejdříve doplnit.  

RUMMIKUB
Bezva hra, která seniory fakt baví. Alice s ní jezdí i do domova důchodců za kamarádkou na pravidelné hraní a mastí s dámami kromě Rummikubu taky Heckmeck. Rummikub je podobný žolíkům, jen se hraje s krásnými a bytelnými očíslovanými kameny podobnými dominu. Pro úplně nejmenší a úplně nejstarší hráče doporučujeme verzi XXL s velkými kameny a velkými, kvalitními stojánky.

 

Rummikub

 

TIK TAK BUM
Tuhle zábavnou párty hru nazýváme prostě jen Bomba, protože obsahuje bombu na baterky, která tiká a tiká, zatímco hráči plní různé slovní úkoly, aby se jí zbavili a poslali ji dál. Komu vybuchne v ruce, prohrál. A jaké to jsou úkoly? Říkáte podle karet třeba slova související s cestováním vlakem nebo vše kolem jídla. Existuje více verzí, my máme základní verzi a verzi Junior.

 

Tik Tak Bum

 

TURBOPRŠÍ
Naše letošní novinka, superrychlá a jednoduchá postřehovka (hra na postřeh) pro malé i velké, mladé i staré. Pokud umíte prší, rychle se naučíte i Turboprší. Můžete u nás mrknout na videonávod a taky si hru koupit. Mimochodem, je to taky závodní hra – letos ji spolu s Ubongem a Rummikubem zařadili organizátoři do MČR v deskových hrách.

Teď je na řadě Alice, 4kavčí hermanka (herman je člověk, který učí ostatní vybrané hry). Ze všech 4 Kavek hraje nejvíc – hry vybírá, zkoumá, některé hraje i sólo. Když už se něco propracuje do její nejlepší desítky, tak to má u nás v rodině váhu.

Alice

 

Alice, 46 let

  1. Heckmeck
  2. Karty mrtvého muže
  3. Marvel Splendor
  4. Nova Luna 
  5. Párty hra Čeština 2.0
  6. Pirátské kostky
  7. Ponorka
  8. Safari bar
  9. Turboprší
  10. Zbodni salát

O některých hrách už jste si přečetli výše, ale co ty další? Tady je k nim pár slov:  

KARTY MRTVÉHO MUŽE
Jednoduchá karetka s pirátskou tematikou a herním mechanismem tzv. push your luck (zkus štěstí). Podobně jako v možná známějším Port Royal zkoušíte štěstí otáčením dalších a dalších karet, kdy můžete hodně získat nebo vše ztratit. Jde o hru škodící, kdy vyhrajete většinou jen tak, že šikovně škodíte ostatním a kradete jim karty. Mrkněte na naše video.

MARVEL SPLENDOR
Naše srdcovka ze světa marvelovských hrdinů, na kterou k nám domů chodí i děti z okolí, aby si ji mohly zahrát. Více si o ní přečtěte na našem blogu

NOVA LUNA
Alice hraje Nova Lunu často sama, ale ráda si ji zahraje i ve větším počtu hráčů. Je to fajnová abstraktní strategická hra.

 

Rozehraná Nova Luna

 

PIRÁTSKÉ KOSTKY
Minikrabička s karetně kostkovou hrou s pirátskou tematikou. Zkoušíte své štěstí a sbíráte co nejvíc vítězných bodů. Více ve videu

SAFARI BAR
Hru jsme objevili na podzim a Alici děsně baví. Vizuálně i herně. To se o mnoha hrách říct nedá, většinou tolerujeme to, jak hra vypadá, pokud se nám dobře hraje. Safari bar ale nemá chybu – karty jsou fakt hodně husté, jsou na nich ostrá zvířata, která se tlačí ve frontě na mejdan v oblíbeném baru. Většina z nich tlačenici nepřežije. Těžce škodící hra, která nás rozesmává. 

 

Safari Bar

 

ZBODNI SALÁT
Jde o mechanismus zvaný sbírání setů, v tomto případě sbíráte různou zeleninu do salátu. Kdo má nakonec nejlepší kombinaci karet, vyhrává. Sbírání setů jsme představili v jednom ze 4letterů jako náš oblíbený herní mechanismus – a kromě téhle salátovky jsme v něm psali ještě o dalších podobně bezvadných hrách Kočičí klub a Sushi go!

A následuje Martin. Je vybíravý a nelíbí se mu zdaleko všechno. Nemá moc rád paměťovky, odradí ho i ošklivě zpracovaná hra (Heckmecku a Zbodni salát jeho infantilní kresbičky odpouští, protože herně jsou to naše oblíbené pecky). I to byl důvod začít si vydávat hry sami nebo dovážet ty, které nemají chybu ani v textu, ani ve vizuálu celé hry. Ale přestože u Martina zaboduje málokterá hra, ani on neměl problém vybrat z naší obsáhlé deskotéky čítající okolo 200 her desítku takových, které ho v roce 2021 zaujaly nejvíc. 

 

Martin

 

Martin, 44 let

  1. Heckmeck
  2. Nova Luna
  3. Párty hra čeština 2.0
  4. Ponorka
  5. Project L
  6. Quiddler
  7. Sagrada
  8. The Game
  9. Turboprší
  10. Zbodni salát

PROJECT L
Tetrisoidní abstraktka. Ha, pozor, nerdovština! V překladu: hra s dílky podobnými Tetrisu, strategická a krásná na pohled. Jde o českou hru, která vyšla letos. Vyniká parádním zpracováním, moc se nám líbí. A samozřejmě je výborná i herně. Víc v článku, můžete mrknout i na podrobné video. Jo a plus navíc? Obsahuje sólo mód pro jednoho hráče.

QUIDDLER
Máte rádi Scrabble? Tak Quiddler je jeho karetní obdoba. Karty s písmeny mají různé hodnoty, snažíte se z nich skládat slova a vykládáte je podobně jako v kanastě nebo žolících. Za vyložená slova sbíráte body, kdo jich má nejvíc, vyhrává. Bezvadná slovní hra vhodná i na cesty. 

 

Quiddler

 

SAGRADA
Další abstraktka, chytrá a krásná. Ano, pochopili jste – tenhle herní mechanismus máme taky hodně rádi. Sagrada byla vyprodaná, ale dotisk i s opravou nějakých chybiček právě proběhl a od prosince si ji můžete koupit i s rozšířeními. Víc o hře v článku na našem blogu. Výborný bonus: obsahuje i sólo mód pro jednoho hráče.

THE GAME
Malá, chytrá matematická hra, kterou hrajete všichni spolu (tzv. kooperativka). Buď všichni vyhrajete, nebo všichni prohrajete. Jde jen o balíček karet s čísly od 2 do 99, které vykládáte do postupek do čtyř různých balíčků. Dva balíčky jdou od jedničky nahoru, dva od stovky dolů. Nesmíte se domlouvat, kdo co přesně drží v ruce, přes to si náznaky musíte poradit, kdo komu má který balíček nechat na odhození jeho karty, aby mu ji nezabil, když už by pak nebyla kam přiložit a zůstala mu v ruce. Cílem hry je zbavit se všech karet. Když hra vyjde, milujete ji, když prohrajete, máte chuť vyhodit ji z okna i z TOP 10. Nesehnali jsme základní hru The Game, tak máme The Game Extreme a přidaných ikonek na zesložitění hry si nevšímáme.

 

The Game
 

A přichází řada na děti. Nejdříve Bertička. Ta miluje Marvel Splendor – ze všech her nejvíc. Má ráda marvelovky a jejich hrdiny, zkoukla všechny filmy o Avengers i Strážce galaxie. Když jede na tábor nebo školu v přírodě, balí lehčí hry, které pak naučí spolužáky, kámoše a spolutáborníky. Když letos jejich tábor vyplavila velká voda a z tábořiště, kde bylo vody po kolena, je odváželi hasiči s houkajícím majáčkem (voda přišla neuvěřitelně rychle), jediné, co zachránila a co zůstalo v suchu, byly hry. Schovala je do jídelního termoobalu a dvou igelitek. Jinak bylo všechno durch a divoká voda ji dokonce vyzula i z bot.

 

Bertička

 

Bertička, 12 let

  1. Dobble
  2. Kabo
  3. Marvel Splendor
  4. Pirátské kostky
  5. Safari bar
  6. Similo
  7. Taco kočka koza sýr pizza 
  8. The Game
  9. Tik Tak Bum
  10. Turboprší

DOBBLE
Dobble je klasika – kulaté kartičky s obrázky, kde na různých kartách hledáte dva stejné symboly. Existuje mnoho variant, my máme doma klasiku a Dobble s motivy Harryho Pottera. 

KABO
Škodící karetka, při které potrénujete paměť. Vyměňujete své karty tak, abyste měli sbírku karet s co nejmenší hodnotou. Mnoho z vyložených karet ale leží obrázkem dolů, takže nevíte, co na nich vlastně je. Kradete si je a vyměňujete mezi sebou a kdokoli si myslí, že je na tom nejlíp, může hru stopnout. Jenže pak už nehraje, zatímco ostatní dojedou kolo a mohou mu jeho karty ještě pořádně promíchat. Podobná je i Bobří banda, i když mnohem jednodušší, nebo Bobří klan, kde se trochu jiným způsobem sbírají naopak karty co nejvyšší. Jenže bobři jsou spíše pro prcky, zatímco Kabo je herně i pro dospěláky.

Více v lednovém newsletteru, kde bude právě tahle trojka her tématem měsíce. 

Kabo

 

SIMILO
Roztomilá kooperativní hra, která je založena na obrazových asociacích, které vám vytanou na mysli při pohledu na dva a více obrázků. Více si přečtěte v našem článku

TACO KOČKA KOZA SÝR PIZZA 
Bláznivá a často bolestivá párty hra, při které se lámou nehty, lidé se často poškrábou nebo pomlátí prstýnky. Na to bacha – ovšem právě proto ji děti milují! Mrkněte, jak se hraje.

Co Jáchym? Oproti ségře nepotřebuje adrenalin a spád, vydrží i u delších her, které vyžadují trpělivost. Třeba u Rummikubu. Rád si zahraje i sám nějakou abstraktní hru s počítáním, čísly nebo obrazci – např. Rychlá 8, Nova Luna nebo Amytis. Rád někomu vysvětlí jednoduchou hru a vtáhne ho do hry. Proto by prý jinak volil na rodinnou dovolenou, jinak na opuštěný ostrov a jinak na tábor s kamarády. Tohle je jeho TOP 10 her, které nejraději hraje s rodinou. 

 

Jáchym

 

Jáchym, 9 let

  1. Lama
  2. Marvel Splendor
  3. Ponorka
  4. Rychlá 8
  5. Similo
  6. The Game
  7. Tik Tak Bum
  8. Turboprší
  9. Ubongo
  10. Zombie Kidz

LAMA
Jde o karetku podobnou prší, jen s trochu jinými kartami. Je jednoduchá a neurazí žádnou společnost. Proto ji mají děti rády – můžou si ji zahrát s dospěláky nebo jen s kamarády. A každému ji snadno vysvětlí. První verze hry s názvem Lama už se netiskne, druhá vylepšená Lama Párty k dostání je.

 

Lama Párty

 

RYCHLÁ 8
Pamatujete si na jednoduchý hlavolam z dětství – krabičku s kameny s čísly od 1–15, které jste museli správně seřadit? Jedno okýnko bylo volné, aby se kameny mohly posouvat. Tak Rychlá 8 vychází ze stejného principu, jen se hraje na hracích destičkách a je možné ji hrát nejen sólo, ale i ve 2–4 hráčích proti sobě. Jáchym ji nedávno hrál poprvé a hned první den u ní vydržel dvě hodiny. Mrkněte na video

UBONGO
Klasická tetrisovka, abstraktní strategická postřehová hra s dílky jako z tetrisu. Skládáte je na karty s danými tvary a na rychlost. Nejrychlejší vyhraje kartu, kterou zrovna skládá. Po rozebrání balíčku karet vyhrává ten, kdo jich během hry získal nejvíc. Existuje mnoho variant, nám stačí cestovní verze, tu hrajeme nejčastěji a nejraději. 

 

271537064_1309600349501603_3960743608723174589_n (kopie)

ZOMBIE KIDZ
A nakonec zase kooperativka, ve které tentokrát v roli žáků školy chráníte budovu proti útoku zombíků. Jednoduchá hra se zajímavým herním vývojem, říká se jí evoluční, protože se mění v průběhu hry. Jak to? Čím déle hrajete, tím více nových karet a vlastností postav se vám odkryje. Více si přečtěte v našem článku.

Společní favoriti a topky topek
Určitě jste si všimli, že je pár her, na kterých se shodneme. Naším jasným favoritem je Turboprší (5 z 5). Aby ne – je to hra, u které jsme letos strávili nejvíc času a milujeme ji. Dále bodovala Ponorka, u dospěláků zvítězila Párty hra Čeština 2.0 a tři hlasy dostaly i Heckmeck, Marvel Splendor, The Game a Tik Tak Bum.

  1. Turboprší (5 z 5)
  2. Ponorka (4 z 5)
  3. Párty hra Čeština 2.0 (3 ze 3 dospěláků)
  4. Heckmeck (3 z 5)
  5. Marvel Splendor (3 z 5)
  6. The Game (3 z 5)
  7. Tik Tak Bum (3 z 5)