Herní mechanismus měsíce: sbírání sad

Herní mechanismus měsíce: sbírání sad

Občas jsme na pojem sbírání sad naráželi v komunitách deskohráčů, většinou ale v anglické verzi collecting sets. O co jde? Sbíráte nějaké sady a čím lepší sbírku na konci máte, tím víc získáte bodů a s nimi i větší šanci na vítězství. Všechny níže zmíněné hry jsou navíc tzv. rodinné plus hry, což znamená, že se výborně hrají v rodinách se staršími dětmi, ale hra baví i samotné dospělé. 

Jako první z tohoto ranku jsme léta letoucí hrávali Zbodni salát. Fakt prďácká hra, kterou bychom doporučovali do každé rodiny. Je chytrá, zábavná, celkem svižná a baví malé i velké. Takové hry máme hodně rádi. A to, že jsme celá ta léta vůbec netušili, že hrajeme tzv. sbírání setů, nám neva.

Zbodni salát

 

Zbodni salát
Hráči: Jde o rodinnou hru pro 2–6 hráčů. Máme rádi otvíráky, ale s flaškami to nesouvisí. Otvírák se říká hrám, které otevřou oči nehráčů – otevřou jim bránu do světa moderních deskovek a ukážou jejich rozmanitost. Zbodni salát vás prostě může dostat do hry, i když jinak moc nic nehrajete. 

Věk a hrací čas: Zvládnou ji děti od osmi let a zabere vám maximálně půlhodinku. Neurazí ale rozhodně ani čistě dospělé osazenstvo. 

Typ hry: Sbíráte různé druhy zeleniny na salát a k tomu bodovací kartičky, které vám přidávají nebo ubírají body za určité kombinace. Na konci si právě podle těchto karet vyhodnotíte, co jste si nasbírali a navařili. Kdo má nejvíc bodů, vyhrává. Ideální hra pro vegetariány a milovníky zdravých svačinek. 

Znovuhratelnost: Hráči si chválí to, že je baví hrát hru znovu a znovu. Její průběh je pokaždé jiný, protože z nabídky karet ulovíte vždy něco jiného a vaše sbírka je tedy neopakovatelná.

Sushi Go!

 

Sushi Go!
Hráči:
Jde o hru pro 2–5 hráčů. 

Věk a hrací čas: Zvládnou ji děti od osmi let a zabere vám maximálně 20 minut. Hraje ji u nás celá rodina, nebo klidně jen dospělí. 

Typ hry: Představte si, že jste milovníci sushi a sbíráte různé sushi mňamky a třeba i dvojice dobrůtek, které k sobě v sushi světě neodmyslitelně patří. A za to získáváte body. Zajímavým způsobem měníte karty v ruce. Jde o tzv. draft, kdy po každém tahu odevzdáte karty hráči po své levici a jiné zas dostanete zprava, pak si vždy vyberete nějakou kartu, kterou vyložíte, a znovu všechny zbylé karty v ruce tzv. draftujete dál. 

Znovuhratelnost: Hra je pokaždé jiná, takže se dá vesele hrát znovu a znovu a neomrzí vás.

Kočičí klub

 

Kočičí klub
Hráči: Opět jde o rodinnou plus hru pro 2–4 hráče. 

Věk a hrací čas: Pro hráče od osmi let. Hra zabere 30 minut. 

Typ hry: Zachraňujete kočičky všeho druhu a krmíte je, protože za hladovou mícu se na konci odečítají body, zatímco nakrmené kočky pro vás body získávají. K tomu máte body taky za kočičí hračky, šantu a další udělátka a dobroty. 

Znovuhratelnost: I tuto hru lze znát znovu a pokaždé jinak.

 

Herní mechanismus sbírání sad/setů nás baví dál. Dvě takové hry máme i v našem e-shopu: Krabčáci a Startupy. Oboje skvělé hry a hrajeme je mnohem raději než Sushi go! nebo Kočičí klub. Zbodni salát nás ale nepřestává bavit ani po letech hraní, to je prostě stálice.