Krycí jména

Krycí jména jsou nejúspěšnější českou deskovkou. Autor Vláďa Chvátil s hrou prorazil i ve světě. Prodalo se jí přes 5 milionů kusů, byla přeložena do více než 40 jazyků a v roce 2016 dostala herního Oskara (německé prestižní oceněné Spiel des Jahres), což se před tím žádné jiné hře českého autora nepodařilo. Krycí jména mají desítky ocenění a drží se na špičce mezi párty hrami i v herním žebříčku na BoardGameGeek. Chvátil vymyslel i spoustu dalších deskovek (např. Through the Ages: Příběh civilizace, Galaxy Trucker, Mage Knight...).

O Krycích jménech jsme psali v našem 4letteru - newsletteru o hrách a hraní. Krycí jména byla v únorovém čísle roku 2021. Celé vydání najdete tady.

Krycí jména (2)

V popředí je základní hra, oranžová krabice nabízí obrázky místo slov a zelená úplně vzadu je Duet (verze pro dva hráče)

Kdo, od kolika, za jak dlouho?
Jde o rodinnou párty hru pro 2–8 lidí, která vám zabere zhruba 20 minut. Hru milují malí i velcí. Je chytrá, ale přitom ne složitá. Na krabici se píše, že minimální věk je 10 let, ale náš osmileťák ji v pohodě zvládá. Jde o tzv. kooperativku, tedy kooperativní hru, při níž hráči spolupracují. Buď hrají v týmech proti sobě nebo společně proti hře. Odpadá tedy soupeření, ubližování, slzy a hádky.

Příběh hry:
Stanete se tajnými agenty a vytvoříte dva špionážní týmy. Modrý a červený. Pomocí slovních nápověd hledáte mezi rozloženými kartičkami s krycími jmény špionů ty, kteří patří k vám. Ale pozor! Jako nápověda vám musí stačit jediné slovo!

Mechanismus hry:
Na stůl umístíte 5 x 5 kartiček se slovy – je přitom jedno, jak je položíte, karty jsou čitelné z obou stran stolu. Rozdělíte se na dva týmy (modří a červení) po minimálně dvou lidech, přičemž zvolíte vždy jednoho týmového operativce. Šéfíka, který vám bude dávat nápovědy, ideálně tedy zkušenějšího hráče a dobrého češtináře. Operativci sedí na jedné straně stolu, jejich týmy na druhé.

Každá partie má klíč, podle kterého se hraje – je to kartička s barevnou mřížkou, kterou si před sebe do stojánku dají šéfové obou týmů a po celou hru ji vidí jen oni. Klíč odpovídá mřížce slov rozložené na stole. Jen šéfíci vidí, kde jsou na kartách jejich červení či modří agenti, kde jsou bílá pole s náhodnými kolemjdoucími (to jsou karty, které neuškodí, ale ani nepřinesou výhru) a kde je nebezpečný nájemný vrah v černém. Jen hlavní špióni znají identitu 25 hledaných tajných agentů. Každý se snaží svůj tým navádět pomocí jednoslovných nápověd.

Krycí jména (3)

Jen šéfové týmů vidí podle mřížky, kde se ukrývají modří a červení agenti, kde je nájemný vrah a kde náhodní kolemjdoucí

Příklad nápovědy:
Jsem červený šéf a mám napovědět svému týmu, že naši agenti jsou výročí, chlebíček, dort, balónek, jazyk a sedmikráska. Na první čtyři hledaná slova bych mohla dát nápovědu OSLAVA 4 (číslice říká, kolik kartiček na stole mají hledat), ale modří mají taky slova spojená s oslavou (zpěv, párty, tulipán) a náhodní kolemjdoucí taky (špunt, ohňostroj). Mí agenti by tak mohli omylem ukázat na agenty druhého týmu, a tím jim pomoci k výhře, nebo ukázat na náhodné kolemjdoucí, ze kterých nic nezískají. Takže lepší nápověda by byla třeba DOBROTA 2. Tým by hledal chlebíček a dort.

Nápověda tedy nesmí být zavádějící. Kartu, na kterou hádající ukáží, musíte podle barevné mřížky překrýt příslušnou kartou. Buď získáte svou barvu a tedy přivedete do bezpečí svého agenta (červeného, nebo modrého), odhalíte neutrálního kolemjdoucího nebo okamžitě prohrajete, pokud stoupnete na nájemného vraha. Když ukážete na kartu soupeře, položí si tam svého agenta on. Hra končí odhalením nájemného vraha nebo vítězstvím týmu, který jako první položí na kartičky s krycími jmény všechny své agenty.

Pocit ze hry:
Bezvadná, strategická, rychlá slovní rodinná hra, která baví nás i děti (8 a 11 let). Je to jeden z našich nej objevů roku 2020.

Bonusový tip:
Krycí jména si můžete zahrát i online.

Krycí jména (1)

 

 

4letter logo 1

4LETTER - NEWSLETTER PRO VŠECHNY, KTEŘÍ SI RÁDI HRAJÍ

Značku 4 Kavky jsme založili, protože si rádi hrajeme. Teď se s vámi chceme podělit o to, co ve světě her objevujeme. A tak jsme vytvořili 4letter – newsletter o hrách a hraní. Je určený pro všechny, kteří se stejně jako my občas pustí do nějaké té deskovky i jiných her. Nejsme herní ufoni a nebudeme na vás machrovat, kolik toho víme a známe. Sami patříme mezi občasné hráče, kteří s nadšením prozkoumávají (nejen) deskoherní svět krok za krokem. Budeme rádi, když se k nám přidáte. Pokud nechcete přijít o pravidelnou měsíční dávku herní inspirace, zajímavých tipů i pohledu za oponu při rozhovorech s lidmi, kteří vědí o hrách první poslední, přihlaste se. Nesnšíme spam a nejsme pitomci, váš e-mail u nás proto bude jako v bavlnce. 

5 DŮVODŮ, PROČ SE PŘIHLÁSIT K NAŠEMU NEWSLETTERU

  1. Je zadarmo a odhlásit se můžete kdykoliv.
  2. Pomůže vám zorientovat se v hromadě nejrůznějších her.
  3. Nečekejte spam, hloupé marketingové nabídky ani uřvaného alzáka, jen čtení o hrách.
  4. Posíláme vždy pouze to, co bychom chtěli sami číst.
  5. Pokud si rádi hrajete, bude vás bavit.