Azul

HRA MĚSÍCE: AZUL
Poslední dobou nás hodně baví Azul. Je to abstraktní strategická hra, což znamená, že tu nehraje roli náhoda, ale musíte mít strategii. A ty komponenty, to je prostě nádhera. Vizuálně, hmatově, herně. V tomto případě jsou to různobarevné kameny podobné dlaždicím na zdi. A přesně o to jde.

S orientací v deskovkách pomáháme každý měsíc v našem 4letteru - newsletteru o hrách a hraní, k jehož odběru se můžete přihlásit tady.

unnamed (98)_1

Příběh hry:
Portugalský král Manuel I. se při návštěvě španělské Alhambry zamiloval do tamních dlaždiček zvaných azulejos. Nechal si jimi vyzdobit svůj palác v Evoře. A vy se můžete vžít do role těch, kteří dlaždicemi obkládají zdi královského paláce.

Mechanismus hry:
Hra je pro 2–4 hráče od 8 let, trvá cca 30–45 minut.

Každý hráč má svoji herní destičku (začátečníci jako my hrají na lehčí straně desky), doprostřed stolu pak dáváte výlohy umělců, kteří vyrábí jednotlivé druhy dlaždic. Výlohy jsou ta kolečka, co vypadají jako podtácky. Čím víc hráčů, tím víc výloh, kolik čeho potřebujete, to najdete v návodu. Do každé výlohy dáte v každém kole 4 kameny (dlaždice).

Hra se skládá z několika částí, končí, jakmile se doberou všechny kameny z přiloženého pytle nebo jakmile někdo dokončí vodorovnou řadu 5 kamenů na zdi. Kdo má nejvíc bodů, vyhrává. Body si počítáte na konci každého kola na své destičce nahoře. Dole je tabulka představující podlahu. Když vám spadne dlaždice, nemáte ji kam správně umístit na stěnu, musíte ji dát do podlahové tabulky, kde se vám odečítají body. No a prostředek herní desky je rozdělen na levou a pravou část. Vlevo je přípravna, vpravo už vaše výstavní síň, vaše zed’, kterou zdobíte dlaždicemi azulejos.

V každém kole hráči postupně rozebírají kameny z výloh a dávají si je do přípravné tabulky. Co řádek, to jedna barva, a jen když se vám v daném kole podaří naplnit celou řadu, smíte jeden kámen vzít a posunout ho do pravé části na zeď. Body se počítají na konci každého kola a pak i na samém konci. Třeba za dokončenou svislou řadu 5 kamenů na zdi nebo použití 5 kamenů jedné barvy.

unnamed (96)

Pocit ze hry:
Je to vážně příjemná hra pro oko i ruce. Kvalitně vyrobená od kamenů přes pytlík i krabici. Návod je srozumitelný na první dobrou, a to se nám často nestává. Alice si většinou píše vlastní návody na každou hru, kterou pořídíme, sleduje pomocná videa a pátrá po chybějících informacích třeba právě ve fejsbůkové skupině Deskovky pro tři bratry. Azul je ale pochopitelný a návod dobře napsaný. I když je jako jediný z celé hry tak trochu v light verzi – na velice tenkém papíru. U tak krásně udělané hry si umíme představit vyšší gramáž, aby se návod dobře držel i v jedné ruce. Jinak palec nahoru a fakt doporučujeme pro dospěláky i celé rodiny hráčů. I když teda ve dvou se hraje mnohem líp než při plném počtu, kdy je hra poněkud pomalá a míň zajímavá. 

4letter logo 1

4LETTER - NEWSLETTER PRO VŠECHNY, KTEŘÍ SI RÁDI HRAJÍ

Značku 4 Kavky jsme založili, protože si rádi hrajeme. Teď se s vámi chceme podělit o to, co ve světě her objevujeme. A tak jsme vytvořili 4letter – newsletter o hrách a hraní. Je určený pro všechny, kteří se stejně jako my občas pustí do nějaké té deskovky i jiných her. Nejsme herní ufoni a nebudeme na vás machrovat, kolik toho víme a známe. Sami patříme mezi občasné hráče, kteří s nadšením prozkoumávají (nejen) deskoherní svět krok za krokem. Budeme rádi, když se k nám přidáte. Pokud nechcete přijít o pravidelnou měsíční dávku herní inspirace, zajímavých tipů i pohledu za oponu při rozhovorech s lidmi, kteří vědí o hrách první poslední, přihlaste se. Nesnšíme spam a nejsme pitomci, váš e-mail u nás proto bude jako v bavlnce. 

5 DŮVODŮ, PROČ SE PŘIHLÁSIT K NAŠEMU NEWSLETTERU

  1. Je zadarmo a odhlásit se můžete kdykoliv.
  2. Pomůže vám zorientovat se v hromadě nejrůznějších her.
  3. Nečekejte spam, hloupé marketingové nabídky ani uřvaného alzáka, jen čtení o hrách.
  4. Posíláme vždy pouze to, co bychom chtěli sami číst.
  5. Pokud si rádi hrajete, bude vás bavit.