Jak se zorientovat v deskovkách?

Jak se zorientovat v deskovkách a vybrat tu pravou? Za socíku tu bylo jen pár desítek her a všichni měli doma to samé. Dámu, šachy, Dostihy a sázky, Člověče, nezlob se, Kloboučku hop! nebo třeba Lovce pokladů.

Tři jezdci apokalypsy: člobrdo, Monopoly a Dostihy a sázky
Kdo hraje hodně moderních deskovek, ten už se nevrátí k hrám, kde se jen hází kostkou, škodí ostatním a vývoj hry se nedá nijak zvlášť ovlivnit. Trh je už naštěstí plný deskovek, při kterých jde o víc než jen o obyčejnou kostkořachandu nebo mrskačku. Můžete si vybírat z tisíců titulů a desítek herních mechanismů. Kvůli tomu ale nastává opačný problém – her pro malé i velké je zkrátka tolik, že není vůbec jednoduché se mezi nimi zorientovat. A tak mnozí raději sáhnou po starých hrách, které znají z dětství. Jenže ty jsou už opravdu zastaralé a navozují dojem, že deskovky nejsou nic extra. Ale tak to není!

Proto jsme se věnovali tomu, jak si správně vybrat hru a užít si hraní. Deskovky dokážou bavit celou rodinu, odvést děti od tabletů a počítačů a vykouzlit společně strávený čas. Jak tedy vybírat, aby se to povedlo? 

S orientací v deskovkách jsme vám pomáhali v našem 4letteru - newsletteru o hrách a hraní (12/2020), celý díl si můžete přečíst tady.

Pár základních tipů

  • sledujte někoho, koho baví podobné hry jako vás a píše o nich
  • sledujte kanály s deskoherními videi
  • sledujte on-line komunity deskohráčů
  • zajděte si na offline deskoherní akce
  • navštivte deskoherní kluby
  • objevte deskoherní obchody nebo kavárny, kde se dají hry půjčit a na místě zahrát a otestovat
  • nechte si poradit od vášnivých deskohráčů mezi vašimi přáteli, rádi vám pár oblíbených her ukážou a společně je můžete vyzkoušet

Jinak volí hry svobodný třicátník s partou veselých kamarádů, kteří chtějí odjet na víkend na chatu a hrát od večera do rána, jinak bezdětný pár padesátníků, kteří si chtějí večer užít trochu legrace, a úplně jiná kritéria mají rodiny s dětmi. Nám se nejvíc osvědčilo udělat si dopředu na internetu průzkum a pak jít vytipované hry omrknout.

Kde nakupovat hry
Kamenné obchody nejsou špatná volba, ale stejně jako v e-shopech vás může množství her od podlahy až ke stropu paralyzovat. Navíc ve velkých hračkářstvích personál často neumí poradit a o herních speciálkách zase většina smrtelníků nemá ani tucha. Přitom právě tam většinou najdete deskobijce, kteří rádi a dobře poradí. My vše nakupujeme nejčastěji online a nejraději v Imagu (www.imago.cz) nebo v Planetě her (www.planetaher.cz). 

Základní kritéria výběru
Lidé často volí podle žánru – někoho baví fantasy, jiného sci-fi, western, hlavolamy, děti milují zvířátka, holčičky princezny a čarodějnice, kluci zas vlaky, auta nebo roboty. U dětí je téma zvlášť důležité. My už dnes klademe mnohem větší důraz na herní mechanismus, návod a zpracování hry. Přeci jen sami hry vyrábíme a máme lehkou profesionální úchylku.

A není to málo, Antone Pavloviči?
Počet hráčů je naproti tomu jednoznačné kritérium a pomůže vám správně se nasměrovat. Pokud máte jako my dvě děti, budete vybírat hry pro 4 hráče. Skvělé je, že k řadě parádních her existují rozšíření pro sólo hru, duelové modely pro dva nebo rozšíření třeba pro pátého a šestého hráče. Jsme deskovkářská velmoc, a i když jsme malá zemička, deskovek se sem dováží dost, protože je nakupujeme a hrajeme jako diví. Je z čeho vybírat.

Děsí nás kilometrové návody a kufry složitých komponentů. Obtížnost hry je také důležitým kritériem výběru. Moc těžká hra vás znechutí, lehká unudí. Ani v jednom případě nepocítíte radost z parádní moderní deskovky, jakých je na trhu hromada. Osobně volíme rodinné, lehčí hry, které si klidně zahrajeme i mezi dospělými. Inspiraci sosáme hlavně ve fejsbůkové skupině Deskovky tři bratři, která má desítky tisíc členů. Ale pozor, jedna dvě tam můžete chytnout deskovirus a kupovat jednu hru za druhou. Jako my…

Hra jako dárek
Když vybíráte hru jako dárek, je nejlepší zjistit, jaké hry daná rodina hraje. Když se nechcete ptát, ale víte, že si občas zahrají, je dobrá volba sáhnout po něčem novém, co pravděpodobně ještě vaši blízcí nemají. Rok výroby na krabici s hrou často nenajdete, my je hledáme na www.zatrolenehry.cz. Podle nás je to super pomocník nejen při výběru dobrého vína.

Když budete brouzdat na netu, setkáte se s mnoha různými kategoriemi a rozřazením her. Abyste netápali, nabízíme vysvětlení nejzákladnějších pojmů. Každý obchod si řadí hry do kategorií po svém, žádný univerzální přístup neexistuje.