Zombie Kidz

Hra měsíce: Zombie Kidz

Hra Zombie Kidz je kooperativka – všichni tedy hrají spolu proti hře a snaží se ubránit budovu školy před útočími zombíky. Bavil nás unikátní herní mechanismus, díky kterému se hra mění pod rukama a celý příběh se postupně rozvíjí.

Vítejte na lovu zombíků. 
 

Při hraní plníte nejrůznější mise a dostáváte za ně samolepky v podobě mozečků a vítězných pohárů. Ty se lepí na zadní stranu návodu, kde je i počítadlo a jednou za čas se na něm dostanete až k ikonce obálky s číslem. V tu chvíli z krabice vytáhnete reálnou obálku s uvedeným číslem, rozlepíte ji a hra postupuje do vyšší úrovně. Obsah obálky třeba rozšíří možnosti vaše nebo nepřítele, přidá sílu hrdinům, zvýší vaši hodnost atd.

Samolepku po samolepce se postupně dostanete ke všem obálkám. Není jich málo, o to zábavnější dobrodružství vás čeká. 
 

Kdo, od kolika, za jak dlouho?
Jde o rodinnou kooperativní hru pro 2–4 hráče (ve věku 7+), jednou ubránit školu vám zabere zhruba 15 minut. Musíte hrát ale stále dokola, abyste se postupně probojovali ke všem obálkám. Ve hře jsou čtyři hrdinové bránící školu, ty si rozdělíte před začátkem hry a pojmenujete podle svého gusta. Každý už pak hraje jen se svým bojovníkem, jehož jméno je zapsáno i do návodu.

Pro představu: My máme Chicago Joe, Texas Jedy, Lord z Bronxu a Americ Lora. Ano, přiznáváme inspiraci oblíbeným filmem Zombieland, který jsme si před prvním hraním pustili, abychom se spolu s dětmi zombíkově vyladili.

Příběh hry:
Jako zabijáci zombíků bráníte školu před jejich brutálním nájezdem. Herní plán má dvě strany – jedna umožňuje lehčí hru, druhá těžší. Škola má čtyři vchody v každém rohu herního plánu a ty musíte pomocí zámků neprodyšně uzavřít dřív, než si zombíci udělají ve škole mejdan. Stihnete společně uzavřít školu, nebo si zombíci smlsnou na vašich mozečcích?

Mechanismus hry:
Na stůl položíte herní plán. Je rozdělen do devíti oblastí: pět tvoří místnosti školy a k tomu jsou čtyři vchody. Ve dvou hráčích je nahoře noční strana (je jednodušší, má navíc vchod mezi místnostmi, takže je nemusíte obíhat vnějškem nebo přes prostřední pokoj), ve třech nebo čtyřech hrajete těžší variantu – denní stranou nahoru. 

Na začátku umístíte do každé zahrádky ke každému vchodu jednoho zombíka, zbylé nemrtvé postavíte do řady podél jedné stěny hrací plochy. Hrdinové začínají v prostřední místnosti. Sice hrajete společně, ale každý z hráčů má svůj tah. Ostatní mohou radit, co by bylo nejlepší zahrát, ale rozhodnutí je vždy na tom, kdo je právě na řadě. 

Jak vypadá tah? Aktivní hráč hodí zombie kostkou. Ta určí barvu místnosti, do které musíte chtě nechtě dát zombíka, číhajícího úplně vpravo v řadě u okraje herního plánu. Pokud padla třeba modrá, pravá zombie už maže do školní tělocvičny. Jen když padne bílé políčko, máte kliku a žádnou zombie nemusíte postavit.  

Prohra
Jestliže aktivní hráč hodí kostkou, ale už nemá v zásobě žádnou zombie, kterou by poslal do školy, znamená to, že zombíci vyhráli a vy jim můžete podat příbor a sůl na vaše mozky. Grrr, dobrou chuť!   

Pokud ještě nejste na kolenou a nekapou na vás sliny hladových nemrtvých, máte šanci ubránit školu i svou myslivnu. Hrdinové dle pravidel odstraňují zombíky a procházejí dveřmi místnost po místnosti, aby se postupně dostali ke všem čtyřem vchodům a dali na ně zámek. Ten ale musí vždy umístit dva zombíbijci najednou. Jakmile uzamknete všechny vchody, vyhráli jste. 

Pocit ze hry:
Bezvadná, jednoduchá hra, kterou zvládnou i prcci, když jim nějaký starší kamarád pomůže. Hra se mění, a to nás baví. Naše děti hru rády hrály i samy, snažily se dostat ke všem obálkám. I pak je ale hra fajn a dá se hrát stále znovu.