Marvel Splendor

Hra měsíce: Marvel Splendor

Na naše poměry už je Marvel Splendor docela velká hra, ale fakt ji milujeme. Zabere 30–60 minut. Marvelovská verze navazuje na hru Splendor, ve které bohatí obchodníci za časů renesance hromadí doly, řemeslníky a dopravní prostředky, s jejichž pomocí získávají surové diamanty a z nich pak vyrábějí nádherné šperky. Herní mechanismus zůstal stejný, jen se vše odehrává v marvelovském univerzu. Kdo tedy miluje Avengers, ať neváhá. 

Já jsem Groot
Na kartách najdete Groota, Starlorda, Rocketa, Gamoru s Nebulou i padouchy Yondu, Ronana, Lokiho nebo Sběratele. Jsou tu Kapitán Amerika, Thor, Ironman, Black Widow, Captain Marvel, Doctor Strange, Hulk, Ant-man, Wasp, Spiderman, Black Panther nebo samotný Nick Fury.

Karty z Marvel Splendor

Vzletně řečeno sbíráte karty tak, abyste dali dokupy co nejsilnější partu bojovníků, kteří vám pomohou získat kouzelné a mocné kameny do rukavice nekonečna, abyste zachránili svět. Prakticky jde o sbírání karet s bodovým ohodnocením a ten, který se jako první dostane k 16 bodům a zároveň získá všechny kameny, vyhrává. Své karty vykládáte před sebe, postupně přidáváte další a sbíráte body, které jsou na nich napsané. 

Barevné karty představují jednotlivé barvy kamenů, k vítězství potřebujete mít ve své sbírce od každé barvy aspoň jednu kartu a speciální zelený žeton, který si k sobě dáte, jakmile si poprvé z banku vezmete drahou silnou kartu se symbolem zeleného kamene na obrázku. Příběh z marvelovek pak už ve hře nehraje moc velkou roli. Jen tomu všemu propůjčuje komiksovou atmosféru. 

Bank a lokace
Karty jsou v banku vyložené ve třech úrovních – dole jsou nejlacinější zelené, uprostřed dražší a hodnotnější oranžové a nahoře jsou nejsilnější modré figury, za které ale taky při vyložení zaplatíte do banku nejvíc. 

K tomu ještě pár pravidel a možností navíc. Třeba žetonů nesmíte mít na konci tahu víc než 10 a můžete získávat i speciální karty – tzv. karty lokací. Když jako první posbíráte určenou kombinaci karet, dáte si kartu lokace k sobě a přinese vám vítězné body. Když vás ale někdo překoná, kartu vám sebere a s ní i vítězné body.

Rozložení hry Marvel Splendor

V každém tahu má hráč na vybranou, co bude hrát, buď si vezme kartu z banku na stole, vyloží a oživí kartu z ruky nebo si vezme ze společného banku žetony. Buď tři – každý jiné barvy –, nebo dva stejné barvy. Právě za žetony nakupujete karty a posilujete svůj vlastní karetní majetek. Tomuto typu hry se říká engine building, tedy ve volném překladu něco jako postupné budování, posilování toho, co vlastníte. 

Na začátku nakupujete laciné karty, které ale při vyložení fungují jako sleva na další karty, které byste chtěli mít ve sbírce. Takže to chce strategii, trpělivost a pěkně postupně budovat svou armádu a sbírat vítězné body a barevné kameny. 

Ačkoli na první pohled může hra vypadat trochu složitě, alespoň pro nás občasné hráče, pravidla nám rychle přešla do krve a novým hráčům nemáme problém během jediné partie vše vysvětlit. Návod je dobře napsaný, takže na hru si mohou troufnout i ti, kteří zatím třeba nehráli nic většího než Dostihy a sázky, Monopoly nebo Carcassonne. 

Chipy, pogy
P. S.: Žetony použité ve hře jsou boží. Je to možná jen detail, ale připadáte si díky nim jako v Monte Carlu při turnaji v blackjacku. Herním žetonům se říká taky chipy nebo pogy a v Marvel Splendor se fakt povedly. Jsou těžké, krásně padnou do ruky a je radost si je před sebou štosovat a pak utrácet.

Žetony z hry Marvel Splendor jsou boží

Kdo, od kolika, za jak dlouho?
Hráči:
Jde o rodinnou hru pro 2–4 hráče. Je to přesně ten typ hry, který funguje jako otvírák nebo vstupní hra, tedy hra, která může otevřít bránu do světa moderních deskovek i občasným hráčům. I nás baví spíše jednodušší, rychlé hry, na těžší a delší zatím nemáme čas ani chuť.

Na krabici se píše, že je hra pro 10+, ale zvládne ji i šikovný prvňáček, který už umí počítat.

Hrací čas: Jedna partie podle krabice trvá 30 minut, my hráváme obvykle o něco déle. 

Typ: Je to strategická hra, v každém tahu máte řadu možností, co udělat, ale soupeři vám mohou docela slušně škodit. Buď vám vyfouknou z banku potřebné žetony, nebo kartu, na kterou si děláte zálusk. 

Znovuhratelnost: Hráči si chválí tzv. znovuhratelnost. Tedy to, že je baví hrát hru znovu a znovu. Pozor! Na hře může vzniknout i lehká závislost. Aspoň u nás to tak bylo. Za dětmi chodívali jejich kámoši a místo na mobilech mastili všichni každé odpoledne Splendor Marvel.

Rozehraná hra Marvel Splendor
 

Hru vydalo nakladatelství Blackfire, a kdo miluje marvelovky a dobré rodinné deskovky, neměl by váhat, než třeba zmizí z prodeje, jako se to stává většině her. Herních evergreenů s dotiskem, co střídá dotisk, je mnohem míň než her, co už se nevyrábí. A to se týká i těch dobrých, nebo dokonce skvělých. A mezi ty Marvel Splendor bezesporu patří. 

TIP: Pokud milujete marvelovky, můžete si pořídit další úspěšnou předělávku. Milostný dopis v marvelovském hávu – je to jednoduchá hra v malém pytlíčku, kterou zná a miluje celý svět.

Hra Milostný dopis v marvelovském hávu