Dobrodružství v hlubinách moře (Ponorka)

Deep Sea Adventure (Ponorka)

V originále se tahle malá hra (velikostí nikoli obsahem) jmenuje Deep Sea Adventure. Doporučil nám ji kamarád Dan Šácha, protože miluje vše japonské a tato hra je původem japonská. U nás se nedá koupit, tak jsme si ji ulovili ze zahraničí a nakonec jsme se rozhodli udělat i pololokalizaci - tedy hru v angličtině oaptřit českým návodem. Ponorka, jak jí říkáme, nás totiž okouzlila nás na první hraní. Hlavně jednoduchost pravidel. Přitom hra je nevypočitatelná a dobrodružná. Velká hra v minibalení. 

Je to přesně typ hry, co nás baví. Pro 2-6 hráčů od osmi let a do půl hodinky máte odehráno.  

unnamed_2

Stanete se podmořskými lovci pokladů, kteří ale nemají dost peněz, a tak se dělí o ponorku a zásobu kyslíku s konkurencí. Musíte tedy hrát chytře, abyste třeba společně s protihráči nevyřadili ze hry i sebe. Máte ponorku, na ní cestičku s čísly - to je množství kyslíku, které vám kyslíkový žeton krok za krokem označuje jakože ubývá. Když dojde, každý, kdo ještě není na ponorce, se utopí a o poklad přijde. 

unnamed (1)_2

Hraje se na tři kola, kdo má na konci nejvíc pokladů, vyhrává. A kdeže jsou ty poklady? Poklady jsou každý dílek cestičky. Kam dojdete po hodu kostkami, tam můžete loupit poklady. Zeshora jsou na nich jen hodnoty 1,2,3,4, což značí velikost pokladu. Jednička skrývá nejmenší poklady, čtyřka největší. Protože před postavením cestičky promícháte všechny její jednotlivé dílky a čísly pokladů dolů, nevíte přesně, za kolik který poklad je, ale víte, že ten s jednou tečkou je nejmíň hodnotný, zatímco poklady z velkých hlubin se čtyřmi tečkami má hodnotu nejvyšší. Když se vám podaří dostat poklad zpátky na ponorku, otočíte žetonek tečkami dolů a na druhé straně jsou čísla. Zjistíte, kolik jste vyhráli. A právě o tyto body ve hře jde.

Ale donést byť jen jediný poklad na ponorku bývá složité. Za každý poklad, který vlečete, se v každým tahu ubírá všem kyslík a ještě vás to zpomaluje při cestě zpátky na ponorku, protože si počet pokladů musíte odečítat od toho, kolik jste hodili kostkami. Kostky jsou speciální, mají na sobě jen hodnoty 1,2,3, čili žádná velká hitparáda. 

Natočili jsme i podrobný videonávod: