Hra měsíce: Trablíci

Pokud máte stejně jako my rádi kapesní rychlé hry, máme tip: Trablíky. Česká hra dvou Petrů – ilustrátora Petra Štefka a autora Petra Vojtěcha. Je určena pro 2–6 hráčů od 7 let a zabere zhruba 20 minut. V hlavní roli jsou zombíci, kteří furt dělají trable. Proto Trablíci. Hráči hrají proti sobě, notně si škodí a snaží se sbírat hordy zombíků (tvořit karetní sady). Kdo jich má na konci nejvíc, vyhrál. 

Trablíci jsou rychlá hra, u které vám ani nestihne vystydnout kafe – no, možná trochu

Jak vypadá tah

Hra má mechanismus, kterému se říká zkus své štěstí (v angličtině push your luck). Hráč na tahu z balíčků očíslovaných Trablíků (karty mají čísla od 1 do 5) otáčí karty a vykládá je na stůl do maximálně tří řad. Na konci tahu si celou jednu řadu smí vzít a tvořit hordy zombíků. Tah = minimálně jedna otočená a na stůl položená karta.

Rozehraní Trablíci na stole

Z čeho se složí horda

Horda se skládá buď z kompletní postupky od 1 do 5 nebo ze 4 stejných čísel. Na barvě v hordách nezáleží. Za každou hordu je na konci hry 10 bodů, a pokud máte i nějaké volné karty, ze kterých se vám hordu nepodařilo poskládat, tak dostanete ještě 1 bod za každou takovou kartu. Kdo má nejvíc bodů, vyhrává. Hraje se různě dlouho podle počtu hráčů. 

  • 2–3 hráči protočí za hru balíček jednou
  • 4–5 hráčů protočí balíček dvakrát
  • 6 hráčů protočí balíček třikrát
Tak vypadají hordy zombíků aneb trablíků

Akční karty

Kromě očíslovaných Trablíků jsou ve hře i akční karty. Sekyra, síť, brokovnice a zátaras/barikáda. Pokud některou z těchto karet získáte spolu s řadou, kterou si na konci tahu berete, musíte ji vyhodnotit, tedy přesněji – zahrát její efekt.

Co která karta dělá?

  • sekyra – škodí, protože musíte odhodit jednu svou kartu
  • síť – pomáhá vám, protože smíte ukradnout jednu kartu od vybraného soupeře
  • brokovnice – pomáhá vám a škodí všem ostatním, protože odstřelí všem jednu kartu s hodnotou od 1 do 5, kterou určíte (pokud někdo kartu s tímto číslem nemá, nic neodhazuje)
  • zátaras/barikáda – neutrální karta, po získání řady se odhazuje na odhazovací balíček (a vy získáte kartu pod ní), pokud si ji ale líznete během tahu, položíte ji na jinou již dříve vyloženou kartu, kterou tím zakryjete (dva zátrasy na sebe se nedávají); pokud není, na co ji položit, odhodíte ji na odhazovací balíček a lížete další kartu
Akční karty v Trablících

Pravidla vykládání karet

Karty nesmíte vyložit jen tak – má to svá pravidla. Vedle sebe nesmí být dvě stejná čísla ani dvě stejné barvy. Čísla musejí jít zleva doprava – vlevo nejmenší, vpravo největší. Od jedné akce se smí v řadě objevit jen jedna karta. Výjimkou je zátaras/barikáda, která tam může být, kolikrát chcete, pokud ji máte na co položit. Nová karta se nesmí vkládat mezi dvě již dříve položené karty. Nesmí vznikat mezery. 


Ve svém tahu vykládáte tak dlouho, dokud chcete nebo dokud vám přeje štěstí. Jakmile ale líznete kartu, kterou už nemůžete dle pravidel přiložit, končíte a nezískáte nic. Své štěstí jste pokoušeli příliš dlouho. Pokud ale skončíte včas, berete si jednu z těch tří vyložených řad.

Nejprve vyhodnotíte akční karty, které pak odhodíte na odhazovací balíček. Zbylé karty si vezmete a vyložíte si je před sebe na stůl. Pokud můžete dát dokupy hordu, necháte si z ní pak jednu kartu, otočíte ji rubovou stranou nahoru a položíte si ji před sebe na stůl. Všichni vidí, kolik má kdo hord. 

Jak se berou odměny

Poté, co si hráč na tahu vezme svou odměnu, vyhodnotí akční karty, vyloží karty a udělá eventuelní hordu či hordy, každý další hráč si pak ve směru hodinových ručiček taky bere odměnu. I když menší. Jednu krajní kartu. Ať už akční nebo číselnou. Když si něco může vzít, vzít si to musí. Akční vyhodnotí, číselnou si vyloží. Pokud bere krajní kartu, která je překrytá zátarasem/barikádou, odhodí zátaras/barikádu, a pak si vezme kartu, která ležela vespod. 

Pokud někdo lízne poslední kartu v balíčku, normálně se dohraje celý tah, hráč si vezme odměnu, pak si berou odměnu i všichni ostatní. Teprve pak si spočítají body za hordy a zbylé karty. 

Je to moc prima hra, malá, rychlá, chytrá, škodící, zábavná. S klidným svědomím bychom ji zařadili do našeho výběru 10 nejlepších rodinných her, které baví děti i dospělé, které bráváme do hospod, na návštěvy, na výlety i dovolené. 

NÁŠ TIP: K Trablíkům jsme natočili hodně podrobné video, takže můžete mrknout.