Psí park: velká deskovka pro náruživé pejskaře

Psí park

Březnová novinka od vydavatelství Mindok. Všemi pejskaři, kteří zároveň často a rádi usednou k hracímu stolu, to byla opravdu hodně očekávaná novinka. Protože protekční kočky mají her, že se ani do deskotéky (knihovny na deskové hry) nevejdou, zatímco pejsci mají deskovek, co by se za psí drápek vešlo. Málo. My chtěli hrát aspoň nějakou, a tak jsme jich pořídili 9 a všechny je otestovali, k některým natočili i video či napsali článek a Psí park je číslo 10. Jaký je? Jak se nám hrál? Je top mezi psími hrami nebo má nějaké mouchy? 

Sára konroluje_2

Pro koho, od kolika, na jak dlouho

  • 1 - 4 hráči
  • 40 - 80 minut
  • od 10 let 

 O co ve hře jde

Stanete se vášnivými chovateli, kteří si pořídí celou tlupu psů, postupně je chodí venčit do Psího parku a získávají pejskařské ostruhy a uznání ostatních pejskařů. Čím víc vyvenčených pejsků, tím líp. Taky čím víc pejsků podobného ražení, tím líp. Kdo má na konci nejvíc loveckých psů, dostane body navíc, jiný zas za nejvíc psů společenských nebo užitkových či pasteveckých. V psím parku se po zemi válí odměny v podobě pamlsků či psích hraček, kam na pěšinkách vstoupíte, tak si vezmete, co najdete. Každý pejsek navíc umí nějaké fígle a když vše chytře využijete, můžete nakonec vyhrát a stát se největším psím machrem v okolí. A vo vo vo vo to de!

Co najdete v krabici

Bambilion klumprtů, udělátek, komponentů a hlavně psů. Dřevěných, kteří slouží místo meeplů (figurek hráčů), i těch na kartách. Je jich přes 160, samí čistokrevní pašáci. Velký palec nahoru dáváme za dvě rozkošné kosti, do kterých dáváte a ze kterých si berete psí pamlsky, hračky, obojky na venčení apod. Obsáhlý návod je přehledný a opravdu pochopitelný. A kdo nás zná, ví, že nejsme žádní nerdi a herní geekové a složité hry nás děsí a nepochopúíme je. Tohle se fakt pochopit dá, k čemuž doufáme pomůže i náš videonávod. 

Příprava hry

Tou vás krásně provede bohatě obrazově doplněný návod. O tom se tu nemusíme rozepisovat. Příprava je dlouhá a nenechte se jí odradit nebo vyděsit. Hra samotná v základu fakt není těžká, ale je rozdíl hrát ji a vyhrát ji. Nám o vítězství nejde, zatím ji jen hrajeme. Je tam v ní toho hodně, na čem můžete získat body, ale to my zatím vůbec všechno nstíháme. Ale netrápíme se tím. Baví nás to téma, zpracování a zbytek se časem poddá. 

Fáze hry

Hra se hraje na 4 kola, po čtvrtém kole se spočítají získané body a určí se vítěz. 4 kola hry jsou stejná a každé má 4 fáze.

  1. dražba psů (dvoukolová)
  2. výběr psů, které v tomto kole vezmete na procházku (1-3 pejsi)
  3. venčení v psím parku
  4. odpočinek (během něj se psi vrátí do svých domovů, psovodi si spočítají body a připraví vše pro další kolo)

Po čtvrtém kole se finálně sečtou body a určí se vítěz. Za co všechno dostáváte body?

  • za vyvenčené psy
  • za bonusové parádičky, které vás při procházce parkem cvrnknou do nosu (získané pamlsky, hračky...)
  • za speciální úkol, který si každý hráč vybere hned na začátku hry
  • za společné úkoly (v každém kole je jiný)
  • za největší počet psů stejného typu (lovečtí, teriéři, společenští, užitkoví...) na konci hry

Naše subjektivní 4Kavčí hodnocení

No a teď to, na co nejvíc čekáte. Jak se nám hra líbí? Moc. Mezi psími deskovkami září jak diamant. Je krásná vizuálně i herně. Nejsou v ní zádrhele jako je třeba nepříjemné počítání v jinak vizuálně moc hezké hře Psí život (deskovka i karetka mají obě stejnou počítací bolest). To v Psím parku není. Hra funguje skvěle. Deskohráči už ji nyní připodobňují k obrovsky úspěšné hře Na křídlech, kterou stejně jako Psí park vydalo vydavatelství Mindok. Hra je chytrá, v základu nenáročná, vysvětlíte ji i dětem a Psí park si tedy umíme představit jako rodinnou hru. V rodinách zkušených i méně zkušených hráčů. navíc, když máte od nás video, věříme, že nikdo nebude mít větší problém hru rozhýbat.

Ale aby to nebyly jen samé superlativy. Za nás má hra pár much nebo mušek. Ale jsou to naše mušky a hráči jiného ražení by to třeba klidně viděli jinak.

  • Muška č.1 - hra je rozměrově obrovská, počítejte tak 110 cm x 110 cm a to doma nemá každý nebo ne každému se chce sklízet celý stůl, abyste si zahráli
  • Muška č.2 - hra je na naše poměry hodně dlouhá, můžete ji hrát i 80 minut a na to my moc nejsme, hráváme rádi hry maximálně do půlhodinky, ale Psí park se nám prostě líbí, takže občas uděláme výjimku, ale kvůli té délce se nám na herní desku určitě dostane mnohem méně často než rychlejší a svižnější deskoherní kolegáčci
  • Muška č.3 - hromada karet se nedá pořádně míchat v rukou, u nás míchá jen Alice a to ne proto, že by to nějak milovala, a tak jsme si ke hře pořídili ještě míchačku karet, což byl skvělý kup a jsme z ní nadšení

Figurky hráčů 

Kosti

Karty specialistů

Psi

Pomocné kartičky

Desky_figurky_kotouče hráčů 

Díky vydavatelství Mindok za recenzní kousek hry i obou rozšíření. 

PS: Hra už je k mání a můžete si ji koupit třeba v Myším doupěti i s oběma rozšířeními