Hry měsíce: vizuálně boží deskovky

Hry měsíce: vizuálně boží deskovky

Tentokrát jsme se rozhodli nepředstavit jen jednu hru, ale rovnou několik – těch nejkrásnějších. Jsou to vizuální poklady, alespoň podle našeho vkusu.

Takových her není mnoho, dokonce se přiznáme, že většinu deskovek považujeme jen za průměrně hezké, nebo dokonce nehezké. Ale když mají kliku a jsou herně skvělé, odpustíme jim i lehké vady na kráse. Ostatně her přichází na trh tolik, že není možné, aby to byl skvost vedle skvostu. O to víc nás pak potěší pohled na deskovky, které jsou hotovým uměleckým dílem. 

Pohled na Canvas a rozšíření Zrcadlení – krásně na sebe navazují

 

Canvas
Canvas jsme jako hru měsíce už představovali. Teď ale vyšlo rozšíření Canvas zrcadlení a druhá krabice krásně navazuje na tu první – obě se vedle sebe dají pověsit na zeď jako obraz (mají vzadu na krabici i díru na zavěšení). Ale nemusíte se jen kochat, můžete i hrát. 

Canvas znamená v překladu malířské plátno, což naznačuje, o co ve hře jde. Jako malíři na sebe vršíte unikátní průhledné karty, které společně tvoří originální obrazy, za které nakonec získáváte body – stužky. Obrazy, které se z vrstev rodí, navíc mají i jedinečné názvy, které pak spolu s vašimi uměleckými díly představujete veřejnosti (spoluhráčům). 

Obrazy, které hráčům vznikají v ruce při hře Canvas

 

Z obecné nabídky sbíráte průhledné karty s nejrůznějšími motivy a snažíte se je na sebe vršit tak, abyste z nich mohli vytvořit obraz, díky kterému splníte nejvíce herních úkolů. Jakmile jste se složením karet spokojeni, vsunete je do průhledného pouzdra a výsledný obraz vystavíte. Každý hráč postupně stvoří tři obrazy, za které při hodnocení získává různě barevné stuhy. Ty se až na konci promění ve vítězné body – kdo jich má nejvíc, vyhrává. 

Každá průhledná karta má dole různé symboly (točí se tam čtyři: duhové kolečko, černobílé kolečko, trojúhelník a pruhovaný čtverec). Ty se překrývají podle toho, která z průhledných karet je ve výsledném obrazu nahoře. Podobně jako v hrách Kočičí klub, Krabčáci, Startupy, Sushi go!, Troika nebo Zbodni salát i tady sbíráte sety – karty (vybíráte si průhledné karty z obecného banku), ze kterých poskládáte co nejhodnotnější set (výsledný obraz). Hodnotu vaší sbírce (vašemu obrazu) dají bodovací karty, které jsou v případě Canvas vyložené na stole a platí pro všechny hráče.


Rozšíření Canvas Zrcadlení

V rozšíření jsou i zrcadlové karty použitelné i zrcadlově obráceně. Nabízejí hráčům další strategické možnosti. Najdete tu taky zcela nové zlaté stužky a pevnou kartonovou herní desku, která může šikovně nahradit pouhé plátýnko ze základní hry. 

Pohled na rozšíření Canvas Zrcadlení
 
Komponenty v rozšíření Canvas Zrcadlení

 

Hluboké lesy, Tajemné sídlo, Nekonečná odysea

Pokud máte rádi vyprávění příběhů a holdujete vyprávěcím kostkám, pak by vám ve sbírce neměly chybět ani vyprávěcí karty. Ty od Albi jsou nádherné s unikátní grafikou. Všechny tři kousky jsou inspirované japonskými kartami zvanými myriorama, jejichž původ sahá do 19. století. Vy můžete pustit fantazii ze řetězu a odhalit vypravěčské schopnosti prostřednictvím těchto jedinečných karet. 

Hry Nekonečná odysea, Tajemné sídlo a Hluboké lesy

 

V principu jsou všechna tři balení stejná, jen tematicky se odlišují. V každém z nich je 20 velkých bytelných kartonových karet. Hluboké lesy jsou pohádkové (jednorožci, skřítci, obři…), Tajemné sídlo je spíš detektivní záležitost (šlechta, vraždy, lovečtí psi, koně, služebnictvo…) a Nekonečná odysea je mýtická karetní hra (plná mýtických stvoření). 

Jednotlivé sady karet k sobě můžete přiložit jakkoli, vždy na sebe navazují a vyprávějí příběhy. Vytvářejí souvislou scenérii plnou příběhů. Při hře si procvičíte mluvený projev, slovní zásobu a komunikaci se spoluhráči. V neposlední řadě karty rozvíjejí kreativitu a představivost. Hrajete všichni spolu, příběhy na sebe navazují nebo je každý vypráví sám. To záleží na vás. V každé sadě je návod s několika možnosti, jak s kartami hrát. Nebo spíš, jak si s kartami hrát. 

Na Hluboké lesy můžete mrknout v našem videu. V Tajemném sídle jsou dlouhé chodby a v nich ukrytá tajemství, čekají vás intriky, podivné nehody, lstiví komorníci a okouzlující dámy. Kam vás příběh zavede, je jen na vás. Nekonečná odysea vás vyzve na bájnou cestu, navštívíte zvláštní světy plné okřídlených koní a pomstychtivých bohů, budete bojovat s jednookými netvory o holý život.

Všechny karty na sebe krásně navazují
 
Můžete tak odvyprávět svůj příběh, ať je jakýkoliv
 
Vizuálně je to vždy zážitek

Divukraj

Divukraj je hrdou součástí našeho antikallaxu. Ještě jsme ho nehráli a asi dlouho nebudeme (momentálně hrajeme především kratší hry), ale je nádherný a občas si ho vyskládáme na stůl – pár dní se kocháme, a pak jde zase do kallaxu. 

Krabice s Divukrajem
 
Rozehraný Divukraj

 

Zdroj fotografií: Planeta her

Máte taky doma antikallax? Kolik procent z vaší sbírky jste ještě nehráli? A které hry považujete za vizuálně nejkrásnější? Napište – stačí odpovědět na tento e-mail. Moc rádi si počteme, jak to chodí u vás.