4 Kavky doporučují 10 jednoduchých rodinných deskovek pod stromeček

Newsletter s tipy na skvělé deskovky
 
 
 
4 Kavky v akci – i s pátou Kavkou, babičkou Hů

 

Kdo nečte náš 4letter - pravidelný měsíční newsletter o hrách a hraní, utekla by mu naše TOP doporučení na vánoční rodinné tutovky. Tak newsletter rychle házíme sem na blog a článek nasdílíme i na našem Facebooku, protože Ježíšek se blíží.

Letos už toho moc nestihneme, a tak na vás jen nahrneme naše zaručené rodinné tipy na deskoherní otvíráky. Tedy hry, které otevírají brány do světa moderních deskových her i nehráčům nebo občasným hráčům. Naše pravidlo je jednoduché – vybrané hry musí bavit tyto skupiny hráčů:

  • děti/děti (když spolu hrají jen děti)
  • děti/dospělí (když hrají děcka s dospěláky)
  • dospělí/dospělí (když spolu hrají jen dospěláci)

Jdeme na to, protože není čas na řečičky – Vánoce už jsou za rohem a my bychom vám chtěli dobře poradit. Některé hry jsou z naší zahrádky, mnohé švestičky jsou od jiných vydavatelů. Protože ani my samozřejmě nehrajeme jen to, co sami vydáváme nebo prodáváme – ale bacha, specializujeme se výhradně na jednoduché, rychlé hry pro všechny generace. Pokud toužíte po deskovkách pro hardcore hráče, musíte jinam. 

Vánoční tutovka č. 1: Kluster

  • Počet hráčů: 1–4
  • Doporučený věk: od 5 let
  • Hrací doba: 20 minut

Hru tvoří jen provázek a pár silných magnetů. Pravidla jsou jednoduchá, každý je pochopí za 20 vteřin a může se hrát. A je u toho sranda. Mrkněte na video a hned vám to bude jasné.

Kluster můžete koupit v Planetě her, což je naše oblíbená deskoherní speciálka z Brna. 

Hra Kluster

Vánoční tutovka č. 2: Ponorka

  • Počet hráčů: 2–6
  • Doporučený věk: od 8 let
  • Hrací doba: 30 minut

Ponorku jsme vybavili českým návodem loni a za ten rok bavila vážně každého, s kým jsme ji hráli. Nejenže všichni rychle pochopili pravidla, ale navíc se jim hra líbila i vizuálně. Místo herní desky na stole stavíte cestičku vedoucí ze staré ponorky do hlubin moře, kde jsou ukryté poklady.

Ponorka je chytrá, trochu škodící, strategická a trochu i o náhodě, protože rychlost pohybu pod vodou určují hody dvěma speciálními kostkami. Mrkněte na naše video.

Ponorku si můžete koupit u nás – včetně na míru vytvořeného insertu, vytištěného na 3D tiskárně. A pozor – Ponorek máme jen posledních pár desítek kousků a pak nějaký čas nebudou, dotisk se chystá až na březen 2023. 

Kapesní hra Ponorka je zábavná a herně hodně návyková
 
Pohled na herní komponenty v Ponorce
 
Ponorka se vám vejde i do kapsy

Vánoční tutovka č. 3: Similo

  • Počet hráčů: 2 hráči nebo tým
  • Doporučený věk: od 7 let
  • Hrací doba: 10–20 minut


Similo je dedukční kooperativní hra, což v překladu znamená, že všichni hrajete spolu a pomocí dedukce se snažíte vyřešit hádanku. Mezi 12 vyloženými kartami musíte podle nápověd najít tu pravou. Ostatním napovídá jeden hráč, vždy jen pomocí karet. Víc omrkněte v našem videu.

Similo vychází v různých tematických obměnách: zvířata, safari, pohádky, strašidla, historie, řecké báje. Nedávno vyšel i Harry Potter a Fantastická zvířata. Fajn je, že jednotlivá témata se dají taky dobře kombinovat. 

Similo – různá témata

Vánoční tutovka č. 4: Cirkus 

  • Počet hráčů: 2–5
  • Doporučený věk: od 9 let
  • Hrací doba: 15 minut

Japonská kapesní karetka je tak chytrá a přitom jednoduchá, že si získala srdce hráčů po celém světě. Chcete důkaz? Má nominaci na nejprestiženější deskoherní ocenění Spiel des Jahres 2022. A být v top 3 na deskoherních Oskarech, to už je něco.

Stala se hitem, i když sází jen na očíslované karty a ve hře se přebíjí vyložené sady karet. Ale zároveň je v ní spousta minimechanik a srandiček, které ze hry dělají něco mnohem víc než jen větší bere. Tahle hra prostě patří do každého batohu na cesty a na každou herní poličku. Mezi našimi vánočními tutovkami rozhodně nemohla chybět. 

Máme ji s českým návodem i videonávodem a přidáváme do ní ještě dva speciální žetony, které řeší situace, ve kterých nám herně nějaký ten žetonek chyběl. I k Cirkusu si můžete přikoupit na míru vytvořený insert a pro rodiny s dětmi pod 10 let doporučujeme i držák karet. V téhle hře jich hráči mají v ruce hodně a z vlastní zkušenosti víme, že mladší děti to nedávají. 

Chytrá kapesní karetka Cirkus (v originálu Scout)
 
Cirkus doplňujeme o naše dva žetony, které se vám mohou při hře hodit
 
Menší hráči ocení u Cirkusu i držák karet

Vánoční tutovka č. 5: Trablíci

Trablíci od Albi jsou fakt bezva hratelní v hospodě při čekání na oběd nebo v kavárně před dortíkem. Je to česká hra a takovým my vždycky fandíme. Pravidla jsou jednoduchá, video teprve chystáme. Hodně to baví děcka, ale užijete si ji i s dospělými kamarády na návštěvě nebo u pivka. 

Trablíky jsme si zahráli třeba v kavárně při čekání na dort
 
Trablíci se hodí i na takové to domácí deskohraní

Vánoční tutovka č. 6: Turboprší

Počet hráčů: 2–5
Doporučený věk: od 6 let
Hrací doba: 15 minut

Turboprší je švestička z naší zahrádky, ale prostě ať ji hrajeme s kýmkoli, baví každého. Děti i dospěláky. Obzvláště ty dospělé, kteří říkají, že hry nehrají. No, najednou hrají Turboprší a smějí se od ucha k uchu.

Turboprší je trochu Ligretto (postřehovka s čísly), trochu prší (netřeba představovat, že ne?), trochu Duch (další postřehovka). Jde o to, abyste se jako první zbavili všech svých karet. Odhazují se podobně jako v prší – číslo na číslo nebo symbol na symbol. Jenže odhazujete na několik balíčků a hrají všichni najednou. Je to pořádná turbodivočina.

Mrkněte na videonávod, hru pochopíte hned. A můžete si ji rovnou koupit

Rozehrané Turboprší – zábavná divočina pro rodiny s dětmi

Vánoční tutovka č. 7: Kabo

  • Počet hráčů: 2–4
  • Doporučený věk: od 8 let
  • Hrací doba: 30–45 minut

Kabo je maličká karetka (karetní hra), ve které sbíráte číselné karty s co nejmenší výslednou hodnotou. Nejlepší je jednorožec, protože ten je za nulu. Jenže háček je v tom, že ne na všechny karty vidíte. Na začátku jsou obrázkem dolů a smíte se tajně mrknout jen na dvě z nich. Pak si musíte pamatovat, kde co je, ale do hry vstupují akční karty, které hráčům umožňují karty krást, měnit apod. Takže je to pořádný zmatek. 

Kabo a jemu podobné hry jsme řešili v článku na blogu. 

Kabo

Vánoční tutovka č. 8: Heckmeck

  • Počet hráčů: 2–7
  • Doporučený věk: od 8 let
  • Hrací doba: 20 minut

Heckmeck s sebou vozíváme na cesty, návštěvy i výlety. Je to mezigenerační tutovka. Aspoň u nás. A přitom stačí pár kostek a kamenů s červíky a čísly. Právě o ty kameny se hraje a hlavně o červíky na nich. Kdo jich má na konci nejvíc, vyhrává. Víc omrkněte v našem videu.

Heckmeck si u nás můžete pořídit a brzy doplníme zásoby i o rozšíření. 

Heckmeck je zábavná hra pro různé generace – baví malé i velké

Vánoční tutovka č. 9: Krycí jména

  • Počet hráčů: 2–8
  • Doporučený věk: od 10 let
  • Hrací doba: 15 minut

Krycí jména jsou klasika. Kdo je nezná, měl by je doma mít. Jde o veleúspěšnou původní českou hru, které se ve světě prodaly už miliony. A dají se hrát i s dětmi od zhruba 10 let. A s jakým nadšením! Potrénujete u nich slovní zásobu a pobavíte se. Jde o rodinnou párty hru, kterou jsme letos v létě hrávali na dovolené se čtyřmi dětmi a všechny se výborně bavily. 

Na stole máte jen kartičky se slovy poskládané do mřížky. Rozdělíte se na dva týmy, každý z nich má šéfa, který dává slovní nápovědu ostatním. Šéfové týmů jako jediní vidí speciální čtvercovou kartu, která ukazuje, kde na ploše jsou jejich agenti a kde agenti nepřátel. Vy pak podle jejich nápovědy hledáte mezi slovními kartičkami na stole ty, na které váš šéf svou nápovědou míří. Když uhádnete, posíláte své agenty do bezpečí. Druhý tým zas hledá svoje lidi. 

Vyhrává ten, kdo jako první ochránil všechny své agenty. Nebo ten tým, který přežil, když si druhý tým otočil kartu s vrahem. Kromě náhodných kolemjdoucích, kteří nedělají nic, je tu totiž i jeden vrah, a kdo na něj ukáže, okamžitě končí. 

Krycí jména – modrý a červený tým v akci

Vánoční tutovka č. 10: Troika

  • Počet hráčů: 2–5
  • Doporučený věk: od 9 let
  • Hrací doba: 20 minut

Troika je další z oinkovek, které najdete v našem e-shopu. Je jednoduchá, hezká a rychlá. Navíc se – stejně jako ostatní hry japonského vydavatelství Oink Games – vejde do kapsy. Mrkněte na video, jak se hraje. Ve dvou hráčích se hrává trochu jinak, i k této variantě hry jsme ale natočili podrobné video

Troika je moc krásná, ale komponentů je v krabičce hodně. Proto doporučujeme i k této hře pořídit na míru vytvořený insert

Troika a její komponenty – to vše se vejde do kapesní krabičky

 

Plus přihazujeme i hromadu tipů na vánoční deskobraní od Tomáše z youtubového kanálu Krabicové království. Tomáš Černý oslovil lidi z deskoherního oboru, aby mu každý dal 2–3 tipy na vánoční dárek v podobě nějaké dobré deskovky. O své tipy se podělili influenceři, deskoherní vydavatelé, youtubeři, prodejci her, lidi z heren nebo herních půjčoven i autoři her. Z Česka i Slovenska. A byli jsme mezi nimi i my – své tipy představila Alice. Podobné video vzniklo už loni, ale u toho jsme ještě nebyli.

Mimochodem, některé tipy ve videu se jen hemží deskoherním slangem. Pokud si nebudete jistí, co který výraz znamená, můžete ho zkusit najít ve slovníčku na našem blogu. Posbírali jsme do něj už skoro 300 výrazů. 

315522059_833199981218361_2721107082942524919_n

Vánoce-2