Kingdomino

V roce 2017 získalo Kingdomino herního Oskara (ocenění Spiel des Jahres) a právem. Je to skvělá hra. Hrajeme ji všichni, ale klidně taky jen dospělí nebo jen děti. Proti podobnému Carcassonnu je to rychlovka. S dominem to má leccos společného, i když cílem je postavit čtverec. Nestavíte společnou obří krajinu jako v Carcassonnu, ale každý staví sám své území o maximální velikosti 5x5 čtverečků.

O Kingdominu jsme psali v našem 4letteru - newsletteru o hrách a hraní (1/2021), celé vydání najdete tady.

A v prosinci 2021 jsme natočili i podrobný videonávod:

 

Kingdomino (6) 

Pozor, slang!
Hra je tzv. euro light, tedy lehčí varianta eurovky určená většinou pro rodinné hraní. Eurovka je typ hry, u které víte, jak se bude vyvíjet a na tom stavíte celou strategii. Není podstatné téma, ale herní mechanismus. Takové jsou i hry jako Carcassonne, Osadníci z Katanu, Ticket To Ride, Alhambra a další. Chcete ještě trochu deskoherního slangu, abyste se nachytřili? Jak je libo. Kingdomino je podobně jako třeba Carcassonne či Patchwork tzv. tile placement hra, což ve volném překladu znamená pokládání destiček. Prostě na určitou plochu postupně pokládáte nějaké destičky nebo herní dílky za účelem získání bodů, výhod, zdrojů.

Kingdomino (5) 

Příběh hry:
Nic složitého. Jste vládci vlastních království o maximální výměře 5x5 destiček a stavíte si krajinu sestávající z destiček s poli, loukami, lesy, rybníky, bažinami a doly.

Mechanismus hry:
Hra je pro 2–4 hráče od osmi let a jedna partie zabere maximálně půlhodinku.

Přikládat můžete cokoli, co se buď alespoň jednou stěnou dotýká žolíka (startovní karta, na které je váš 3D hrad), nebo krajina alespoň jednou stěnou sousedí s kartičkou stejného typu krajiny. Oproti složitějšímu a zdlouhavějšímu Carcassonnu máte při svých tazích na výběr z několika kartiček, jejichž obsah vidíte a můžete tedy víc strategicky plánovat.

V návodu je dalších pět možných rozšíření, jak hru hrát jinak, zajímavěji, napínavěji. Ty se nám hodně líbily a vždy si na začátku hry řekneme, co z těchto vychytávek budeme hrát. Třeba při dynastii hrajete tři partie v řadě a vyhrává ten, kdo má na konci nejvíc bodů. V harmonii máte pět bodů navíc, pokud zaplníte celý čtverec z 5x5 destiček. Při duelu mocných hrajete jen ve dvou a stavíte čtverec 7x7.

Pocit ze hry:
Bezvadná, strategická, rychlá rodinná hra, která baví nás i děti (8 a 11 let). Je to jeden z našich nej objevů roku 2020. Pokud budete hrát v pěti lidech, dokupte si rozšíření Věk obrů, kde je vše pro pátého hráče. K tomu věž na kartičky, sešítek na zapisování skóre a navíc hromádka kartiček s dalšími možnými úkoly a rozšířeními. Ty nás na Věku obrů baví nejvíc. V balení jsou i obři a karty krajiny s obry, ale hra s nimi se pro nás stává nehratelnou, je příliš útočná, a to nemáme moc rádi. I když ale figurky obrů nehrajeme, zbytek rozšíření Věk obrů využíváme.

Kingdomino (1)

Kingdomino (3)

Srovnání:
Nejvíc nám Kingdomino připomíná Carcassonne. Ale je mnohem rychlejší a jednodušší jak na vysvětlení, tak na hraní. Každý to má jinak, my dáváme přednost svižnějším hrám, které rychle odehrajeme a nikdo během hry netrpí a neztrácí hlavu, že je v pytli. Tady se až do poslední chvíle neví, mění se to a rozhoduje až konečné počítání a bodování.