Mahjong - 3000 let stará čínská hra

unnamed (17)_1

Encyklopedie světových her od Lecha a Wojciecha Pijanowskich. 

Mahjong - podivné čínské domino

Mahjong možná znáte z jeho online verze, kterou hrají lidé po celém světě v počítačích i mobilech. V překladu hra znamená vrabec. Říkalo se jí ale také hra sta inteligencí. Jde o starou čínskou hru pro 4 hráče se 136 s jednostranně označenými slonovinovými kameny. Je možná trochu podobná dominu, kanastě či rummy, ale je mnohem barvitější nejen způsobem hry, potřebnou strategií, provedením, ale třeba i slovními pojmy s mahjongem spojenými. Sbírají se a vykládají hotová poetická dílka. 

 Mahjongové názvosloví:

  • perla Šanghaje
  • tři mandaríni
  • čtyři požehnaní
  • čistý tanec dvojic
  • mandarinský malý pás
  • třináct zázračných luceren
  • císařský diadém
  • rajská milost
  • měsíc na dně mořském

Mahjong byla původně stará čínská karetní hra, které se říkalo taky lov na vrabce nebo bitva draků. Na začátku 20. století jistého hráče napadlo nechat karty vyrobit ze slonoviny, tak vznikla moderní podoba mahjongu, díky níž hra zažila renesanci a stala se populární po celém světě. Kolem roku 1925 se po světě rozšířila mahjongová móda, tedy zalíbení v čínské hře mahjong.

unnamed (18)

Za fotky děkujeme kamarádce Lin

Historie - vznik hry

Existují dvě teorie vzniku hry a dělí je 3000 let. Podle první mahjong vymyslel mladý student za éry dynastie Čou (1122 - 255 př.n.l.), podle té druhé až o 3000 let později tajný vůdce Triády (1860), z jejíchž barev pocházejí tři základní barvy kamenů. První písemná zmínka o hře je z roku 1895 v knize o čínských hrách (Chinese games with dice and dominoes), hra je tu popisovaná jako podivné domino. 

Jak mahjong pobláznil Ameriku

Mahjong se hrál na dvoře čínského císaře až do pádu císařství v roce 1911, dvorní úředníci se rozprchli po celé Číně a s sebou vzali i mahjong. Tam se ve velkých městech  s mahjongem poprvé setkali ve svých klubech bohatí Američani a Britové. Hře se tehdy říkalo nejen mahjong, ale třeba i pung-čou. 

Jméno mahjong se ustálilo, když bylo Číně ukradeno. Američan J.P.Babcock hru přivezl do Ameriky a název si nechal patentovat. Domluvil se s hračkářskou firmou bratří Parkerů (vydavatelé Monopolů, dnes firma Hasbro), že začne do Ameriky dovážet slonovinové kameny a hru bude vyrábět. Nejdražší sada stála v roce 1924 150 dolarů, což byl ranec. Uneseni půvabem exotické hry, Amíci kupovali i čínské paravány, kimona, koberce, nábytek, jedli kuře na čínský způsob a pili zelený čaj. Vycházely stovky učebnic mahjongu. 

Z Ameriky do Evropy

Mahjongovou epidemií se nakazil nejprve Londýn a pak i zbytek Evropy. “Mydlíme dlaždičky”, tak se o hře občas mluvilo. Mahjong se hrál i v detektivním románu Agáthy Christie Vražda Rogera Ackroyda.

Mechanismus hry

Mahjong se podobá kanastě, rummy či dominu. Jde o hazardní, kombinační, psychologickou hru, při které hráči sbírají a vykládají kameny v určitých kombinacích. Čím lepší kombinace, tím víc vítězných bodů. 

Hlavní tři druhy kamenů jsou kroužky, písmena a bambusy, každý druh má kameny od 1 do 9 a v každé hodnotě jsou 4 kameny. Dále tam najdete draky, větry, roční období a květiny. Každý si sbírá kameny, staví si zeď a kombinuje z vybraného druhu kamenů tak, aby měl na konci nejvíc bodů. Vyložení z ruky se říká mahjong. 

unnamed (20)

unnamed (19)

Moderní mahjong

Dnes můžete koupit nádherné mahjongové sady ale i zjednodušené rodinné verze hry. My máme Dračí palác od vydavatelství Dino. Už se nebude dotiskávat, ale zatím se na trhu dá sehnat. O Dračím paláci jsme psali v předešlém článku. 

 

unnamed (14)_1Moderní kameny v pro dnešní dobu zjednodušené verzi hry mahjong, hra se jmenuje Dračí palác.