Dračí palác - mahjong v moderním jednodušším kabátku

Dračí palác je hra volně inspirovaná tradiční čínskou hrou mahjong (více o ní v našem jiném článku). Mahjong možná hrajete online. Desková verze má určitě jistou nevýhodu v dlouhé přípravě hry, ale velkou výhodu v opravdovém doteku. Kameny jsou radost pro ruce. Nebála bych se tuhle rodinnou abstraktní strategickou hru směle přirovnat k Azulu, Sagradě nebo Noctiluce. Bohužel hra na trhu poněkud zapadla, už se nedotiskává a jen doprodává. 

Videonávod zde.

Příběh a průběh hry

Dračí palác se hroutí a vy z něj sbíráte padající kameny. Z nich pak tvoříte svůj vlastní palác. vytváříte sady kamenů stejného druhu a na jejich vrcholcích pak umisťujete svatyně. Mechanismus hry je jednodušší než u klasického mahjongu, místo čínských znaků jsou na kamenech jednoduché kreslené ikony a místo zdi si každý staví svůj vlastní malý palác. Pravidla jsou opravdu srozumitelná a hra je vizuálně i do ruky přenádherná. Poctivé, těžké kameny, moc hezké ilustrace na kartách, hracích deskách i samotných kamenech. 

unnamed (16)_2

Tak vypadá hra rozestavěná pro 4 hráče.

V Dračím paláci je 116 kamenů ve dvou kategoriích. Hlavní tři jsou (každý typ kamenů má hodnotu od 1 do 6):

  • obchodníci (mince)
  • vojáci (meče)
  • farmáři (bambus)

Pak jsou tam

  • roční období
  • větry
  • draci

unnamed (14)_1

Nestavíte si svou zeď, ale na začátku ze všech kamenů postavíte palác a ten postupně rozebíráte do základů. Když kameny dojdou, spočítáte si, jak hodnotný palác jste si na své hrací destičce postavili. Body získáváte v průběhu hry i na jejím konci. Během hry jsou třeba za svatyni, to je taková ta černá čínská stříška. Podle toho, kolik je pod ní kamenů, získáváte body. Dále můžete mít bodové žetony za čtveřice stejných symbolů vedle sebe. Když máte místo čtveřice pětici nebo šestici, o to víc bodů si připíšete na konto. 

TAH:

V každém tahu máte několik strategických možností, co hrát.

1. buď berete dva stejné kameny a hned si je k sobě postavíte

2. nebo můžete brát jen jeden a místo druhého si vzít stříšku

3. nebo se na kameny vybodnete, první odhodíte, abyste se třeba dostali ke kamenu, který využijete v dalším kole, a vezmete jednobodový žeton

unnamed (15)_1

Tak vypadá postavený základní palác při hře 4 hráčů. Odtud si všichni postupně (hráči se střídají klasicky po směru hodinových ručiček) berou kameny na své vlastní paláce. Ty si staví na své rací kartě.

Kameny z Dračího paláce se berou odshora, tedy první musíte vždy vzít z horního patra a smí se brát jen takový kámen, jehož alespoň jedna delší boční stěna je vidět a je volná, nepřekrývá ji žádný další kámen. Druhý kámen můžete brát odkudkoli, ale opět musí mít volnou boční stěnu a ještě na něm musí být stejný obrázek jako na kamenu prvním. 

Kameny na své hrací destičce smíte pokládat jen na prázdná místa nebo na kameny otočené obrázkem dolů. Toho docílíte tak, že vedle sebe položíte minimálně čtveřici v jedné barvě. Za tu hned dostanete tolik bodů, kolik stejných kamenů stojí vedle sebe. Čím víc jich je, tím víc bodů vám přinesou, ale hned, jakmile se objeví čtyři u sebe, se vyhodnocují a otáčejí obrázkem dolů a stavíte dál. Ještě jsou tam tzv. dračí karty a karty duchů, které při prvních partiích nemusíte hrát. Při dalších mohou zobtížnit a ozvláštnit hru nejrůznějšími prémiovými úkoly a ohodnocením. 

Sólo hra

Alice si dala pár sólo her a směle hru přirovnala k Azulu i Noctiluce. Prý se to hraje moc hezky. Hráč hraje proti drakovi, podobná pravidla, jen drak si nestaví palác a jen odhazuje z Dračího paláce kameny dle jasně stanovených a pochopitelných pravidel. Na konci sečte vítězné žetony a body za svatyně a snaží se postupně dopracovat až k hodnosti diamantového draka. 

Závěrečné vyhodnocení a přiřazení hodnosti:

  • žák (0-39b)
  • student (40-45b)
  • mistr (46-49b)
  • velmistr (50-52b)
  • drak (53-54b)
  • stříbrný drak (55-56b)
  • zlatý drak (57-58b)
  • nefritový drak (59b)
  • diamantový drak (60+b)

unnamed (21)