Takenoko + Takenoko Panďátka

Hra měsíce: Takenoko

Krásně zpracovaná hra Takenoko herního vydavatelství REXhry, na kterou je radost pohledět, je jednou z těch delších, co máme doma. Vyjde na ni čas po sobotním obědě, když je klid a nikam nepospícháme. Zabere zhruba hodinku.

Pohled na rozehrané Takenoko

Takenoko v překladu znamená bambusový výhonek. A o bambus tu jde především. Stanete se zahradníky, kteří se snaží horečnatě sázet bambusy pro nenažranou pandu (tedy spíš papandu), kterou váš japonský císař dostal od svého čínského protějšku jako výraz úcty, protože panda je posvátné čínské zvíře. Jenže o tom naše panda, která zvesela devastuje japonskou císařskou zahradu, nic neví. Má hlad a chce jíst. 

Hra připomíná Osadníky z Catanu a Marvel Splendor. Osadníky proto, že herní dílky zahrady jsou taky šestiúhelníkové a podobně jako v Osadnících spojujete okraje cestičkami, tady po nich vedete zavlažovací kanály. Protože kde není voda, tam bambus neroste. No a Marvel Splendor nám přijde podobně strategický, máte v něm řadu možností a můžete i v průběhu tahu vymýšlet, jak partii co nejlíp zahrát. Nejsme velezkušení hráči, nemáme tedy srovnání se stovkami her. Dobře jich zatím známe asi 150.

Hladová panda a upracovaný zahradník

Hladová panda a upracovaný zahradník z císařské zahrady
 

Kdo, od kolika, za jak dlouho?
Jde o rodinnou hru pro 2–4 hráče (ve věku 8+), jedna partie trvá 45–60 minut. Stavíte dílky bambusové zahrady, přesouváte figurky zahradníka a pandy. Kam dáte zahradníka, tam bambus roste, kam pandu, tam bambus mizí. Bambusy ale rostou jen na zavlažených políčkách, a tak řešíte i vodní kanály.

V každém tahu odehrajete hned několik akcí – jde o plnění úkolů uvedených na úkolových kartičkách (to nám připomíná Splendor Marvel a jeho kartičky lokací). Nejde o náhodu, ale o strategii. Zahradu staví všichni společně uprostřed stolu, body si však každý sbírá sám. Jakmile někdo splní daný počet úkolů (počty se mění podle počtu hráčů), hra končí a sčítají se body na kartičkách s úkoly. Kdo jich získal nejvíc, vyhrává.

Při testování Takenoko

Ke hře jsme pořídili i rozšíření Panďátka. Děti se těšily na figurky paní pandové a panďátek, ovšem ve hře je 3D jen paní pandová, která po hrací ploše nahání pana pandu, a jakmile k němu skočí na políčko, zrodí se panďátko. Bohužel jen žetonkové, placaté. Je to těch devět koleček s obrázkem malých pand. Za ty získáte body a ještě něco navíc. Jinou funkci paní pandová vpodstatě nemá, rozšíření ale do hry přináší nová zajímavá políčka krajiny, nové úkoly a taky pár bambusů navíc. 

Rozšíření Panďátka
 
Paní pandová z rozšíření Takenoko

Rozšíření Panďátka a růžová paní pandová

No a panďátka jsme vyřešili tak, že jsme si je koupili v obchodě s vychytávkami vytištěnými na 3D tiskárně. K nim i praktický držák na dílky zahrady. A tak je i rozšíření konečně dokonalé.

Tedy bude, až nám to vytisknou a pošlou. Zatím čekáme.

unnamed (25)_1