Trochu psiny. Aneb hry s psí tematikou

Mnozí z vás asi vědí, že jsme si loni v létě pořídili útulačku Sáru, takový bonsai vlčáka. Je s ní dost práce, ale ještě víc legrace (dokonce má svůj online deník). A protože z nás jsou pejskaři, řekli jsme si, že to spojíme s deskovkami a prozkoumáme hry s psí tématikou. Nějaké přinesl Ježíšek, další jsme dokoupili na začátku roku a lovíme je dál. Co jsme zatím prozkoumali? A našli jsme nějakou TOP hru, která nás nadchla? Přinášíme výsledky našeho pátrání v psích stopách.

IMG_6426

 

Pár docela slušných her jsme našli. Taky jednu boží. A taky hromadu průměrných a pár úplně blbých. Pojďme si je projít – ke každé deskovce doplníme, jak nás bavila, a navrch jsme se snažili ke skoro všem hrám natočit taky videonávody.  

Tady je naše postupka od nejlepší štěkací hry po tu nejhorší. Každý má jiný vkus, takže byste to možná cítili jinak, ale děláme obsah pro hráče podobné nám samotným. Pro takové, kteří mají rádi chytré, ale ne moc náročné hry zhruba do půlhodinky. A kteří neodpouští, když hra blbě funguje a hraje ona vás, místo abyste vy hráli ji. Nebo je ošklivá. Nebo nekvalitně zpracovaná. 

Pro nás skvělá volba Pro nás to není dost dobré
1. Psí parťáci (Mindok) X Petit kem's (Djeco)
2. Psí park (Mindok) X Top Dogs (Djeco)
3. Good Boy (Trefl) X Psí život – karetka (Beton Games)
4. Psí život – deskovka (Beton Games) X Top Dogs (Ridley's)
5. Gump (Dino) X Bitwa na kości (Kalimba)
X Gump Jsme Dvojka + pexeso + Černý Petr (Dino)
X Svět psů (Albi)
 ??? Psina (Spokojený pes)

 

 

Psí parťáci (Mindok)

  • Počet hráčů: 2–4
  • Doporučený věk: 10+
  • Hrací doba: 40 minut

Celou tu deskovkářskou psí anabázi, která trvala 3 měsíce a zabrala nám mnoho, mnoho, mnoho desítek hodin, jsme úspěšně završili tím, že jsme našli tu pravou psí hru pro naši rodinu. O to nám vlastně celou dobu šlo. Psí parťáci jsou pro rodiny filleristů (hráčů krátkých, rychlých her, kterými velkohráči vyplňují čas mezi velkými hrami) TOP HAF hra. O co v nich jde? Sbíráte sady pejsků, žrádlo, hračky, kosti a snažíte se všechny své hafany nakrmit, zabavit a mít na konci nejsilnější smečku. Za recenzní kousek děkujeme vydavatelství Mindok. Mrkněte na video a uvidíte, zda hru prostě potřebujete nebo to bez ní váš Kallax přežije. 

IMG_6353

IMG_6349

IMG_6364

Psí parťáci_1

Psí parťáci_3

V zimě 2023 ke hře v Myším doupěti nabídli super insert a žetony žrádla, které vyřeší problém s barevnými kostičkami v originální hře. Kostičky se pletou, která je která. Mrkněte, jak 3D 

A ano, Psí parťáci jsou na motivy hry Kočičí klub, ale jsou mnohem lepší. Mrkněte na srovnávací recenzní video. 

 

Psí park (Mindok)

  • Počet hráčů: 1–4
  • Doporučený věk: 10+
  • Hrací doba: 40–80 minut

O letošní březnové novince jsme psali samostatnou recenzi, kterou najdete na našem blogu. Za recenzní kousek děkujeme vydavatelství Mindok.  Taky jsme natočili fakt hodně podrobné video.

O co ve hře jde? Stanete se majiteli mnoha hafanů a co nejvíc se jich snažíte vyvenčit v psím parku. Kdo z vás bude mít na konci nejvíc spokojených čtyřnožců, hraček, pamlsků, ten se stane největším pejskařským borcem v okolí. 

Hra je to krásná a v rodině hratelná, za nás vizuálně nejpovedenější ze všech psích her, které nám prošly rukama. A i když je na nás trochu dlouhá a na stole hodně velká, pravidla jsou pochopitelná – takže vám ji klidně doporučíme. Mimochodem, říká se jí psí Na křídlech. A kdo neví, o co jde, hra Na křídlech je herní megahit pro změnu s ptačí tematikou. Doma ji sice máme, ale ještě jsme ji nerozhýbali.

Psí park s rozšířeními
 
Na Psí park potřebujete opravdu hodně místa
 
Vizuálně je hra velmi povedená
 
Karty jednotlivých psích plemen

Good Boy (Trefl)

  • Počet hráčů: 2–4
  • Doporučený věk: 6+
  • Hrací doba: 30–60 minut

Hru Good Boy hned pochopíte a velmi rychle můžete hrát. Vizuálně se povedla. Pomocí kostek zkoušíte štěstí a snažíte se získávat pejsky s co nejvyšší hodnotou. Ve hře jsou tři dvorky, na kterých si hrají nejrůznější rafani.

Vaším úkolem je zjistit, co kterého baví, zda pamlsky, hračky nebo něco jiného – snažíte se pobavit co nejvíc psích divochů a získat je jen pro sebe. Kdo jako první sesbírá dostatečně velkou smečku veselých psů, vyhrává. Ale pozor na kočky, je jich tu sice jen pár, zato umí hodit parádní kočičí vidle do vašich plánů. 

Určitě se mrkněte na naše video a uvidíte, že tahle hra se sice nestala naší jedničkou, ale kdo dává přednost lehčím hrám, měl by sáhnout spíš po téhle. Protože Psí park zabere klidně i 80 minut a je rozhodně o dost komplikovanější splnit všechno, co po vás hra chce, abyste se úspěšně dostali až na konec. 

Hra Good Boy
 
Pohled na karty ze hry Good Boy

Psí život – deskovka (Beton Games)

  • Počet hráčů: 2–6
  • Doporučený věk: 6+
  • Hrací doba: 40 minut (ve dvou hráčích i 15 minut)

Psí život existuje ve dvou variantách – jako desková i jako karetní hra. Obě mají stejné ilustrace, ale jsou to dvě rozdílné hry. A ano, je to matoucí.

Deskovka se nám líbí, na rodinné hraní je super. A hlavně – jsou v ní roztomilé figurky šesti pejsků, za které hrajete. Vyrážíte s nimi do města žebrat o jídlo, pít, očůrávat lampy, hledat kosti a prát se s ostatními hafany. 

K této hře jsme napsali i samostatný článek, ve kterém najdete naši lamakartu – pomocnou kartu se sepsanými pravidly. Taky jsme natočili komplet videonávod, takže s psanými pravidly si nemusíte lámat hlavu. 

Ve hře je hodně počítání akcí, které jednotliví pejsci dělají. Právě kvůli počítání hru někteří hráči zatracují. My ne, s dětmi nás bavila. Je to milá rodinná hra, a pokud jste pejskaři a chtěli byste si zahrát nějakou vcelku nenáročnou rodinnou psí hru, může to být klidně tahle. A třeba jí stejně jako my to nepohodlné počítání odpustíte. 

Deskovka Psí život
 
Pohled na rozehranou deskovku Psí život
 

Gump (Dino)

  • Počet hráčů: 2–5
  • Doporučený věk: 8+
  • Hrací doba: 30 minut

Hra vznikla na motivy knihy a filmu o ztraceném pejskovi Gumpovi, který ve světě zoufale hledá svého páníčka, polobezdomovce Béďu. Jsou tu všechny lidské i psí postavy z filmu. Hra je krásně vizuálně zpracovaná a příběh v ní hezky funguje.

Pomocí kostek a chytrého vykládání karet putujete po herním plánu a vaším úkolem je dostat k sobě figurky Bédi a Gumpa na jedno políčko dřív, než dojdou karty v dobíracím balíčku. Jenže to nebude tak snadné – po Gumpovi jde odchytový vůz a zlí lidé, po Béďovi zas policie. 

Jde o kooperativní hru, kdy hrajete všichni spolu – a buď společně vyhrajete, nebo prohrajete. Což se šikne při hraní s dětmi nebo dospěláky, kteří nesnášejí prohry. Více o hře najdete v našem samostatném článku. Můžete taky mrknout na náš videonávod – uvidíte, jak se hraje a zda by to bylo něco pro vás. (Mimochodem, tohle video má už přes 9000 zhlédnutí a patří mezi nejsledovanější na našem youtubovém kanálu.)

A koho by zajímal přiběh vzniku hry, může si přečíst rozhovor s autorem hry a naším kamarádem Štěpánem Peterkou.

Ve hře k sobě musíte dostat Gumpu a Béďu
 
Spoustu postav budete znát z filmového zpracování

Gump Jsme dvojka

V zimě 2023 vyšel Gump Jsme dvojka - jednoduchá karetka na motivy pokračování knihy a filmu o psíkovi Gumpovi. Testovali jsme, ale to je opravdu pro malá děcka a nic pro nás. Je to pro děti kolem pěti šesti let, které milují příběhy Gumpa. Vyšel i černý Petr a Pexeso s Gumpem. 

Gump Jsme dvojka

Petit kem's (Djeco)

Počet hráčů: 4–6
Doporučený věk: 7+
Hrací doba: 15 minut

Je to vlastně stará klasika – hra kent. Pamatujete? Hrajete ve dvojicích a máte tajný signál – když posbíráte potřebné množství karet (dvojici, čtveřici, šestici), dáte si tajný signál a musíte říct kent. Protihráči vás mohou odhalit a zvolat stop kent.

V této verzi sbíráte dvojice psů a jejich pánů, kteří jsou si roztomile podobní. Tak to v životě skutečně chodí. Proto se říká: jaký pán, takový pes.

S kartami jde hrát i obyčejný černý Petr. To jsme si vymysleli sami a černý Petr nás s těmito kartami baví. Je to klasika. A funguje. Kent na dvojice karet oproti tomu drhne. Dvojici mají skoro neustále všichni, a tak se to kenty a stop kenty jen hemží. Prostě trochu blbina, i když vizuálně roztomilá. Tady je naše video.

Psí kent od Djeca
 
Sbíráte dvojice psů a páníčků

Top Dogs (Djeco)

  • Počet hráčů: 2–3
  • Doporučený věk: 8+
  • Hrací doba: 15 minut

V téhle hře tvoříte nová psí jména. Z dvojslabičných původních jmen pejsků na kartách tvoříte nová tak, že z jedné karty použijete jednu slabiku a z druhé druhou. Která slabika bude na začátku a která na konci, poznáte podle čísel na kartách.

Mrkněte na naše video, jak to funguje. Je to blbina, ale třeba s menšími dětmi by mohla být fajn. I my si umíme představit, že si ji ještě někdy zahrajeme nebo ji ukážeme i návštěvě s dětmi, když by k nám někdo přišel. Ale hitovka to není. 

Hra se skládáním nových psích jmen – Top Dogs

Psí život – karetka (Beton Games)

  • Počet hráčů: 2–6
  • Doporučený věk: 4+ (to stojí na krabici, v reálu spíš 8+)
  • Hrací doba: 20 minut (hráli jsme ve 4 a po hodině to vzdali, protože konec byl v nedohlednu – kolegyně deskohráčka nám poradila hrát buď na předem daný počet kol, nebo jen na jeden druh odměn, což hru zrychlí)

Stejný název, jako má deskovka, stejný vydavatel, stejný vizuál, ale je to přitom úplně jiná hra. Tady nejste pejsci, ale páníčci, kteří se snaží sehnat co největší psí smečku. Trochu to připomíná škodící Kabo, kdy vykládáte karty, kradete si je s protihráči vzájemně ze stolu i z ruky a vyhrává ten, kdo má na konci nejvíc hafanů. Opět můžete mrknout na video a uvidíte, jak se hra hraje a poradíme vám i naše finty, které nám umožnily hru si víc užít.  

I tady je ale nepříjemné počítání, kterému se nedá vyhnout. Hraje se na dvě kola a v každém kole všichni hráči odehrají čtyři karty, jenže karty se kradou, odhazují, vyměňují, takže si za chvíli nepamatujete, kolik toho kdo zahrál. Navíc akční karty jsou jednak nehezké, poloprázdné, ale hlavně na nich nejsou akce ani napsané, ani ikonkami nakreslené v rozích karet. Pletly se nám, a tak jsme si karty popsali, abychom vůbec mohli hrát. To je vada na kráse a hratelnosti. I proto se hra objevila pod čarou a není mezi psími hrami, které doporučujeme. 

Ale jsou hráči, kteří ji nezatracují a akční karty si po pár hrách zapamatují, a tak je hra baví a nějaké ty mouchy jí odpustí. Protože hafani na kartách jsou nádherní – a o hafany tu jde především. 

Hafani z karetky Psí život
 
Karty jsme si museli popsat, abychom se v nich zorientovali

Top Dogs (Ridley's)

  • Počet hráčů: 2–5
  • Doporučený věk: 6+
  • Hrací doba: 15 minut

Za nás fakt blbina – hra hraje vás, a ne vy hru. Vykládáte karty psích triků a získáváte karty odměn. Ale jde jen o náhodu, je to taková vojna / větší bere / bitva / přebíjená. Mrkněte na video, jak pitomoučké to je

Karty z Top Dogs na stole
 
Hra Top Dogs od Ridley's nás nepřesvědčila

Bitwa na kości (Kalimba)

  • Počet hráčů: 2 a více
  • Doporučený věk: 4+
  • Hrací doba: 10 minut

K téhle hře ani netočíme video. Je to prostě jen vojna / bitva / větší bere / přebíjená s očíslovanými kartami. Kdysi jsme ji hráli, když jsme ještě skoro žádné hry neznali. Přišla nám s malými dětmi roztomilá. Dnes už by nám nestačila. Ale pro rodiny s menšími dětmi asi bude fajn. Koupit lze v ČR jen v Hračky odjinud.

Když se psi porvou o kosti, vyhrává ten nejdrsnější
 
Není to nic složitého – obyčejná přebíjená

Svět psů (Albi)

Tato hra nám přišla ušitá horkou jehlou – jsou v ní chyby, nejasnosti, občas nesmysly.

Třeba otázka: Kolik litrů vody zhruba denně potřebuje průměrně aktivní pes? Prý 1 litr. Ale myslíme, že takovou čivavu by to roztrhlo. 

Nebo – kolik je českých plemen? Jenže i když jich je několik, některá jsou uznaná FCI (Světovou kynologickou organizací) a některá ne. Ve hře se nedovíte, zda máte říkat plný počet (uznaných i neuznaných), nebo jen uznaná česká plemena. Která to jsou, abyste se nachytřili, se taky nedovíte. A to by nás zrovna zajímalo. Tak jsme si to dohledali a doplňujeme to tu:

Je jich sedm: 

  • český fousek

  • český horský pes (neuznán FCI)

  • český strakatý pes (neuznán FCI)

  • český teriér

  • chodský pes

  • pražský krysařík (neuznán FCI)

  • československý vlčák

Kvízy do kapsy mají i nějaká ta pravidla, ale my je nepochopili a hráli si to po svém, bohužel nabídka odpovědí je vždy zezadu na kartě i s označením správné odpovědi, takže jeden hráč je vlastně mimo hru. Máme podezření, že hru vytvořil někdo tak, že projel Wikipedii a sepsal zajímavosti o psech. Něco zajímavého se ale přeci jen dovíte.

Psí kvíz
 
Svět psů u nás vzbudil rozpačité pocity
 
Svět psů – bližší pohled na jednu z karet

 

To byla naše otestovaná dvanáctka psích her. Vítězem hledání TOP HAF hry jsou Psí parťáci, za nimi buď jednoduchoučký Good Boy nebo větší a složitější Psí park.

Ještě budeme testovat novinku Vánoc 2023 hru od značky Spokojený pes, která se jmenuje Psina. Taková ťapačka pro pejskaře, kde hráči musí plnit se svým psem nejrůznější úkoly, aby se rychleji pohybovali k cíli. Máme pár fotek a video rozbalovačky s přehledem stručných pravidel.  

Haf

Haf2

Znáte nějakou? Máte psí hru, o které jsme tu nepsali? Napište nám na alice@4kavky.cz a rozštěkejte nám deskoherní obzory.