Velké deskové hry od 600 korun

3.foto do vánočního 4letteru 4 Kavek

Scrabble:
Milujete křížovky? Tak tady je luštíte v deskové hře. Vymýšlíte slova a kladate je na herní plochu. Scrabble je klasika všech klasik, která spatřila světlo světa už v roce 1948. Zvládal ji i náš prvňáček a stačí nám cestovní verze. Deskovou ani nemáme. 

Ubongo:
Představte si obří kartonové dílky tetrisu. Tak vypadá tato hra. Dostáváte kartičky s mřížkami nejrůznějších tvarů, máte k dispozici tetrisové dílky a skládáte dílky do tabulek. Kdo bude nejrychlejší? Hře je už skoro 20 let, ale my na ni narazili teprve nedávno. Existuje celá řada verzí pro prcky, větší děti, dospělé, 3D verze atd. Máme malou cestovní a nedávno jsme pořídili velkou základní stolní verzi. Dílky jsou větší, kartičky taky, navíc jsou tam bodovací diamanty a bodovací tabulka s přesýpačkami.  

unnamed - 2021-02-13T100646.806unnamed - 2021-02-13T101213.351

Ubongo existuje v mnoha variantách, my máme velkou základní a malou cestovní. 

Dixit:
Představte si, že jste v obrazové galerii na výstavě více než 80 obrazů od nejrůznějších malířů. Vyberete si jeden, popíšete ho ostatním a oni k vašemu popisu hledají mezi svými obrazy nějaký, kterému odpovídá váš popis. Musíte zapojit imaginaci, emoce, pocity. Hra vznikla už v roce 2008 a dva roky na to dostala cenu Spieles des Jahres. Právem. Skvělá hra, která dala název celému hernímu podsvětu se stejným herním mechanismem. I u nás se zažil název dixitovka. Rozšíření k této hře je asi 10, můžete si vybrat, které styly ilustrací karet se vám nejvíc líbí. 

Dixit 1 (2)

Sagrada:
Stáváte se vitrážníkem v barcelonském chrámu Sagrada Família a ze skleněných kostiček tvoříte nádherně barevné vitráže. Vše má ale svá pravidla a stvořit nejhezčí vitráž ze všech nebude jen tak. Hra lahodí mnoha smyslům, zejména hmatu a zraku. Ale potrápí i mozek. Abstraktní strategická hra od 8 let. Je opravdu nádherná a dobře se hraje. Na přebalu píšou, že se dá hrát i jako sólovka, ale nejde to tak hladce – na hraní v jednom jsou určitě lepší hry než tato. 

unnamed (87)_1unnamed (90)

Azul:
Jste umělcem, který zdobí španělský královský palác dlaždicemi zvanými azulejos. Když vám nějaké spadnou na zem, ztrácíte body, když jich naopak co nejvíc dáte ve správném pořadí na zeď, máte vyhráno. I tato hra hodně lahodí očím, je radost se jí dotýkat, ale potrápí i mozkové závity. Stejně jako Sagrada, i Azul je abstraktní strategická hra. V roce 2018 získal Azul herního Oskara. Existují další dvě varianty, které se hrají samostatně.

unnamed (98)_2unnamed (95)_1unnamed (96)_1

 

 

4letter logo 1

4LETTER - NEWSLETTER PRO VŠECHNY, KTEŘÍ SI RÁDI HRAJÍ

Všechny tipy z tohoto článku jsou z našeho 4letteru - newsletteru o hrách a hraní.

Značku 4 Kavky jsme založili, protože si rádi hrajeme. Teď se s vámi chceme podělit o to, co ve světě her objevujeme. A tak jsme vytvořili 4letter – newsletter o hrách a hraní. Je určený pro všechny, kteří se stejně jako my občas pustí do nějaké té deskovky i jiných her. Nejsme herní ufoni a nebudeme na vás machrovat, kolik toho víme a známe. Sami patříme mezi občasné hráče, kteří s nadšením prozkoumávají (nejen) deskoherní svět krok za krokem. Budeme rádi, když se k nám přidáte. Pokud nechcete přijít o pravidelnou měsíční dávku herní inspirace, zajímavých tipů i pohledu za oponu při rozhovorech s lidmi, kteří vědí o hrách první poslední, přihlaste se. Nesnšíme spam a nejsme pitomci, váš e-mail u nás proto bude jako v bavlnce. 

5 DŮVODŮ, PROČ SE PŘIHLÁSIT K NAŠEMU NEWSLETTERU

  1. Je zadarmo a odhlásit se můžete kdykoliv.
  2. Pomůže vám zorientovat se v hromadě nejrůznějších her.
  3. Nečekejte spam, hloupé marketingové nabídky ani uřvaného alzáka, jen čtení o hrách.
  4. Posíláme vždy pouze to, co bychom chtěli sami číst.
  5. Pokud si rádi hrajete, bude vás bavit.