Vyprávěcí kostky (i karty)

Objevily se v roce 2005, dnes už existuje nespočet variant, výrobců, podob, barev i témat. Řeč je o příběhových kostkách / vyprávěcích kostkách / příbězích z kostek. Rory's Story Cubes byly první, malá oranžová magnetická krabička s devíti bílými kostkami. Dnes je na trhu mnoho nejrůznějších tématických rozšíření této původní sady. Nám se ale nikdy nelíbila. Za tolik peněz bylo málo muziky. Ikonky jsou pro nás většinou nepochopitelné a to nejsme jediní, kdo má tenhle problém. Sice doma máme dvě sady, ale jednu jsme dostali a druhou jsme koupit museli, protože má téma Harry Potter a to prostě naše děti milují. Ale ani tady jsme nechápali, co je co. I vydavatel asi dostával dost otázek, co je co, a tak veřejně vysvětlil jednotlivé ikonky. 

 

Rory's Story Cubes: Harry Potter (2021) - zdroj: Zatrolenky.cz

  • 1. kostka - kotlík / plakát hledá se Sirius Black / pobertův plánek / truhla na famfrpálový set / telefonní budka (přemisťovadlo) / Harry
  • 2. kostka - Ron / mluvení / pergamen / neviditelný plášť / Hedvika / Fénix
  • 3. kostka - Hermiona / pohyb/chození / Nagini / létající koště/Nimbus 2000 / kouzlení / Aragog
  • 4. kostka - Dobby / skřet/Griphook / Fred a George / křišťálová koule / Brumbál / Lucius Malfoy
  • 5. kostka - Hagrid / třást se / Severus Snape / školní lavice / Neville Longbottom / Skoro bezhlavý Nick
  • 6. kostka - Voldemort / Zlatonka / Minerva McGonagallová / bradavická listina / Moudrý klobouk/kouzelnický klobouk / Draco Malfoy
  • 7. kostka - Kentaur/Firenze / spát / číst / Bradavice / vstup do Bradavic / drak/Norbert
  • 8. kostka - nástupiště 9 a 3/4 / jídlo / kouzelnický souboj / brána / Příčná ulice / čokoládová žabka
  • 9. kostka - Mandragora / plížit se / Kámen mudrců / bavit se/hádat se / meč Godrika Nebelvíra / lektvar

unnamed (14)_3

 

Vyprávěcí kostky z Flying Tigera

Ty nás baví. Jsou pochopitelné, dětem se líbí a chápou, co je co. V obchodech Flying Tiger prodávají dvě různé sady (v modrém nebo v červeném tubusu).

Červený tubus:

Sada je s 6 většími zelenkavými kostkami s úplně základními jednoduchými obrázky, jako jsou žebřík, hodiny, lidské obličeje, létající balón, banán, aktovka, autobus, srdce, káva, jídlo, velryba, jízdní kolo, ptáček, zmrzlina, sluníčko, měsíc, strom, jízdní kolo, klobouk, míč, hamburger, telefon, brýle a třeba i oblíbené hovínko...

Modrý tubus:

Ve druhé sadě jsou pak na 6 barevných menších průhledných kostkách trochu pohádkové motivy - král, kouzelný kotlík, princezna, drak, rytíř, měsíc, mrak a blesk, meč, truhla, duha, muchomůrka, stehno masa, rybička, myška, kometa, sluníčko, kachnička, jednorožec, mocný/kouzelný člověk, plachetnice, sněhová vločka, kniha, bota, hrad...

Untitled design-3

273826240_364180228858260_1007479355808651658_n

Určitě doporučíme dokoupit si k vyprávěcím kostkám skládací misku na házení kostek. Skvělá věc. Umožní vám hrát si třeba i ve vlaku, kostky nerachotí, nespadnou pod stůl a můžete si misku posílat kolem dokola stolu. My máme větší a menší misku z Imago.cz a nedáme na ně dopustit ani při hraní jiných her, ve kterých se hází kostkami. 

273719103_278503051081138_3254875952188320443_n

A na všechny vyprávěcí kostky máme plyšovou kostku na zip. Je určena na nějaké sběratelské drahé kostky, byla uvnitř posltrovaná, my vše zevnitř vypreparovali a máme taštičku na zip. 

Snímek obrazovky 2022-07-01 v 17.58.13

IMG-7084

 

Dřevěné vyprávěcí kostky z Anglie

Na té misce možná vidíte ještě dřevěné kostky s krásnými černými obrázky Magic & Fairy-Tale Dice od vydavatelství . Ty jsme ulovili v Hrackyodjinud.cz, ale myslíme, že už je sem nedovážejí. Májí jen vesmírnou sadu, ale ta je taky krásná. Ale mají jich pár kousků a netušíme, zda budou doplňovat sklad. Protože od nich víme, že po brexitu byly s dodávkami her z Velké Británie obrovské problémy. 

 

Hluboké lesy (vyprávěcí karty od Albi)

No a na doplnění tohoto typu her tu máme ještě Hluboké lesy od Albi. Ty nám vyrazily dech. Strašně moc se nám líbí ilustrace a možnost přikládat karty jednu vedle druhé a stejně jako s vyprávěcími kostkami povídat a vymýšlet příběhy. Temné příběhy. Inspirací ke hře byly japonské karty zvané myriorama, jejichž původ sahá až do 19. století. 20 karet a vaše fantazie, víc není potřeba. Karty jsou opravdu obrovské a hezky silné. Jsou na nich temné výjevy z lesa. Karty na sebe navazují, a to nikoliv prvoplánově dějově, ale graficky. Když totiž položíte karty vedle sebe, vytváří panoramatický obrázek, na jehož základě můžete odvyprávět příběh. Karty můžete libovolně přeskládat a stále budou vypadat jakoby právě takto patřily k sobě.

Snímek obrazovky 2022-07-01 v 17.51.56

Snímek obrazovky 2022-07-01 v 17.51.40 

Untitled design-3_1