14 malých her na dětské tábory

Děti si na tábory a školy v přírodě berou každý rok něco jiného. Jak rostou, mění se jim vkus, navíc toho hrajeme fakt hodně a hodně lovíme novinky, čili poznáváme další a další deskoherní pecky a ty nové lepší často vyštípají z cestovního deskoherního kufříku ty staré už ne tak dobré. A co si děcka vzala letos? 14 her + skládací misku na házení kostek + hrací podložku. Víc o deskoherních vychytávkách v tomto článku - k čemu ta udělátka jsou, kde se dají koupit atd

 

1. TOP 10

Tuhle hru jsme hráli dnes poprvé. Při slavnostním posezení v naší oblíbené kavárně, kde se vždy sejdeme po každém vysvědčení a ukončení dalšího školního roku. Obvykle se k nám přidávají i kamarádi našich ratolestí, takže je hry dobře zabaví. No a i když pro ně byla TOP 10 trochu těžká (na krabičce je 14+), hrozně si to užily a hra musela do táborového kufříku. V češtině vyšla letos, vydalo ji české vydavatelství Rex hry. Hra je nominovaná na cenu kritiků v nejprestižnějších deskoherních cenách Spiele des Jahres spolu s Kaskádií a naším Cirkusem (Scout od Oink games)

Snímek obrazovky 2022-06-30 v 15.17.31_1

TOP10

 

2. Turboprší

Turboprší je samozřejmost a děti si ho fakt samy berou skoro všude. Pravidla vysvětlí za minutu během první hry, je to zábavná a rychlá karetka, čili úspěch zaručen. Kdo by takovou hru uvítal ve své sbírce, může si ji u nás ulovit. Je to originální česká hra Honzy Vodičky (vydal už 18 her), jde o postřehovku podobnou trochu hře Dobble a trochu obyčejnému prší, ale se speciálními kartami hrajete jinak. Všichni hráči hrají proti sobě a snaží se co nejrychleji zbavit všech svých karet. Jenže odhazují všichni najednou (podle podobných pravidel jako u hry prší - číslo na stejné číslo nebo symbol na stejný symbol) a na více odhazovacích balíčků. Takže je to masakr. 

BQ1A7169

BQ1A7319

 

3. - 4. Similo

Similo je bezvadná karetní hra podobná trochu Dixitu a trochu třeba hře Hádej, kdo jsem. Hrajete všichni spolu a buď vyhrajete nebo společně prohrajete. Jeden hráč napovídá, ostatní hádají. Ale napovídá se jen pomocí obrázků. A co mají hadači uhádnout? Která jedna z vyložených karet je ta hlavní, kterou mají vypátrat. Ten, kdo dává nápovědu, vykládá vedle 12 karet další - napovídací. Pokud kartu položí svisle, je něčím hodně podobná té kartě s velkým K. Pokud ji ale položí vodorovně, naopak je v něčem úplně jiná než hledaná karta. Pár kol, pár karetních nápověd a po každém kole hadači musí odstranit nějaké karty ze hry. V každém kole víc a víc. Pokud vyřadí hledanou kartu, okamžitě prohrávají. Zvítězí jen, když na konci na stole zůstane ležet právě ona karta, o kterou celou dobu šlo. Máme několik variant hty Similo, děti nejraději hrají POHÁDKY a STRAŠIDLA. Máme ale i česká zvířata (nebo tedy evropská) a Safari zvířata a pak historické postavy a ještě postavy z bájí. To nás ani děti ale nebaví. 

IMG_1433

IMG_1137

A tady je videonávod:

 

5. Vyprávěcí kostky

Těch máme několik druhů. Dvoje z Flying tiger (průhledné barevné a veliké se zelenkavým podkladem), jedny dřevěné z Anglie (po brexitu už se sem nedovážejí) a pak nějaké ty klasiky s bílým podkladem, ale ty se nám moc nelíbí. O vyprávěcích kostkách máme celý samostatný článek, jukněte

Untitled design-3

IMG-7084

 

6. - 7. Dobble + vyprávěcí kostky Harry Potter 

Klasika, vizuálně nic moc, ale je tam Harry, takže děti to baví. 

IMG-7447

 

8. karty na prší

 

9. Kabo

Kabo nás moc baví, i proto bylo hrou měsíce v našem pravidelném měsíčním 4letteru - newsletteru o hrách a hraní. K jeho odběru se můžete přihlásit zde. V tomto díle jsme srovnali Kabo s podobnými hrami Bobří banda a Bobří klan.

271820510_1336212350134555_6492479918046741711_n

 

10. Desítka Harry Potter

To je pecka a moc nás baví, jsme všichni fandové Harryho Pottera a tahle hra je přesně pro nás. 

949B9D1B-7237-4E98-ACD7-AF4D306DD959

 

11. Hluboké lesy

Pokud vás baví vyprávěcí kostky a máte rádi strašidelné příběhy, pak je to možná přesně něco pro vás i vaše potomky. Místo kostek vykládáte obrázkové karty se strašidelnými motivy a vyprávíte příběhy nebo hrajete třeba obrázkové bingo. V návodu je několik her, které se dají s několika krásně černobíle ilustrovanými kartami hrát. Všechny karty na sebe dokonale navazují a jsou prostě nádherné. 

IMG_4907

 

12. Kluster

Velejednoduchá hra s provázkem a pár silnými magnety. Magnety se rozdají mezi hráče a ti ve směru hodinových ručiček pokládají v tahu vždy jeden z nich tak, aby zůstal ležet uprostřed provázku. S provázkem smíte i hýbat, ale jakékoli magnety se kdykoli během vašeho tahu spojí, si musíte vzít k sobě. Vyhrává samozřejmě ten, kdo se jako první zbaví všech magnetů. Toť vše. 

IMG_7908

 

13. Taco kočka koza sýr pizza

Klasika. Už klasika. Postřehovka, bláznivá hra, u které se lámou nehty, takže dospělé dámy ji nehrají. Děti ji ale milují. Víc v našem videu:

 

14. Pass the Pandas

Velejednoduchá kostková hra, kde máte jen hromadu kostiček s obrázky pandiček, vody a bambusů. Hráči hrají proti sobě, střídají se v tazích ve směru hodinových ručiček a snaží se jako první zbavit všech kostek. Když padne voda, dáte ji zpět do krabice a máte od ní pokoj. Voda se totiž vypaří. Když hodíte pandu, smíte ji dát jakémukoli jinému hráči. Když padne bílá stěna, kostku si ponecháte. Když padne bambus, musí vám jich padnout víc než předešlému hráči, jinak vám dá ze svého tolik kostek, o kolik víc bambusů mu těsně před vámi padlo. Tomu se říká bambusová výzva. To je vše. Jen kostky a jednoduchoučká pravidla. 

Pass3