14 deskoherních vychytávek a praktických doplňků

Tento článek vyšel v 4letteru - našem newsletteru o hrách a hraní, který vydáváme každý měsíc. Pokud hráváte jednodušší rodinné hry, doporučujeme se přihlásit k jeho odběru. Ne všechno pak skončí i tady na blogu nebo na našich sociálních sítích. Něco je jen a jen pro naše newsletterové čtenáře. K odběru se můžete přihlásit tady

IMG_3383

Tip měsíce: Deskoherní vychytávky

Někdo je nemá, protože je nepotřebuje, někdo je nemá, protože za ně nechce utrácet, někdo je nemá, protože vůbec netuší, že existují. O čem je řeč? O deskoherních vychytávkách, doplňcích a udělátkách, které u nás doma milujeme. Líp se nám s nimi hraje a s jejich pomocí můžeme hry tunit a ladit k dokonalosti. 

Pohled na několik našich deskoherních vychytávek

 

Představíme vám rovnou 16 našich vychytávek. Jakých?

  1. Podložka na stůl
  2. Tubus na přenášení nebo uložení podložky
  3. 3D tisk: figurky, žetonky, držáky
  4. Inserty
  5. Misky na herní komponenty
  6. Mince
  7. Misky na házení kostkami
  8. Házecí věž
  9. Obaly na karty
  10. Taška/boxy/kufr/batoh pro převoz her
  11. Držáky karet
  12. Kallax
  13. Chwazi
  14. Gumičky na krabice
  15. Rozkládací stůl
  16. Míchačka karet

Spoustě lidí nechybí, kdo si na ni ale zvykne, vozí si ji pak už všude s sebou. Deskoherní podložka je pro nás doma základ. Díky ní po stole nekloužou ani karty, ani hrací destičky, vše se dobře zvedá ze stolu i dámám s dlouhými nehty, nic se nepoškrábe o desku stolu a navíc hra na fotkách nebo videích mnohem líp vypadá.

Podložku pod hry můžete řešit mnoha způsoby:

  1. Profi hráčská podložka. Dají se koupit podložky s nejrůznějšími motivy, často i s obrázky konkrétních her nebo i hracích plánů. Nás ale obrázky na podložkách ruší a strašně moc se nám nelíbí na fotkách ani při hraní. A tak jsme koupili jednobarevné tyrkysové podložky a k tomu tubus na přenášení. Výhodou profi podložky je protiskluzový materiál vespod. Pro skromné hráče stačí i větší podložka pod myš. My nedáme dopustit na naše dvě podložky, když se dají k sobě, zahrajeme si na nich i v hospodě nebo na cestách skoro cokoli (jsme filleristi - hráči malých her, čili tolik místa nepotřebujeme).

 IMG_5812

  1. Filc nebo nepromokavý ubrus. Na doporučení jsme zkoušeli filc, ale nevyhovoval nám – hodně se na něm držela špína a nedal se ukládat. Takže jsme ho zavrhli. Taky jsme pořídili nepromokavý ubrus, ale na tom vše klouzalo a karty nešly zvedat z desky stolu. Bylo to stejné, jako by na stole žádný ubrus nebyl. Takže ani to nebylo dobré.

  2. Ručník z Decathlonu. Dobře poslouží ručník z mikrovlákna velikost XL, nemuchlá se a když ho někdo umaže, dá se prostě vyprat. A nezabírá tolik místa jako větší neoprenové podložky, které mají na délku třeba metr, ručník se dá složit do celkem malé ruličky.

  3. Neopren. Na radu deskohráčů jsme pořídili oboustranný 3mm neopren v metráži, je z jedné strany černý a z druhé červený. Ale protože nemá protiskluzový materiál z žádné strany, je třeba ho přichytit k desce stolu jinak. Proto jsme dokoupili klasické držáky na ubrus. Nakonec ho nepoužíváme, byl obrovský na ukládání a nepraktický při použití (je otrava muset ho přichytávat a pak zas oddělávat a ukládat tu megaroli někam do kouta). 

Plus: tubus na herní podložku. Hodí se, aby se podložka neušpinila a dala se dobře uložit i převážet. Kromě dražších profesionálních tubusů určených přímo na deskoherní podložky se dá pořídit kartonový tubus v papírnictví, na poštách nebo jeden hezký třeba i v Ikea. Existují i levná výsuvná plastová pouzdra na výkresy. To, které jsme si pořídili, je dokonce prodlužovací. A to fakt o dost.

Herní podložky a tubusy

3D tisk: figurky, žetonky, držáky

Novinkou posledních let je, že si můžete vybrat v nejrůznějších e-shopech všechno možné z 3D tiskárny. Leckteří hráči mají doma dokonce svou vlastní 3D tiskárnu. Popravdě, taky o ní uvažujeme. Náš nejoblíbenější obchod v oblasti 3D tisku je Myší doupě, to je naše deskoherní cukrárna. Mají přehledný web, většinu zboží skladem a nabízejí barvičky i pro holky. Kupujeme tam různé držáky, zvířátka, figurky nebo třeba žetonky potravy. Místo kartonových žetonků tak máme barevné rybičky, klasy ovsa nebo třeba malá panďátka ke hře Takenoko a praktický držák hracích destiček, které jinak padaly všude kolem. Hodně klumprtů máme taky ke hře Na křídlech, Divukraj, Kočičí klub, Noctiluca, nebo k české veleúspěšné hře Karak. S Myším doupětem jsme začali spolupracovat a dělali nám 3D dortíky do naší hry Dorty jsou vrženy

Něco jsme koupili i na Enn-vy.cz (Kingdomino, Azul, Takenoko, Divukraj, Karak, držáky karet apod.). Jejich web není tak přehledný a výroba trvá klidně 2 až 3 týdny. Kdysi jsme ale pár věcí pořídili i tam. 

3D tisk k deskovkám

Inserty

Bezvadné jsou i tzv. inserty, tedy vložky do krabic, které hezky pojmou veškerý obsah a přitom ho udrží uklizený, roztříděný a připravený na další hru. U Oinkovek (her od japonského vydavatelství Oink Games) si to bez insertů nedovedeme představit. Nebo spíš insertíčků, protože už hry jsou kapesní, natož vložky do nich. Ke hře Ponorka a Cirkus si inserty kupuje valná většina zákazníků. Máme je ale i ke Startupům a Troice

Beige Minimalist Black Friday Product Box Collage Instagram Post

 

Misky na herní komponenty

Z 3D tisku jsou super mističky. Opět máme nejraději ty z Myšího doupěte. Zkoušeli jsme i jiné, ale špatně se na sebe skládaly nebo z nich třeba drobné komponenty nešly pořádně vybrat. Hranaté barevné misky z Myšího doupěte máme ve dvou velikostech, jsou skladné a díky zobáčku z nich jde všechno hezky přesypávat i vyndávat.

Misky na deskoherní komponenty

Mince

Další skvělý klumprt? Univerzální herní mince různých hodnot – a s nejrůznějšími motivy. I ty jsou z Myšího doupěte, ale tentokrát jsou kovové, ne z 3D tiskárny. Je to dovoz z Řecka a jsou super. 

K některým deskovkám mince potřebujete (např. v Libertalii), jenže v originálním balení bývají často jen obyčejné kartonové. To není žádná nádhera na omak ani pro oko. Proto si deskohráči pořizují kovové univerzální mince. Používají je různě: jako platidlo, vítězné body (Divukraj), žetony vlivu (Harry Potter: Boj o Bradavice) nebo žeton pro prvního hráče.

Existují mince s různou tematikou. Vybere si každý, ať už preferuje western, sci-fi, vlkodlaky, magii, Řecko, Řím, středověk, vesmír, elfy apod.

Mince do deskových her

Misky na házení kostkami

A teď už pryč od 3D tisku i Myšího doupěte, ať nevypadáme, že nás za to platí. (Neplatí.) Bezvadné jsou taky skládací misky, do kterých se hází kostky. Proč? Tlumí zvuky a udržují kostky na stole – znáte to, největší vopruz je, když se kostky rozkutálejí všude kolem, i pod stolem. 

Zkusili jsme takových misek několik, nakonec nám nejvíc vyhovují dvě (menší a větší) koženkové z ostravského Imaga. Secvaknete zapínání – a máte misku. Rozepnete – a máte placku, kterou dáte jednoduše do batohu, aniž by zbytečně zabírala místo.

unnamed (59)

Věže na házení kostek

Nově máme i házecí věž. Tak se říká 3D věži (a zas z Myšího doupěte), do které nahoře hodíte kostky a dole vypadnou na předzahrádku. Neutečou pod stůl a děti to házení baví. Máme takovou malou skládací k Ponorce i jiným hrám. 

Snímek obrazovky 2023-09-25 v 7.31.27

Obaly na karty

Leckdo z nerdů a geeků obaluje všechny karty do fólií, aby dlouho vydržely. Nám obyčejným hráčům jsou většinou obaly k ničemu, protože hráváme jednoduché hry, kde většinou potřebujeme, aby se daly karty dobře držet v ruce, snadno se míchaly a bez problémů se s nimi pracovalo. V se nám blbě drží i míchají.

Takže? Pro běžné karetky obaly nejsou nic moc. Zato u velkých her, kde se s kartami nehraje na ruce, ale většinou leží na stole, je to jiná písnička. Takže pár her už obalených máme – Takenoko, Divukraj, Harry Potter: Boj o Bradavice.

Bonus: Hry s kartami v obalech v budoucnu líp prodáte, protože budou zachovalé. 

Obaly se dají kupovat podle velikostí ve specializovaných prodejnách, my je většinou lovili v Imagu. A vychytávka: na Planetě her je prodávají i jako připravenou sadu dle dané hry, ve které je více různých velikostí karet. Je to pohodlné, koupíte sadu a víte, že si můžete karty rovnou obalit. Nemusíte je počítat, měřit a shánět ty správné slívy (tak se slangově obalům na karty říká).

Obaly na karty

 

Třeba u Karaku je to super, obalili jsme karty postav a vložili do nich naše taháky, co která postava dělá.

Jak používáme obaly u Karaku

Tašky/boxy/kufry na převoz her

V čem a jak vozíme hry, o tom už jsme psali v samostatném článku. Nejraději máme velkou tašku, kufřík Djeco a deskoherní batoh.

Box s barevnými krabičkami

To se hodí na menší cesty s těmi nejmenšími a nejrychlejšími hrami. Vejde se jich tam 15 a vypadá to rozkošně. Víc v samostatném článku

Box_2

Velká taška

Na velké cesty či trhy vede největší černá taška speciálně vyrobená pro převoz deskovek (vše je v ní v bezpečí, ideální je koupit vše rovnou i s pevnou vložkou, samostatné krabice z Ikea už nepoužíváme). Máme ji z Imago.cz (přepravní taška Feldherr s popruhem). 

Kufřík Djeco

Je nepromokavý, vejde se do něj i 22 malých her, pevné ucho to vše unese, můžete si vybírat z mnoha designů a my už si koupili dva v Kouzelném hračkářství, které je distributorem značky Djeco pro ČR. A ne, velké hry se do kufříku nevejdou, dáte tam Karak a už nic dalšího, takže je to fakt na převoz těch nejmenších her. 

Tašky na převážení her

 

Untitled design-13

Deskoherní batoh

Občas vyrážíme i s hrami do světa a kufřík Djeco je nám malý, zatímco velká taška na deskovky (přepravní taška Feldherr s popruhem) je zas moc velká. Potřebovali jsme zlatou střední cestu. Dost velkou na všechny naše produkty, ale ne zas tak velkou, aby se s ní nedalo cestovat třeba MHD. Koupili jsme profi deskoherní batoh Game Haul Bag. Vejde se do něj až 6 velkých klasických deskovek 30x30cm. Má zesílené švy, které udrží až 16 kg. Běžné batohy proti tomu unesou 5-6 kg. Celá přední stěna je výklopná. Má to kapsy a kapsičky, kam se člověk podívá. Batoh je polstrovaný, přenáší se pomocí vyztužených a nastavitelných ramenních popruhů nebo v ruce za uši spojitelné polstrováním se suchým zipem.

Snímek obrazovky 2023-04-14 v 6.27.56

Držáky karet

Pro menší děti jsou skvělé držáky na karty. Existují v nepřeberném množství materiálů, barev i velikostí. Dělají je taky vytištěné na 3D tiskárnách, můžete si pořídit i dřevěné. Kromě držáků si můžete pořídit i stojany na karty, to se hodí malým i starým, kteří ještě nebo už zas bojují s jemnou motorikou, někdy i nám ostatním, aby se nám uvolnily ruce. 

Držáky karet

 

U nás máme skládací dvojdílné 3D držáky z Myšího doupěte

BQ1A6410 

Kallax

Zcela zásadní je v naší sbírce deskoherních vychytávek Kallax, skříň z Ikea, která přesně pasuje na většinu deskovek. Dají se pořídit různé barvy i velikosti a jak se vám sbírka začne jen trochu rozrůstat, Kallax fakt doporučujeme.

Menší kallax

 

Kallax má jediný zásadní problém. Nikdy není dost velký. Takhle nám náš otesánek rostl. Z 12 fochů bylo najednou 25.

Větší kallax

 

Všimněte si polic s malými hrami, těch máme doma fakt hodně. V Ikea se na to dá koupit bezva přepůlovač té hlavní velké čtvercové police a pak se vám tam malé hry báječně vejdou. Rovnou 7 z 25 fochů už máme přepůlených. A počet malých her oproti velkým docela stoupá.

Chwazi

Další skvělou vychytávkou je apka Chwazi. Je k mání pro iOS i Android. Stáhnete si ji do mobilu a pomůže vám vždy, když potřebujete rozhodnout, kdo ve hře začíná. Všichni hráči dají prst na obrazovku telefonu a aplikace jeden z nich zakroužkuje. Fakt výborná věc, používáme strašně často.

Tip: A pokud nechcete na výběr prvního hráče apku, mrkněte na další možnosti, jak ho zvolit

Gumičky na krabice

Mnoho krabic – a zejména malých krabiček – se otevírá. Nejen v Kallaxu, ale hlavně v taškách na cestách. My začali používat tzv. křížové gumičky, na oinkovky je od nás dostanete ke každé hře zdarma, ale samostatně je u nás nekoupíte. Nejsme prodejci deskoherních doplňků. Ale protože jste se po nich často ptali, domluvili jsme se s Myším doupětem, že o tuhle skvělou vychytávku rozšíří svou nabídku

4_big

Nějaké gumy na přebal krabic s deskovkami se občas dají koupit i v jiných deskoherních speciálkách, ale bývají drahé a bývá jich málo. Jeden kousek vyjde třeba i na 80 kaček. Ty naše křížové gumičky jsou za pár kaček. Můžete je pořídit ve dvou velikostech, menší jsou skvělé na menší hry, větší jsou na A4, čili na hry střední. My nejsme hráči obřích her, na cesty bereme jen fillery (malé, výplňové hry, které velkohráči používají jen na vyplnění času mezi obřími mnohahodinovými hrami) a na ty jsou tyto gumičky naprosto geniální. A roztažnost je asi 550 %, čili to fakt dáte i na větší hry. 

Snímek obrazovky 2023-09-25 v 7.48.09

Rozkládací hrací stůl

Na akce, trhy či velké dovolené bráváme rozkládací hrací stůl z Jysku. Má šest kilo, v rozloženém stavu na délku 121 cm, na šířku 60 cm a na výšku 74 cm. Ve složeném zabere na délku 63 cm, na šířku 60 cm a na výšku 8 cm. Stál litr. Když ho nepotřebujeme, složíme ho do placky a hodíme do sklepa. Dokoupili jsme dvě lavice, taky skládací a i když je to jiná značka, ke stolu se hodí

Skládací stůl z Jysku na hraní

  

 

Snímek obrazovky 2022-09-07 v 7.37.42 

Manuální míchačka karet s klikou

U malých karetních her není míchačka potřeba, ale když jsme vybalili základní verzi hry Psí park, kde je přes 160 karet (na výšku 6 cm karet), které musejí být dobře promíchané, zatočila se nám hlava. A toužili jsme zatočit si s klikou, která by to za nás zamíchala. Tak jsme pořídili ruční míchačku a je to boží. Láska na první zatočení klikou. Asi se budeme hádat o to, kdo bude moci točit klikou.

Deskobrumbálové (velmi zkušení hráči, kteří mají tendenci poučovat a machrovat) si při pohledu na míchačky karet berou neurol a lomí rukama, že to ničí karty, a že přece karty se dávají do obalů. Jenže to my nesnášíme. A naše ruční míchačka při jemném točení nic neničí a karty dostávají zabrat rozhodně mnohem méně, než kdybychom je míchali rukama. Takže za nás další skvělá vychytávka. 

 Tak co? Objevili jste v našem článku nějakou bombu, kterou musíte mít? Je naopak něco, o čem tu nepíšeme, ale bez čeho byste si hraní neuměli představit? Napište nám svoje tipy na alice@4kavky.cz nebo na socky (FB, IG = 4Kavky).