Canvas: hra jako umělecké dílo na zdi

Hra měsíce: Canvas

Učarovala nám, protože je nádherná. A baví nás, protože i herně je prímová. To je Canvas, nová hra v naší sbírce, kterou jsme si okamžitě oblíbili. (Pokud ji chcete taky, lovte hned – Blackfire má prázdný sklad a k dostání je už jen v obchodech. Na dotisky se přitom v koroně čeká i půl roku nebo rok.)

Příběh hry:
Canvas znamená v překladu malířské plátno, což naznačuje, o co ve hře jde. Jako malíři v ní na sebe vršíte unikátní průhledné karty, které společně tvoří originální obrazy, za které nakonec získáváte body. Obrazy, které se z vrstev rodí, navíc mají i jedinečné názvy, takže celou rodinu bavilo jejich představování spoluhráčům. Zkrátka a dobře – dokonale jsme se u toho vyblbnuli. 

Hra Canvas a pár vytvořených obrazů

Několik vytvořených obrazů: Prohnilá svatyně (vlevo nahoře), Delikátní příležitost, Zakázaná revoluce, Zlověstná zvědavost
 

Pro koho, od kolika, na jak dlouho:
Hra je určená pro 1–5 hráčů od 10 let (náš devítiletý Jáchym ji ale v pohodě zvládl) a zabere vám zhruba 30 minut. První hra možná o něco víc, protože se musíte rozkoukat a navíc dost času zabere i kochání. 

  • 1–5 hráčů

  • od 10 let

  • 30 minut

Herní mechanismus:
V minulém vydání jsme představili náš oblíbený herní mechanismus – sbírání setů. Canvas je podobný. Jen tu karty nevykládáte vedle sebe do sad, ale sbíráte je, abyste z nich mohli vytvořit obraz, díky kterému splníte nejvíce herních úkolů. Jakmile jste se složením karet spokojeni, vsunete je do průhledného pouzdra a výsledný obraz vystavíte. Každý hráč postupně stvoří tři obrazy, za které při hodnocení získává různě barevné stuhy. Ty se až na konci promění ve vítězné body – kdo jich má nejvíc, vyhrává. 

Stuhy, které získáte za splnění herních úkolů

Za splnění herních úkolů získáváte stuhy
 

Jak se boduje?
Každá průhledná karta má dole různé symboly (točí se tam čtyři: duhové kolečko, černobílé kolečko, trojúhelník a pruhovaný čtverec). Ty se překrývají podle toho, která z průhledných karet je ve výsledném obrazu nahoře. Podobně jako v hrách Kočičí klub, Sushi go! nebo Zbodni salát i tady sbíráte karty (vybíráte si průhledné karty z obecného banku), ze kterých poskládáte co nejhodnotnější set (výsledný obraz). Hodnotu vaší sbírce (vašemu obrazu) dají bodovací karty, které jsou v případě Canvas vyložené na stole a platí pro všechny hráče.

Rozehraný Canvas

Začali jsme nejjednodušší herní variantou, doporučenou v návodu. Při té vyložíte na stůl čtyři konkrétní bodovací karty a body dostáváte, pokud máte v dolní části výsledného obrazu:

  • všechny čtyři symboly (bodovací karta Různorodost na obrázku výše)
  • dvojici trojúhelníků (bodovací karta Opakování)
  • přesně jeden symbol duhového kolečka (bodovací karta Důraz)
  • všech pět barevných teček musí být překryto barevnými šmouhami (bodovací karta Kompozice)

Jak vypadá hra:
Na stůl se vyskládají bodovací karty a leží tam až do konce hry. Pod nimi se vyskládají průhledné karty, kdykoli si někdo nějakou vezme, hned se z dobíracího balíku průhledných karet vyloží na stůl další.

První kartu zleva si hráč může brát kdykoli, chce-li ale nějakou dál vpravo, musí na každou kartu, kterou přeskočí, položit maličkou malířskou paletu. Těch má na začátku hry každý hráč jen pár, a proto s nimi musí zacházet obezřetně. 

Malířské paletky slouží k přeskakování karet

Malířské paletky slouží k přeskakování karet
 

Pokud nemá hráč v průběhu hry paletek dost na to, aby karty přeskakoval, musí jednoduše sáhnout jen po dostupné kartě. Ovšem když si bere nějakou kartu, na které už paletky leží, získává spolu s kartou i paletky. 

Hraje se ve směru hodinových ručiček, při svém tahu buď berete průhlednou kartu z banku, nebo kompletujete obraz. Po kompletaci se obraz oboduje stuhami. Až když mají všichni hotové své tři obrazy, spočítají se body za získané stuhy. Kdo jich má nejvíc, vyhrává. 

Hodnocení hry:
Máme rádi jednoduché krátké hry. Nepovažujeme se za žádné velké deskohráče, jsme obyčejná rodina, která si ráda hraje. Canvas jsme pochopili doslova na první dobrou – během první hry. Jako obvykle nám Alice dělala hermana (člověka, který si hru dopředu nastuduje a pak do ní zasvětí ostatní). 

Hráči velkých a složitých deskovek hru kritizují, ale my jsme si ji opravdu užili. Canvas nám hodně připomínal jiné naše oblíbené hry jako Zbodni salát, Kočičí klub a Sushi go!. A třeba naše děti ještě hodinu po samotné hře blbnuly s jednotlivými vrstvami a skládaly si obrazy pro radost a pobavení ostatních. 

Pohled na rozehranou hru Canvas

Třešinka na dortu
Canvas nemá vepředu na krabici ani název, takže opravdu vypadá jako obraz. Název je nalepený na průhledné fólii, do které je hra zabalená, z ní si můžete polepku sundat a dát na hru, ale nám se líbí jen tak – čistě bez názvu. Vzadu je navíc díra na přichycení ke zdi, takže je to nejspíš jediná deskovka, kterou si můžete pověsit na stěnu jako obraz. No není to kouzelné?

Canvas můžete mít na zdi jako opravdový obraz