Co dát do deskoherního adventního kalendáře?

Co dát do deskoherního adventního kalendáře?

Rodiny, které rády hrají moderní deskovky, si před adventem pravidelně lámou hlavu nejen s tím, co koupit pod stromeček, ale taky s tím, jestli by nešlo něco z deskovkového světa rozdělit na 24 dílů a dát do adventního kalendáře. Každý kalendář je jiný, my máme 24 větších lněných pytlíků s čísly, připevněných dřevěnými kolíčky na dlouhý provaz. Jinde mají třeba 24 očíslovaných obálek, sadu krabiček různých velikostí nebo skříňku s šuplíčky od 1 do 24. Jenže co do nich dát? Tady je našich 9 tipů.

1. Vyprávěcí kostky
Perfektní jsou vyprávěcí kostky – jsou malé, takže se vejdou všude, a děti si s nimi vyhrajou už ve chvíli, kdy jich v rukou drží jen pár kousků. Kostek s obrázky na vyprávění příběhů se na trhu dá koupit nepřeberné množství. Buď klasiky, které to celé odstartovaly (Story Cubes), je jich bambilion, můžete si pořídit téma Harry Potter, akce, fantasy, hrdinové, mystérium, divočina, vesmír. Nám se vizuálně ale moc nelíbí a ulovili jsme si dvoje krásné barevné pohádkové v obchodě Flying Tiger. Pak taky jedny pohádkové dřevěné z Anglie, které se u nás už ale kvůli Brexitu neprodávají. 

2. Safari bar a Similo
Další možnost? K základní hře, kterou máte doma, můžete pořídit rozšíření a rozdělit ho na 24 dílů. Na hraní přitom nemusíte čekat 24 dní. Jde to třeba s třídílnou hrou Safari bar (Safari bar, Nové šelmy před barem, Další šelmy na tahu), kde z nových dílů jen přidáváte každý den jednu novou šelmu, aniž by to měnilo základní hru. Podobně je na tom Similo, o kterém jsme se více rozepsali na našem blogu. Pořiďte třeba Zvířata a do kalendáře můžete dát Safari zvířata. Při hře se vám pak smíchají, ale dohromady se to hezky hraje. Nebo pokud máte doma Similo Pohádky, můžete pořídit úplnou novinku Strašidla a přidat bubáky do klasických pohádek. 

3. Vánoční pexeso
Vánoční pexeso od české značky Little Bears jsme sice doporučovali už minule, ale ve výčtu her vhodných do adventního kalendáře nesmí tahle nádhera chybět. Pexeso tvoří 24 dvojic s českými tradicemi nádherně ilustrovanými na bytelných hracích kartách. Sice se musí čekat a kompletovat až do Vánoc, ale ke každé tradici máte u hry přiložené povídání a můžete tak s dětmi probrat, kdo byla svatá Lucie, Barborka, proč chodí Mikuláš nebo kde se vzala tradice zapalování františků. Ve stejném obchodě toho do adventního kalendáře mají mnohem víc: 24 tištěných vánočních pohádek, 24dílné vánoční puzzle a přímo i pytlíčkový adventní kalendář. 

4. MikroMakro: Město zločinu
Perfektní je hra MikroMakro: Město zločinu. Je to vlastně jen jedna obrovská černobílá mapa města, na které je nakreslený zločin za zločinem. V obálkách mají detektivové jednotlivé případy s nápovědami, kde a co hledat. Do adventního kalendáře tak můžete dát na každý den jeden případ mordu nebo loupeže. V balení je 16 příběhů, takže pak stačí vymyslet ještě jiných 8 dárečků a do Vánoc máte vystaráno. 

5. Zombie Kidz
Podobně by to šlo udělat i s hrou Zombie Kidz, která má taky hodně zajímavý mechanismus. Hraním se posouvá a po splnění určitých úkolů hráči postupně otevírají obálky, které jim hru pod rukama mění. Evoluční hra obsahuje 13 obálek, každá hru posune jinam. Někdy mají děti problém, že hru odehrají během chvilky, když jim ji nadávkujete do kalendáře, mají o zábavu postaráno až do Vánoc. 

6. Jedna hra na 24 kusů
Dá se taky vzít jedna hra, rozdělit na 24 kusů a dávkovat dětem postupně. Netrpělivé děti by z toho ale mohly vyskočit z kůže. Pro ně je lepší, když je v každém dni něco. I kdyby to byla opravdu minihra typu čtverečkovaný papír a piškvorky, v dalším dni třeba lodě, pak země-město. Koupit se dají i maličké hry, které dáte do kalendáře celé: pexesa, kvarteta (třeba česká od Bylo nebylo se nám moc líbí), kanastovky, uno, pršíovky nebo třeba puclesa (pexeso a puzzle v jednom) od české značky Kreslíkárna

7. Hodně osobní hraní s kartami Podle sebe
Pokud jste si v rodině blízcí a rádi se poznáváte ještě víc, doporučíme speciální karetní balíček s názvem Podle sebe. Jde o osobnostně rozvojové karty s otázkami, na které odpoví celá rodina a možná se o sobě leccos dovíte. Třeba: Co vás nejvíc brzdí? A co s tím můžete udělat? Jakou radu bys dal svému mladšímu já? Co byste dělali, kdybyste se nijak neomezovali? Tyhle kartičky používáme kdykoli během dne a odpovědi jsou často hodně překvapivé. 

8. Doplňky z 3D tiskárny
Pokud vám nějaká okýnka nebo pytlíčky zbydou, můžete do nich přikoupit prďácké komponenty vytištěné na 3D tiskárně. Sami je nejčastěji nakupujeme v Myším doupěti. Hry to hodně oživí a z doplňků mají (alespoň u nás) radost malí i velcí.

9. Dárky za 5 minut
Nemáte čas a chcete vše zvládnout za 5 minut? Co dárkový voucher do dobrého deskoherního obchodu (Imago.cz, Planeta her, Hras, Tlama games, celý seznam máme v článku na blogu) nebo třeba ručně psaná poukázka na dvě hodiny hraní? Dítě má pak celý rok právo s ní za vámi kdykoli přijít a vy musíte všeho nechat a jít si hrát. Hezky hravý je taky nápad Vraťme děti do hry – do kalendáře dáte na každý den jen jednu nápovědu, kde najdou děti dáreček. Na jejich stránkách si můžete stáhnout i vánoční tajenky a šifry. 

Za nějakou tu adventní inspiraci děkujeme i členům facebookové skupiny Deskovky  pro tři bratry.

Adventní šifrovací kalendář

V roce 2022 jsme objevili adventní šifrovací kalendář, který si vytiskněte a máte 24 šifer. Až se rozhoří první svíčka na adventním věnci, kallax zazáří do tmy, pak děti nebudou v kapsičkách kalendáře nacházet jen cukrovinky a jiné laskominy, ale i šifrovací hru. Můžete si stáhnout těžší verzi nebo lehčí – zdarma na Cryptomania.cz (případně tvůrcům přihoďte na kafe 50 kaček).