Naše letní hitovky

Před každou dovolenou počítáme hry na litry. Opravdu. Protože je vozíme v krabici, která má 45 litrů. K tomu v tubusu neoprenový ubrus, držák na natáčení videí, klopák, miska na házení kostek. A navrch ještě třeba venkovní Mölkky a kroket a auto je skoro plné. S trochou nadsázky, máme naštěstí velkou káru. Ovšem letos se na každou další výpravu krabice zmenšovala a zmenšovala a dnes bychom možná vyrazili jen s igelitkou...

Krabice s deskovkami na výlety

Krabice s deskovkami sbalenými na dovolenou i prázdninové výlety 
 

Na první výlet jsme vyrazili do Krkonoš na chalupu plnou deskovkářů, takže jsme toho odehráli dost. Ale frčely hlavně mnohokrát odehrané tituly jako Karty mrtvého muže, Pirátské kostky, Heckmeck, Spící královny, Zbodni salát nebo prší. Sem tam jsme to ještě proložili hrami Lama, Tůry můry, Dobrodružství v hlubinách moře a děti vyřešily jeden případ z detektivní hry Mikro makro: město zločinu. 

Naučili jsme se i dva nové kousky: Milostný dopis a The Game, která nás tak chytla, že jsme ji mastili po zbytek léta. Je to kooperativní hra a buď všichni vyhrajete, nebo prohrajete. Je to jako obvykle – při vítězství nás hra baví a vychvalujeme ji do nebes, při prohře štve a chceme ji poslat dál. Děti ještě na dětském táboře hrály Taco kočka koza pizza sýr, vyprávěcí kostky a Tůry můry. Na našich výletech nás ale Tůry můry moc nebavily a Taco… je tak praštěná hra, že ji hrajeme jen doma, aby nás u toho nikdo neslyšel a neviděl. Mrk, mrk!

Přehled her na prázdniny

No, a tím výčet her, co jsme v létě hráli, pomalu končí. Protože kdekoli jsme se během léta ocitli, hráli jsme jen pár výše vyjmenovaných her a na žádné další se už nedostalo. Na testování dalších kousků se tak nejspíš dostane až na podzim. Suma sumárum – celkově jsme odehráli 13 různých titulů, ale v žebříčku popularity se umístilo jen 7 z nich:

  1. Pirátské kostky 
  2. Karty mrtvého muže 
  3. Zbodni salát 
  4. Dobrodružství v hlubinách moře
  5. Heckmeck 
  6. The Game
  7. Prší

Ani neoprenový ubrus jsme už jinde než v Krkonoších nevyužili. Ale tam se setsakra hodil, na venkovním stole před chatou by se jinak hrát moc nedalo, protože mezi fošnami byly lochny jako Brno (a možná i o fous větší). 

Neoprénový ubrus pomohl

Zato rozkládací misky na házení kostek jsme využívali na plné kule – obě dvě. Menší na Heckmeck a větší na vyprávěcí kostky, kterých máme vážně hodně. Velká miska se v rozloženém stavu hodila i jako podložka pro The Game na blbém stole. 

Misky na házení kostek
 
Mastili jsme The Game a rozložená miska na kostky sloužila jako podložka

Když to sečteme a podtrhneme, na prázdninové hry by nám stačilo opravdu jen maličké zavazadlo. Třeba malá termotaška (má dobrou velikost, tvar a ještě hry ochrání proti případné vlhkosti; vyzkoušeno na dětském táboře, který v samotném závěru vyplavila velká voda – děti i hry vše přežily ve zdraví) nebo kufřík od Djeca.  

Naše prázdninové deskoherní hitovky

P. S.: Samozřejmě že jsme v létě i výletovali a dovolenkovali bez deskovek. Třeba u téhle parádní vyhlídky Durch kousek od Valašských Klobouků. Znáte? 

Vyhlídka Durch na Valašsku a 5 Kavek