Proč nerozdáváme naše návody k pololokalizovaným hrám

Někteří lidé se občas ptají, proč nechceme rozdávat naše návody k zahraničním hrám, které tu vydáváme v tzv. pololokalizacích, kdy k jazykově nezávislé hře (na komponentech není nic napsáno) přidáváme tištěný český návod. Tak to v tomhle článku vysvětlujeme. Bude to i maličká škola autorského práva, které se ve světě deskovek moc neřeší, ale osvěta je potřeba. A asi i pohled pod podnikatelskou pokličku malé rodinné firmy, ne obřího hráče. 

Takový návod stojí hromadu úsilí, času a především peněz. Na konci vznikne hezký produkt, na kterém jsme makali my, ne naše konkurence, která hry prodává bez českých pravidel. Je to náš produkt. A nevidíme důvod, proč bychom ho měli rozdávat. Každý, kdo si hru u nás koupí, návod dostane. Ale samotný návod nerozdáváme, neprodáváme ani nenabízíme nikde ke stažení (třeba na Zatrolených hrách). Podobně to dělají i jiná vydavatelství. Třeba japonští Oink Games, od nichž sem v pololokalizacích dovážíme pár her,  si vyloženě nepřejí, aby se cokoli k jejich hrám objevovalo někde online ke stažení. Vnímáme to stejně. 

4

Pololokalizace bereme vážně a chceme je dělat skvěle

Kolem pololokalizací se nikdy neodváděla moc detailní práce. U zahraničních her, které jsme si dřív kupovali, jsme buď žádný návod neměli, nebo byl dost zoufalý. Špatně naformátovaný text vytištěný na A4, plný hrubek a nejasností a navíc obvykle bez jakékoliv další péče kolem hry. Čímž myslíme především videonávod v češtině apod. My máme jiný přístup. Hrám v pololokalizacích věnujeme obrovskou péči. Promujeme je a snažíme se z nich v ČR dělat hit. Mnohé z těch hry se tu prodávaly léta, ale nikdo o nich moc nevěděl. Protože ne každý si zahraje hru bez českého návodu a videa. A právě pro takové hráče my to děláme. Pro lidi jako my, kteří bez českých tištěných pravidel a srozumitelného videonávodu hru nerozhýbou a padá na ni v kallaxu prach. Můžete si počíst v článku o tom, jak naše pololokalizace vznikají a kolik je to práce a peněz.

Zajímá vás víc autorské právo? Moc hezky a srozumitelně leccos vysvětluje právnička Petra Dolejšová v Tvůrcastu našeho Martina (Kavky).

Autorská práva

Text, grafika, fotky, které si necháme vytvořit, jsou dle autorského práva náš majetek a nikdo ho nesmí šířit dál. To by naše autorská práva porušoval a my bychom se zlobili a řešili to s našimi právníky. Jako malí tvůrci jsme si už nejednou zachránili krk před velkými hráči jedině tím, že jsme znali svá práva a postavili se za ně. Kdybychom nekousali a nehlídali si, co je naše, už bychom na trhu nebyli. 

Neprodáváme ani nerozdáváme jednotlivé karty, žetony nebo návod, prodáváme celé hry

Do světa moderních deskovek jsme nepřišli opisovat, ale psát si svůj vlastní příběh. Někteří lidé tomu nerozumí, protože jako my to zatím nikdo nepojímal. Když se pololokalizace dělaly, tak spíš horkou jehlou, aby to bylo levné a dalo se to rozdávat zadara, ke stažení, a aby to TAK NĚJAK lidem mohlo posloužit. TAK NĚJAK – to není nic pro nás. My vše raději děláme pořádně. Dává nám to větší smysl. A samozřejmě se to musí zaplatit, abychom to podobně mohli dělat i dál. Neprodáváme ani nerozdáváme jednotlivé karty, žetony, spodek krabice nebo návod. Prodáváme celé hry. Je to naše podnikání, děláme ho podle svého a klidně jinak, než je zvykem, protože jen my víme, co a jak nám finančně dává smysl. 

Nejsme obří firma, korporace, nemáme sponzory, investory, do podnikání dáváme svoje peníze, které by mohly být třeba na rodinnou dovolenou. Místo toho je dáváme do her. I do návodů. A když děti nejedou k moři, protože se místo toho udělá pět českých návodů k pěti hrám od Oink Games (jen příklad), tak pak ty věci nechcete jen tak rozdávat. Třeba někomu, kdo si hru koupí u konkurence o pár korun levněji, ale pak by k ní chtěl náš český návod. 

Návod prodáváme, stojí 480 Kč a jako bonus k němu dostanete i celou hru. 

CZ návody k Oinkovkám

Co dělat, když chcete naše kvalitní česká pravidla ve vašem oblíbeném obchodě?

Hráče her máme rádi, rozumíme potřebě mít kvalitní český návod. Vždyť to je náš hnací motor, a proto pololokalizace děláme. A tak všem našim nezákazníkům, kteří si hry kupují jinde, nabízíme zadara aspoň videonávod. Aby se hry mohly hrát, i když my z toho nemáme ani korunu. No, a navíc jsme snad všem českým deskoherním obchodům naše pololokalizace nabídli – už je od nás bere třeba Planeta her. A není jediná. 

„Máte pololokalizace od 4 Kavek? A můžu je vidět?“

CZ návody k Oinkovkám2

Jak se naše překlady dostanou do vašeho kallaxu?

Kupujte je od nás a pokud je ve vaší speciálce nemají, ptejte se po nich. Třeba je pak začne brát víc obchodů a to by nám udělalo obrovskou radost. Přineslo by nám to i další korunky na další a další hry a mohli byste si je od nás pořizovat i za rok, za dva. Nezmizeli bychom. Podporou toho, jehož práce vás baví, mu pomůžete fungovat dál. Když hlasujete peněženkou a něco u něj nakoupíte, nejvíc mu pomůžete. Naše podnikání není jednosměrka, bez vás zákazníků bychom už dávno dělali něco jiného.