CIRKUS: Nejasnosti ve hře dvou hráčů

Panovaly nejasnosti o tom, jak se má hrát hra ve dvou hráčích ve hře Cirkus (Scout). Vše jsme zjistili přímo od Oink Games. Vypadá to, že neoficiálně autor hry na twitteru napsal, že se něco ve hře 2 hráčů bude měnit, ale nic se zatím nemění. Ale i jinak byla pravidla pro hru 2 hráčů v několika ohledech nejasná, takže jsme pár otázek poslali přímo na Oinky (Oink Games) a tady jsou odpovědi. 

BQ1A9838-min

1. Může hráč přebíjet svou vlastní vyloženou sadu? NE Nebo v tu chvíli kolo končí? ANO Ve variantě pro 2 hráče kolo končí, pokud některý z hráčů nemůže ani brát, ani přebíjet/vykládat nebo když dojde na řadu ten, kdo aktuální aktivní sadu vyložil a druhý ji nedokázal přebít. Nikdy se nestane, že by byl znovu na řadě a musel přebít vlastní sadu.

2. Diskutuje se, že žetony BER (malé fialové bankovky) se nebudou platit do banku, ale majiteli aktivní sady. Ale nesmí je použít na placení za braní 1 krajní karty v aktivní sadě soupeře. NE, žetony se soupeři nevyplácejí, jdou do banku (jsou jednoduše odstraněny ze hry).  

3. No a že vlastně pak už funguje skoro jako autíčko, takže se možná do hry přidá jedno autíčko a pak bude každý mít místo 3 žetonů “ber” (malá fialová bankovka) 3 autíčka? NE, v současné době se neplánuje přidání žetonů autíčka do varianty pro 2 hráče.

4. Když neutratíte žetony BER (malé fialové bankovky), máte za ně na konci kola 1 VB za každý? Ani to v originálních pravidlech pro hru ve dvou není jasně napsané. ANO, za každý neutracený žeton BER má hráč na konci kola 1 VB. Důležité: Tyto žetony NEPŘEDSTAVUJÍ autíčka (žetony BER a VYLOŽ/PŘEBIJ)! Ve hře 2 hráčů spotřebujete žeton na platbu za rozebírání spoluhráčovy aktivní sady. Na rozdíl od varianty "3+" hráčů nedává braní přednost v tahu dalšímu hráči. Stále jste na tahu vy a můžete dál brát, pokud máte čím zaplatit. 

5. Když jeden zahraje a druhý nemůže ani brát ani vykládat/přebíjet, neodečítají se tomu prvnímu karty, co mu na konci kola zbyly v ruce? Tak je to ve hře více hráčů, ale není to zcela jsně popsané v pravidlech pro hru ve dvou. Pokud hráč A vyloží a hráč B ho nepřebije (nemůže brát ani vykládat/přebíjet), kolo končí a hráči A se neodečítají karty v ruce, zatímco hráč B obdrží 1 minusový bod za každou kartu v ruce. 

6. Jak se ve dvou hráčích řeší remíza? Řeší se jako při hře 3+ hráčů - vítězové se podělí o radost z vítězství.