4 Kavky: Jak vydáváme hry III. (postřehovka Turboprší)

V našem seriálu o tom, jak vydáváme hry, jsme vám už popsali cestu od retrovek k deskovkám a taky třeba problémy při tisku Párty hry Čeština 2.0. Dnes popíšeme vznik postřehovky Turboprší určené pro 2–5 hráčů od pěti let až do důchodu, kterou jsme vydali v září 2021. Zažili jsme s ní několik poprvé – třeba jsme prvně hru kompletně vyráběli ve fabrice specializované na deskové hry, kde nám ji i zabalili a poslali na paletách rovnou do externího skladu. Takže jsme ohledně výroby komunikovali s jediným člověkem v továrně, abychom nakonec přišli k hotovému. Po všech těch letech, kdy jsme hry dělali sami na koleni, to byla naprostá nádhera. 

Celý seriál o tom, jak vydáváme hry, najdete zde:

 

Co je Turboprší?

Turboprší je svižná karetní postřehová hra od renomovaného českého autora Honzy Vodičky. Je určená 2–5 hráčům od šesti let (ale máme ověřeno, že ji v pohodě zvládnou i pětiletí špunti) a jedna partie trvá maximálně 15 minut. Více o hře si můžete přečíst rovnou u nás na webu, kde najdete i fotky a video s pravidly. Hra je podobná prší, je to takový její splašený brácha. Ale platí, že pokud umíte hrát prší, tak umíte i Turboprší!

Krabice5 


Jak vůbec taková fungl nová hra vzniká? Věřte, nebo ne, není to nic jednoduchého – každá nová hra s námi žije dlouhé měsíce a je v podstatě dalším členem rodiny. S Turboprším to začalo na konci roku 2020, kdy jsme Honzu Vodičku vyzpovídali pro náš 4letter (
rozhovor si můžete přečíst zde). Mezi řečí nám tehdy řekl, že má v šuplíku spoustu nevydaných her nebo her, které vyšly, ale zapadly. A tak jsme se rozhodli šuplík provětrat a některé kousky společně vydat. 

2


Zajeli jsme za ním domů na Rokycansko a zahráli si některé z jeho prototypů. Hned jako první nás nadchla bezvadná postřehová hra, kterou si Honza pracovně pojmenoval Blesk. Byla jednoduchá a vtipná a my okamžitě propadli jejímu kouzlu. Prototyp jsme si odvezli domů, abychom ho ještě v klidu sami otestovali, a pak jsme Honzovi zavolali, že tuhle hru prostě musíme vydat. Přemýšleli jsme ale nad jiným názvem – s názvy si odjakživa rádi hrajeme a Blesk nám až příliš připomínal existující bulvární deník. 

IMG-5047


Podobnost s hrou prší nakonec vedla k názvu Turboprší, které stejně jako blesk evokuje pořádný slejvák a taky odkazuje k rychlosti. Chtěli jsme zachovat naprostou jednoduchost pravidel i vizuálu karet. Turboprší si pak vzal do parády náš tým obvyklých podezřelých – ilustrátor Lukáš Fibrich, jehož kresby můžete najít třeba v oblíbeném Abíčku nebo v mnoha úspěšných dětských knihách, a grafik Štěpán Holič ze studia Lemon design. Symboly na kartách jsme změnili tak, aby se tematicky držely počasí, ideálně bouřek a deště. Však je to taky Turboprší, že?
 

IMG_5218


Ve hře je jich 10, na 80 kartách se opakují tak, abyste od každého symbolu měli karty v hodnotách 2–9. Vybrat 10 prima symbolů motajících se kolem počasí nebylo úplně jednoduché. S ilustracemi jsme si pár týdnů hráli, než jsme byli spokojení. V postřehové hře jde totiž o rychlost a nedokonalé ilustrace, které by nebyly pochopitelné na první dobrou, by hře podřízly větev. Jednoduchost musela být u Turboprší naprostým základem.

Návrhů na zadní stranu karet bylo víc, nakonec jsme hlasovali mezi následujícími dvěma – liják s utíkající postavou přitom v rozšířeném 4kavčím týmu zvítězil 5:1.

IMG-5491

 

Kde jsme se nejvíc vyřádili, to byla krabice a hlavní ilustrace. 

Krabice1


Chtěli jsme se vizuálně odlišit od retroher, které jsme dosud vydávali – obrázek proto měl být víc dospělácký, ne už tak hravý a dětský. První návrh byl přesto až moc temný.

IMG_4888


Finální verze je nakonec jiná. Pustinu nahradilo město, více evokující lidskou pospolitost, kterou hraní deskovek přináší. Ze stejného důvodu přibyly i další postavy. Vše je v pohybu, stejně jako je svižná samotná hra. Vynikající jsou i drobné vtípky s letícím chlapečkem nebo obří dešťovou kapkou v oku (kdo z nás to někdy nezažil, že?). Grafik pak dostal volnou ruku v návrhu návodu, který udělal celý v turbo-duchu – je nakřivo od začátku do konce a kopíruje tak šikmý nápis Turboprší na krabici. Všechno to vypadá jako nepodstatné detaily, ale podle nás má každý z nich velký vliv na to, jaký pocit budete ze hry mít, až si ji prohlédnete. Okamžitě pochopíte, že je to opravdu bláznivá hra. 

IMG-0312


Než šla hra do tisku, ještě jsme pár měsíců hráli finální prototyp. N
ebyl dokonalý, ale už jsme byli skoro v cíli. 
 IMG_6584

 

Krabice pro trenkaře i slipaře

A na závěr ještě taková maličkost spíš pro zasmání. Dost dlouho jsme ladili i to, kde, jak a co bude na krabici. Hlavně na bocích. Možná to nevíte, ale deskovkáři se dělí do několika skupin podle toho, jak si hry ukládají do své deskoherní knihovny. A je to něco jako rozdíl mezi trenkaři a slipaři nebo těmi, kteří toaletní papír odmotávají směrem od zdi nebo směrem ke zdi. Prostě nějak to máte rádi a přes to jednoduše nejede vlak. Udělali jsme si průzkum a snažili se vyhovět všem typům deskovkářů: 

  1. Ležáci: ukládají si hry vodorovně
  2. Leváci: hry mají na výšku tak, že když si čtou jejich název, mají hlavu nakloněnou doleva
  3. Praváci: ti mají pro změnu hlavu nakloněnou doprava

Prostě vidíte, že udělat deskovku je věda. Skoro až raketová.

IMG-0315


Přes prázdniny se Turboprší peklo v továrně, aby bylo na začátku školního roku hezky čerstvé a křupavé. A teď už je v prodeji v našem e-shopu. 

4Kavky_Honza Vodička a Turboprší

unnamed_6

 Autor hry Honza Vodička vydal už 15 her, Turboprší je jeho šestnáctá deskovka.

Jsme pyšní, že se Turboprší hned po vydání stalo jednou ze tří her zařazených do MČR v deskových hrách 2021 vedle Ubonga a Rummikubu. Tady je článek o MČR v deskových hrách, mrkněte, jak to na takovém otevřeném mistrovství chodí. A třeba zjistíte, že se příště přidáte. 

ADA_3723 kopieADA_3599 kopieADA_3917 kopieADA_4013 kopieADA_5634 kopie