4 Kavky: Jak vydáváme hry I. (retrovky a náš přístup k věci)

Vždycky jsme si dělali věci po svém. To se promítá i do způsobu, jakým ve 4 Kavkách vydáváme hry. Možná jdeme proti proudu, mimo vyznačené stezky, trochu hlavou proti zdi. Ale věříme, že se nám nakonec podaří celý systém zdola hacknout. Oproti velkým vydavatelům máme řadu výhod, které nejsou na první pohled tak patrné – jako malí hráči jsme pružní, svobodní a můžeme rychleji otáčet kormidlem podle potřeby. Kromě toho můžeme třeba dělat hromadu obsahu zdarma a věnovat mu čas a úsilí, i když přinese zisk až za hodně dlouho. Můžeme si zkrátka dovolit hrát nekonečnou hru, namísto snahy „porazit konkurenci“ a být na trhu „jedničkou“. Když jdou velké firmy tvrdě za těmito cíli, hrají z našeho pohledu konečnou hru. Ale to jsou jen čísla a v souboji s čísli nejde vyhrát – naší cestou je naopak rozšiřovat deskoherní publikum, ukazovat mu výhody hraní a postupně oslovovat stále více lidí. Protože si myslíme, že moderní deskovky za to stojí a že by jim v životě chyběly. Pomáháme lidem objevovat nový a zajímavý svět.  


IMG_3383

Obsáhlý newsletter, jako je náš 4letter (podívejte se na www.4letter.cz), by v běžné firmě neprošel. Měsíčně nám zabere desítky hodin práce, aby dával smysl jak nám, tak hlavně jeho čtenářům. Nikdy jsme nechtěli psát marketingový newsletter, plný prodejních nabídek. Od nás naopak čtenáři dostávají pečlivě vytříděný obsah, díky kterému si mohou doma hrát. Přinášíme i rozhovory s tvůrci a autory her, klidně i konkurenčních. Naším cílem je být užiteční a nabízet obsah, který má hodnotu.

Co z toho máme? Radost, že se nám daří rozšiřovat počet deskohráčů. Každá další rodina, která si třeba i díky nám začne hrát, se počítá. Získali jsme taky řadu věrných fanoušků, kteří už o nás leccos vědí, a když máme něco, co se jim líbí, nejenže u nás nakoupí, ale taky nás doporučují svým blízkým. To je metrika, kterou sice nevykážete v účetnictví, ale jak se říká: Je to k nezaplacení. 


2díl_Apeckar

K našemu podnikání tvorba obsahu dlouhodobě patří. Přitom naprostá většina toho, co vytváříme, je k dispozici zdarma. A co všechno tvoříme?   

  1. 4letter – newsletter o hrách a hraní
  2. Retrohraní – encyklopedie více než 200 polozapomenutých her z doby, kdy nebyly mobily, kterou vydalo nakladatelství Albatros
  3. Retrohraní – videoportál ke stejnojmenné knize, s níž je propojený pomocí QR kódů (tvořících odkazy na jednotlivé videonávody); můžete si tak o skákání gumy a dalších hrách nejen číst, ale také se rovnou v mobilu podívat, jak přesně se hry hrají
  4. Retrohrátky – televizní pořad z produkce Streamu (8 dílů)
  5. Čeština 2.0 – online slovník nových a slangových slov, který spolu s uživateli ze všech koutů republiky tvoříme už více než 10 let
  6. Hacknutá čeština – nejzábavnější knižní slovník, který obsahuje přes 3000 výrazů z Češtiny 2.0 a který vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing
  7. Hacknutá čeština – televizní pořad o nových slovech v češtině, vytvořený ve spolupráci se Streamem (32 dílů)
  8. Youtube kanál s retrohrami
  9. Youtube s moderními deskovkami
  10. Sociální sítě: Facebook, Instagram
  11. Blog - o moderních deskovkách

Snímek obrazovky 2021-09-20 v 8.23.00IMG_1904IMG_1905

A co nás živí?

Především naše hry a knihy a náš e-shop, díky kterému můžete nakupovat naši produkci bez prostředníků a nejvíce tak podpoříte přímo nás jako vydavatele. Jako rodinná značka si ale nemůžeme dovolit bojovat cenou – nejsme velcí hráči, nevyrábíme v tisícových nákladech v Číně, vše naopak téměř bez výjimky vzniká v Česku. I proto se snažíme nabízet jiné výhody pro naše zákazníky a fanoušky – především prvotřídní kvalitu a originalitu. Začínali jsme retrohrami v designové krabičce s pořádným, vymazleným návodem. Na podobný přístup jsme u nás v ČR nenarazili, takže se nám během pěti let podařilo díky skákací gumě Pružence rozhýbat velký kus Česka a díky zbylým retrovkám rozehrát řadu rodin.   

Naše retrohry

Postupně jsme stvořili pět originálně zpracovaných retroher (některé najdete v našem e-shopu):

  1. Pruženka (skákací guma a návod na školku s gumou a dalších 7 skákacích sestav)
  2. Kuličník (cvrnkání kuliček a návod na 8 různých cvrnkacích her s důlkem i bez)
  3. Cézarky (kostky a 13 kostkových her)
  4. Žralovci (naše originální karty, se kterými jde hrát 8 různých her)
  5. Inujitka (přebírání provázku v jednom i ve dvou s návodem na řadu provázkových obrázků)

4Kavky_Pruženka malina (2)

4 Kavky_produkty

Nakonec jsme ze všech našich retroher stvořili Velkou sadu 80 retroher, kde byly všechny potřebné komponenty a takřka knižní 100stránkový návod. Dnes už není v nabídce. Ale byl to už jen krůček k opravdové knize – oslovil nás Albatros a vznikla encyklopedie Retrohraní. Během necelého roku se z knihy stal bestseller s více než 20 000 prodanými kusy. I v nabité konkurenci se nám podařilo vytrvalou péčí a osobním marketingem z knihy udělat hit. Navíc jsme do výroby knihy vložili i nemalé vlastní prostředky ve výši několika set tisíc, aby byla obsahově i vizuálně dokonalá. Jinak by vznikla jen chuďounká černobílá publikace, a to by byla škoda.

Jsme zvyklí, že co si neuděláme, to neexistuje. Nepálíme přitom korporátní peníze nebo peníze od investorů, ale naše vlastní – potom je zkrátka nutné čas od času odložit koupi nové lednice, rodinnou letní dovolenou nebo rekonstrukci koupelny. Ale když milujete, co děláte, není co řešit.   

unnamed (25)

1080x1080_mobil_kniha

Naše cesta k deskovkám

Pár deskovek jsme hrávali už dřív, ale ne tak často. Pak ale přišla koronavirová pandemie a spolu s ní domácí vězení pro nás i pro děti. Přežili jsme hlavně díky zásobám deskových her. Objevovali jsme jeden herní mechanismus za druhým, ochutnávali nejrůznější hry, pořídili si skříň kompletně vyhrazenou jen deskovkám. Zahučely v tom desítky tisíc korun, ale brzy bylo zřejmé, že koníček přetavíme i v podnikání. Ryze rodinným, jednoduchým deskovkám (pro rodiny s většími dětmi), které příjemně vyplní čas, se u nás nikdo moc nevěnuje. Složitých her pro vášnivé hráče je spousta, jednoduchoučkých her pro děcka taky, ale pro začínající hráče všeho věku už tolik obsahu není. A tak jsme se do toho pustili sami a z retrovkářství jsme se změnili v rodinné deskovkářství.  

Jako obvykle jsme začali obsahem. Začali jsme psát blog, dělat rozhovory s vydavateli i tvůrci her, na našich sockách se to neustále hemží fotkami a recenzemi a nakonec vznikl i náš 4letter o hrách a hraní. Později jsme přidali i youtubový kanál. Kromě toho vyrábíme i samotné hry – v říjnu 2020 jsme vydali Párty hru Čeština 2.0 pro hráče od 15 let, v září 2021 jsme k ní přidali i parádní rodinnou postřehovku Turboprší pro hráče od 6 let. (Více o tom, jak se obě naše deskovky rodily, najdete v samostatných článcích na blogu.) 

Ale to je teprve začátek. Jdeme po cestě, která nás hodně baví. A věříme, že se k nám na ní přidáte.  

BQ1A7197

Celý seriál o tom, jak vydáváme hry, najdete zde: