Gump: kooperativní rodinná hra na motivy knihy a filmu


Knihu jsme nečetli, film bude v kinech od dubna 2021 (i když v koroně bůhví). Ale máme hru a moc se nám líbí. Gump je psík, který hledá páníčka Béďu. U hry vzniklé ke knize a filmu jsme se trochu obávali, že to bude marketingové lákadlo nevalné kvality ala člobrdo. Zatím jsme hru jen rozbalili, prohlédli, rozestavěli a přečetli pravidla. A už se nám strašně líbí. Vše příběhově i vizuálně drží pohromadě.
 
unnamed (13)
 
 
 
Hráči hrají figurkou Gumpa a jeho pána bezdomovce Bédi, kterému se Gump ztratil. Tyhle dvě postavičky se po hracím plánu snažíte dostat k sobě na jedno políčko. Pohybovat se ale dá pomalu a stěží. Mezi poli je dán nutný bodový součet na kostkách, který vám ale nahoru a dolů mění otáčející se dílky krajiny, karty v ruce a tak. Navíc musíte pochodovat jen směry danými hvězdičkami na herní ploše. Moc hezký jsou strategický možnosti v každým tahu-máte tři karty a ty můžete aktivovat, měnit, třeba když máte člověka a psa ve stejné barvě (mají u sebe barevnou kometku), odhodíte je, tím jim pomůžete dát se dohromady a za dobrý skutek smíte na herním plánu z cesty odstranit překážku (kartu komety barvy, kterou má odhozená dvojice na ilustraci). Právě komet je třeba se zbavovat, protože dokud je žeton komety na hrací desce, ani jedna postava na něj nesmí stoupnout a brání jí tak v postupu. 
 
unnamed (14)
 
Dole vlevo jsou dvojice lidí a psů ve stejné barvě komety, když takovou dvojici odhodíte z ruky na odhazovací balíček, můžete z herní plochy odstranit kometu stejné barvy.
 
Postupně odhalujete lokace, nasedáte na vlak, který vás rychleji doveze do cíle, za peníze nakupujete, Gump se může z místa na místo i podhrabat. Ale pozor, pro člověka i psa jsou políčka podobná distancu z Dostihů a sázek, která je na cestě za stěstím pořádně zaseknou. Pro Gumpa je to “odchytové auto” nebo “bouda s řetězem” a pro Béďu pak “policejní stanice”. A pak bacha na dvě lokace nepřátel s ikonkou blesku, ty lze odstranit pouze odhozením správných karet. Plusové body naopak získáte stoupnutím na množírnu psů, pokud máte dvě karty s telefonem, tak ji nahlásíte a zachráníte spoustu pejsků. Na lokaci obchod při odhození karty s penězi nakoupíte další karty z lízacího balíčku. Za kartu veterináře zas můžete zachránit dva pejsky z odhazovacího balíčku. No, že to všechno krásně ladí?
 
unnamed (15)
 
Hru jsme si už zahráli, byla rychlá a zábavná. Fakt to není kostkořachanda typu člobrdo, ale propracovaná kooperativka pro příjemné, svižné rodinné hraní. Palec nahoru.
 
Při hraní si Alice napsala pár otázek a protože s autorem hry Štěpánem Peterkou dělala rozhovor pro 4letter, mohla se na všechno doptat. Tak kdybyste si taky několika situacemi a kartami nebyli jistí, tady je, co Alice zjistila. Jsou to jen droboučké nejasnosti, hra se hraje prímově i tak. 
 
  1. 3 karty na konci tahu - pokud má hráč na konci tahu více než tři karty, nic neodhazuje. 
  2. Lokace statek - když vstoupím na lokaci statku, musím odhodit všechny karty z ruky a pak můj tah končí, doberu tři a hraje další hráč. Proto je dobré, pokud na statek s figurkou chcete (musíte) a je již otočená a vy víte, že jde o statek, zahrát co nejvíc karet před pohybem, případně nějakou zásadní vyměnit do společné nabídky, abyste o ni nepřišli.
  3. Lokace křižovatka - stejně jako u nádraží, i u této lokace musím při odchodu z lokace odečíst ty -2 body od hodu kostkami.
  4. Odečítání/přičítání - lokace musím, karty mohu. Plusové či minutové body k hodu kostkami z karet odečítat/přičítat MOHU, ale na lokacích MUSÍM. A to při odchodu z lokace.  
  5. Podhrabání - když vstoupím na lokací podhrabání a mám kartu podhrabání, mohu přeskočit na kteroukoli z jiných dvou lokací podhrabání na hracím plánu, jen v případě, že jsem na STARTU, musím na bližší lokaci podhrabání tak, jak k ní ukazuje cesta z hvězdiček. 
  6. Karta lahvička se životem - mohu před tím, než ji odhodím, projet odhazovací balík a podívat se, jestli je tam nějaký psík, když si tím nejsem jistá? Spíš ne, ale s menšími dětmi můžete udělat vyjimku. 
  7. Karta TULI - mohu odhalit jakýkoli žeton lokace, symbol oka na této kartě má stejný efekt jako stejný symbol na kartě „Mapa“.
  8. Zahrání 1 efektu - mínusové či plusové body k hodu z odhozené karty mohu a nemusím využít - po vyložení karty musí hráč vždy zahrát alespoň jeden její efekt, aby jen neodhazoval karty a neprolízával se balíčkem. 
 
unnamed (12)
 
IMG-4195
 
unnamed (11)