Co hrát s dětmi, co nesnesou prohru? Kooperativky.

Kooperativky nebo-li kooperativní hry jsou hry, kde hrají všichni spolu proti hře. Budˇ společně prohrají nebo společně vyhrají. Nikdo tedy na konci nepláče, že byl poražen a zejména pro menší děti je to možnost, jak je zasvěcovat do deskovek bez prolitých slz. Pak taky soutěživým dětem, co neunáší prohru (bývají to menší děti do cca 8 let) radíme hrát sólovky. Tedy hry, které se dají hrát v jednom člověku. Hráč hraje proti sobě a snaží se porazit hru, získat co největší počet vátězných bodů apod. Které hry můžeme z osobní zkušenosti doporučit?

KOOPERATIVKY

  1. Zombie Kidz
  2. Micro macro - město zločinu
  3. Similo
  4. Gump
  5. Pandemic
  6. Harry Potter Boj o Bradavice

 

SÓLOVKY

  1. Nova Luna (sólo hra je popsána přímo v návodu)
  2. Codex naturalis (sólo mód se stáhne z netu, najdete ho u produktu přímo na stránkách vydavatele)
  3. Akvárko (sólo mód se stáhne z netu, najdete ho u produktu přímo na stránkách vydavatele)
  4. Kaskádie (sólo hra je popsána přímo v návodu)

 

A teď si doporučené a v rodině u dětí ozkoušené hry pojďme rozebrat podrobněji. 

KOOPERATIVKY

Zombie Kidz

Asi nejlepší kooperativka, kterou si naše děti nejvíc užily. Hrávaly ji sami nebo s kamarády, co k nám přišly na návštěvu. A vždy kolem vládlo nadšení. Jste studenti, co brání školu proti útoku zombíků. Hra se včase vyvíjí, což znamená, že jak hrajete, plníte postupně nejrůznější zadání (hrát a vyhrát ve dvou hráčích, naučit hru někoho nového, porazit zombíky 2x za sebou atd.) a díky tomu smíte postupně otevírat 13 obálek, ve kterých jsou rozšířené vlastnosti hlavních postav nebo třeba noví nepřátelé. Hru to mění pod rukama a zpestřuje. I když dohrajete všechny obálky, hru můžete hrát normálně dál, nic jí není. Více o hře v našem článku

unnamed (54)

Micro macro - město zločinu

Velice neotřelá hra. Vlastně jen černobílá mapa, na které je město a hromada zločinů. A vy je s lupou v ruce vyšetřujete. Podle kartičky se zločinem dostanete základní indicie, kde na mapě se zločin stal a pak na mapě pátráte po stopách a hledáte toho, kdo ten zločin spáchal. Něco takového jsme ještě v krabici od deskovek neviděli. Sice je to na jedno použití a pak se to hodí leda pro návštěvy, ale děti to milovaly. A po vypátrání všech zločinců holt hru můžete poslat dál. Pokud děti mapu nezničí. Poradíme vám ji nalepit někam na zeď, aby u ní děti stály. Pokud ji totiž položí na zem a polezou po ní, zničení je na dosah ruky. Nebo i nohy. 

Similo

Bezvadná deduktivní hra trochu podobná hře Hádej, kdo jsem. Jen tady hledáte toho někoho na vyložených 12 kartách na stole a nápovědou jsou vám jen karty. Položená karta, kterou nápovědař dá na stůl svisle, znamená, že tato nápovědní karta má hodně společného s kartou, kterou hledáte. Karta položená vodorovně naopak říká, že tato karta s hledanou nemá mnoho společného. Po každé nápovědě musíte s vyložených karet určitý počet vyřadit a na konci by na stole měla zbýt jen ta jedna pravá karta. Těžko se to vysvětluje, možná spíš mrkněte na naše video. Similo je krásně ilustrovaná hra, kterou si můžete pořídit v několika provedeních a hry se dají i kombinovat dohromady. Třeba my hráváme Zvířata a Safari společně nebo Pohádky a Strašidla společně. 

  • Similo: Safari
  • Similo: Zvířata
  • Similo: Strašidla
  • Similo: Pohádky
  • Similo: Báje
  • Similo: Historie
  • Similo: Harry Potter (teprve vyjde)
  • Similo: Fantastická zvířata (teprve vyjde)

Gump

O této hře jsme psali článek, dělali jsme rozhovor s autorem hry a natočili i velmi podrobné video, které má v této chvíli přes 6000 zhlédnutí. Hra vznikla na motivy knihy a filmu o pejskovi Gumpovi, který se ztratí svému pánovi a oba se zoufale snaží zase se ve světě najít. Kdo četl knihu nebo viděl film, může si příběh znovu prožít i ve velmi příjemné české deskovce, která přímo k filmu a knize vznikla. 

Pandemic

Existuje velká verze hry, která je na naši rodinu už na hraně s délkou i obtížností, proto jsme si na rodinné hraní pořídili menší a jednodušší a rychlejší verzi Pandemic - epicentrum Evropa. V dnešní době je to aktuální téma, bavilo nás bojovat po světě s nejrůznějšími epidemiemi a pomocí léků je ničit jednu za druhou. I když nad námi občas hra zvítězila, zas a znovu jsme se pouštěli do boje s pandemiemi. 

Harry Potter Boj o Bradavice

Pro milovníky Harryho Pottera by to měla být jasná volba. Není to úplně levná hra, ani krátká a ani nejlehčí, ale rozhodně stojí za to a užijí si ji i lidi, co jinak moc nic nehrají. Je tu 7 různých kol, 7 různých her, co kolo, to absolvování jednoho ročníku kouzelnické školy v Bradavicích. První je nejsnazší, druhý o trochu těžší, třetí ještě pořád zvládáme i s dětmi a dál už jim musíme trochu pomáhat. Ale co školní rok, to plnohodnotná prima dlouhá hra. Takže i kdybyste hráli dokola jen první tři ročníky, které jsou nejlehčí, hru si užijete. Víc jsme o něm psali v tomto článku. Pokud jste fandové Harry Pottera a chcete hrát i další hry, mrkněte do článku, kde jsme popsali všechny HP hry (hry s tématikou Harryho Pottera), co nám zatím prošly rukama

10_Harry Potter

 

SÓLOVKY

Nova Luna 

Měsíční kruh, putování měsíce a matematické strategické úkoly, jak co nejlépe poskládat hrací destičky, abyste z nich vytřískali co nejvíc bodů. Nova Luna je abstraktní strategická hra, krásná na pohled a těžká na hraní na mozek. Ale zvládnou ji i děti a třeba náš syn nejeden večer strávil sám právě s touhle hrou. 

IMG_9306

Codex naturalis

V malé plechové krabičce se nachází vizuálně moc krásně zpracovaná hra. Zvířata, rostliny, houby na kartách se zlatými motivy. Skládáte je na stůl podle pravidel a snažíte se plnit nejrůznější úkoly. Jde o strategii, ale užijí si i oči, protože na pozlacené karty je radost se dívat. 

EF561B2A-9B46-45A1-A932-5C9660FF6E49

Akvárko 

Máte hromadu čtvercových karet s akvarijními rybičkami a dalšími osadníky akvárií. Skládáte čtverec 4x4 a snažíte se dát k sobě rybičky tak, abyste získali co nejvíce bodů. Některé druhy potřebují být v houfu, jiné v rozích, další dělají roztodivné tvary. A když nějakou rybkou nemůžete zabodovat, otočíte kartu na druhou stranu, kde jsou vodní rostliny, za které je alespoň něco málo bodů. 

64A034D8-CDB5-4AB9-859F-CC969ED56482

Kaskádie 

Pokud doma na stole máte místo na trochu větší hru, doporučíme Kaskádii. Vyhrála prestižní ocenění Spiel des Jahres 2022 coby nej a top hra roku mezi všemi deskovkami. Můžete ji hrát sólo nebo i s kamarády. Stejně jako Akvárko, Codex naturalis nebo Novu Lunu. V Kaskádii stavíte krajinu s mnohostěnných hracích destiček a do krajiny pak pokládáte zvířátka, která tam či onam patří. A za dostatečně velká území jednoho druhu a za správně namíchaná zvířátka pak máte body. Krásná hra pro oko i na omak a rozhodně parádní záležitost na hraní ať už v jednom nebo více hráčích. Víc v našem videu.